• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prva reparatura pumpe&dizni

M

Mariozn

Guest
nakon 5 min alnasovanja.....reko bosista da se nesmje slepat da oce glava u pumpi puc

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Ti ljepo uzmi tu pumpu i gledaj da njemu pukne glava.
Ovakve gluposti več dugo nisam čul.
Ti njega pošlepaj pa kad se zgrije ugasi i probaj ponovo upaliti ako neče ponovo pošlepaj i onda javi kaj si riješil.
Koji je bošista da ga stavimo na stup srama?

StricVujc

Član
Tu od
1 Tra 2010
Poruka
835
Bok svima!

Javljam da traktor sada radi ko satni mehanizam. Tak dobro niti nije radil uopće kak se ja sjećam :D

Kaj se tiče termometarskih satova, zamjenil sam onaj turski niškoristi i još doplatil 30 KN i za to sam dobil solidan sat koji radi unutar nekakvih očekivnih parametara :roll:

Taj skuplji sat je indijski, logično s obzirom na TAFE traktore da proizvode i pripadajući termometar tak da je dosta dobro zišlo. Ovaj indijski je smisleno napravljen i preporučam svima koji hoče imati termometar na IMT-u da ga uzmu košta 120KN, nije totalni škart, imaš neku informaciju o temp. vode s preciznošču do 10C :D i sl., a opet neki još bolji i još skuplji ne znam da li se isplati tražiti i kupovati.

Puno hvala svima na savjetima osobito muhaničaru, bobu i puknutome :mrgreen:

Još budem možebiti nekaj šarafil skoro pa se onda čujemo

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Nema na čemu. Zato smo tu ;)
Ako bude kaj sa svatov sa onom kaj je Puknuti spomenul osječamo se pozvanim :lol:

B

Bobo

Guest
Samo da javim da sam jucer prijepodne bio kod majstora vidjeti dokle je dosla reparatura 539 i kad mi je rekao da brizgaljke ne valjaju i da dodjem vidjeti... NEVJEROVATNO, ali istinito. Ljetos mjenjana sva 3 uloska, i sva 3 pisaju a maglicu bacaju tek pri vecim tlakovima. Voda ih je doslovce pojela...

Nisam mogao vjerovati da se u tih 100-200 radnih sati ulosci mogu toliko poderati, to je uzas jedan...

StricVujc

Član
Tu od
1 Tra 2010
Poruka
835
Bobo kaže:
Samo da javim da sam jucer prijepodne bio kod majstora vidjeti dokle je dosla reparatura 539 i kad mi je rekao da brizgaljke ne valjaju i da dodjem vidjeti... NEVJEROVATNO, ali istinito. Ljetos mjenjana sva 3 uloska, i sva 3 pisaju a maglicu bacaju tek pri vecim tlakovima. Voda ih je doslovce pojela...

Nisam mogao vjerovati da se u tih 100-200 radnih sati ulosci mogu toliko poderati, to je uzas jedan...

To je onda dosta loša kvaliteta tih novih uložaka :?: :?:
Kad su moji original stari ispravni, samo jednoga je bošista promjenil, nadam se da nebude taj novi otišel prije nego ovi stari :evil:

B

Bobo

Guest
Ne bih ti znao reci...

Moji su ulosci vec jednom bili mjenjani, al ja se tog ne sjecam. Traktor nam je bio nemirno radio i na hladno i pri nizim okretajima na dva cilindra, pa sam odnio brizgaljke majstoru i kupio nove uloske. Vratio brizgaljke na mjesto, promjenio i visokotlacna crijeva i malo kvrckao i sarafao po pumpi i traktor je radio OK. Sad kad mu to pricam, pita me kakvo gorivo tocim, jer ono sto je on izvukao iz rezervoara nije ni slicno plavom dizelu koji on dobiva s iste pumpe...

Ovih dana moram pretociti sve gorivo iz kojekakvih buradi i kanistera u jednu vecu custernu i ostavit cu ga da se istalozi, pa da vidim o cemu je rijec.

Takodjer mi je preporucio da tokom razradjivanja ne sipam plavi, vec obicni dizel, radi manje garezi, i da se ulosci "razrade". nekog smisla mi ima, ali ne pretjeranog. Da nemam toliko puno vode u gorivu, sipao bih plavi, ali posto je gorivo takvo kakvo je, uzeo sam 20l dizela da se traktor s njime razradi.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Samo to Bobo poslušaj svog majstora jer ti on dobro veli u vezi nafte . Mislam da se bude i složil sa mnom da ubaciš malo dvotaktola kod razrađivanja a naročito ako bude i pumpa išla na remont.
Za gorivo su smrt kojekakvi karnistri ako u njima stoji.
Ti ulošci o kojima pričate i koje kupujete u dučanima nevaljaju ništa. Ja sam svojevremeno uzimal uloške od IPM-a. Mislil sam da su dobri ali nevaljaju ništa niti oni u zelenoj niti u plavoj kutiji ali samo takve su imali. Od cijele kutije 20 komada jedva 3 ili 4 dobra.
Sad kod nas prodaju neke Češke i kunu se kak su dobri a ja ga valjda nakon 20 godina rada više neznam ugraditi. Možda su u pravu ko zna.
Zato sam strikanu i napisal da ne kupuje uloške nego da mu ih bošista proda. Ja neznam koje oni ugrađuju ali mogu reči iz svojeg iskustva da su dobri.

B

Bobo

Guest
Moji su IPM iz plave kutije. I to kad sam ih kupio u trgovini, dosao kod majstora, gleda on njih i pita jel imam ja rotacionu pumpu na njemu il