• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prskalice

bozic.hrvoje

Aktivni član
Tu od
1 Lis 2013
Poruka
341
ekipa, imam ovakav razvodnik na prskalici. Problem je u tome što kad je uključena mješalica, prskalica ne može nabiti tlak veći od 2 bara, bez obzira na to kako okrećem kotačić za regulaciju. Kada je mješalica isključena, tlak se regulira bez problema. Gdje bi mogao biti problem? hvala

Prilozi

• slika.jpg
    slika.jpg
    10.8 KB · Pregleda: 20

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,645
Problem je vjerovatno na mješalici.
Ima veliki protok i pumpa ne stigne nadoknaditi.
Probaj prigušiti taj vod mješalice ili zamijeni mješalicu.

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,968
Ovak ako je sve ispravno razvodnik bi trebal imati približno jednak pritisak dok se zatvara pojedini ventil.
Mješalica bi trebala biti spojena na jedan od ona četiri ventila a na ostala tri grane.
Na onaj doljnji na filteru kraj onog crvenog šarafiča ide povrat u spremnik. Ujedno i na tom šarafiču se isto štela pritisak a i na onom velikom crvenom.Može ti biti problem u onom velikom šaraju gdje je feder.polugica jedna i ventil taj ti ventil zna ponekad zaštekati zalijepili pa ti onda to ne funkcionira i tu nastaje problem
Sa nejednake pritiskom
To bi trebalo rastavit i počistiti ventil i dosled sa jako finim šmirglom
I onda bi to trebalo šljakat

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,238
Zašto misliš da bi mješalica trebala biti spojena na jedan od ona četiri ventila,koliko znam oni služe za zatvaranje krila

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,108
3 imas spojena na grane, lijeva desna i srednja a 4. ide na tzv iberlauf, povrat natrag u spremnik...barem ja tak imam...

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,968
Ako ima tri sekcije grana onda idu tri ventila a četvrti ide na Crijevo koje ide na mješalicu koja je na dnu spremnika.zatvorite sva tri ventila mješalica radi ,a može sve biti otvoreno i pritisak bi trebal biti približno jednak ili malo manji.OK
Ono Crijevo kraj malog šarafiča crvenog bi trebalo ići u spremnik sa gornje strane gdi bi trebale biti dve rupe.To služi da tko slučajno ili namjerno zatvori sva četiri ventila tu onda propusti u spremnik da nešto ne eksplodira od crijeva ili grana.
Tako bi to trebalo biti na ovome razvodniku sa slike

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,108
ovo kaj je na sliki po meni, ima ulaz na 1. ventilu od ispod kraj crvenog šarafa. 1. ventil s gornje strane od crvenog šarafa ide spremnik...i to je mješalica...od ispod ulaz, gore izlaz. lijevo od ulaza je očito filter, i koliko vidim on ima jedan izlaz, i to je onda očito povrat, tj. tzv. iberlauf, a ima 4 ventila za grane...ja kad uključim mješalicu, meni je tlak 0, ona samo vrti iz spremnika sve, tek kad zatvorim mješalicu i prebacim na grane onda dobijem pritisak na manometru...

ja imam ovakav, bez filtera...
111381.jpg
desno od ove vertikalne još dolazim manometar. 3 ventila lijevo su mi za grane, a 1 za povrat u spremnik. mješalica dolazi na ovaj ventil desno i izlazi iza ove crvene ručke i ide u spremnik...

mene jedino muči to da kad krdan radi kod špricanja, a prebacim na mješalicu, svejedno mi nabija kroz grane, ne stane. su to krive gumice u ovim ventilima lijevo? vjerojatno ne zatvore dobro? ima tu rješenja ili je to jednostavno do kvalitete razvodnika?

Posljednje uređivanje:

Axial

Novi član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
19
Mješalica je spojena na jedan od 4 ventila (obično onaj prvi kroz koji prolazi sredstvo), ostali ventili služe za zatvaranje pojedinih sekcija grane, donji ventil ispod filtera u radu uvijek je zatvoren i otvara se samo prilikom čišćenja tog finog filtera prskalice. Ako je sve ispravno ništa neće eksplodirati jer će regulator tlaka preko sebe prepustiti sav višak sredstva i regualtor neće dopustiti rast tlaka iznad podešene vrijednosti. Tu je ključan ispravan manometar. Onaj gornji izvod iza regulatora tlaka je slobodni povrat sredstva u spremnik prskalice (to je onaj 'višak' iz regulatora tlaka). Taj povrat mora biti bez ikakvih otpora, tako da regulator tlaka može ispravno raditi. U taj povrat također se preusmjerava kompletan tok tekućine kada se isključuje prskalica na uvratini. Kako sam već pisao za ispravan rad prskalice krajnje bitno je imati ispravan manometar, onda više nema 'pogađanja' koliko će sredstva izaći na određenoj površini. Naravno bitna je i radna brzina ali u ovo doba GPSa na svakom telefonom može se instalirati aplikacija za očitavanje brzine koja radi prilično točno. Uz poznavanje točne radne brzine i točno očitanje tlaka - jednsotavno ne možeš omašiti.

Axial

Novi član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
19
ovo kaj je na sliki po meni, ima ulaz na 1. ventilu od ispod kraj crvenog šarafa. 1. ventil s gornje strane od crvenog šarafa ide spremnik...i to je mješalica...od ispod ulaz, gore izlaz. lijevo od ulaza je očito filter, i koliko vidim on ima jedan izlaz, i to je onda očito povrat, tj. tzv. iberlauf, a ima 4 ventila za grane...ja kad uključim mješalicu, meni je tlak 0, ona samo vrti iz spremnika sve, tek kad zatvorim mješalicu i prebacim na grane onda dobijem pritisak na manometru...

View attachment 81350
desno od ove vertikalne još dolazim manometar. 3 ventila lijevo su mi za grane, a 1 za povrat u spremnik. mješalica dolazi na ovaj ventil desno i izlazi iza ove crvene ručke i ide u spremnik...

mene jedino muči to da kad krdan radi kod špricanja, a prebacim na mješalicu, svejedno mi nabija kroz grane, ne stane. su to krive gumice u ovim ventilima lijevo? vjerojatno ne zatvore dobro? ima tu rješenja ili je to jednostavno do kvalitete razvodnika?

View attachment 81350

Č

View attachment 81350

Čim si prebacio tok sredstva na razvodnike (mješalica plus grane) logično je da će i grane raditi, ako želiš tok samo kroz mješalicu - onda moraš isključiti sve grane pojedinačno (slučaj kada pripremaš sredstvo u spremniku pumpa radi i želiš samo mješanje). Ako i u tom slučaju kada su ti ventili zatvoreni propušta tekućinu onda su ti ventili vjerovatno neispravni.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,108
problem je kaj ventili nisu puno radili, ali očito je da su loše gumice..
prebacim na mješalicu i zatvorim ventile, ali nema razlike...jedino ako isključim kardan, onda prestane...

Axial

Novi član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
19
problem je kaj ventili nisu puno radili, ali očito je da su loše gumice..
prebacim na mješalicu i zatvorim ventile, ali nema razlike...jedino ako isključim kardan, onda prestane...
Kako onda promješaš sredstvo prije prskanja? To je veliki problem ako ne možeš sredstvo promješati kako spada.

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,238
Koliko vam diže tlak ako je vama mješalica spojena na sekcije,ja nemam tako spojenu mješalicu po vašem pa mi opet dobro izmješa sredstvo

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,968
ekipa, imam ovakav razvodnik na prskalici. Problem je u tome što kad je uključena mješalica, prskalica ne može nabiti tlak veći od 2 bara, bez obzira na to kako okrećem kotačić za regulaciju. Kada je mješalica isključena, tlak se regulira bez problema. Gdje bi mogao biti problem? hvala
Takov razvodnik imam samo sa ova 3 ventila tak da ga znam u dušu

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
733
Ovo je "mješalica" nalazi se na dnu spremnika i zašarafljena je za spremnik i crijevo ide iz razvodnika na tu mlaznicu.

Prilozi

• IMG_20250508_204441.jpg
    IMG_20250508_204441.jpg
    19.3 KB · Pregleda: 5

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,108
Kako onda promješaš sredstvo prije prskanja? To je veliki problem ako ne možeš sredstvo promješati kako spada.
prije prskanja kad uključim mješalicu radi sve dobro. napunim špricu npr, do pola i uključim mješalicu. ne nabija uopće na grane. radi lijepo samo mješalica. tek kad krenem prskat, kad uključim grane, onda jednom kad nabije pritisak u njih stalno kapa, iako ih isključim sve...zato mi je to malo čudno...

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,968
Zaboravila spomenuti da ima ovo debelo crijevo koje ide iz pumpe u razvodnik i ovo desno gore koje ide u spremnik
Toje isto mješalica ali ona se pak uključuje sa ovom crvenom ručkom
Ako je ručka okrenuta prema debelom Crijevo onda na manometru nema pritiska ako ide kroz debelo crijevo a ako je okrenuta prema ventilima onda bi moralo biti pritiska na manometru

Ovo je "mješalica" nalazi se na dnu spremnika i zašarafljena je za spremnik i crijevo ide iz razvodnika na tu mlaznicu.
Tako je i jedan ventil je spojen na njega

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,329
To debelo gore je preljev (bypass).
Ovi simptomi ukazuju da regulator tlaka zacvika.
Probaj zatvoriti protok najprije na velikoj ručki, pa onda na onima za grane, pa uključi ručku.

Na vrh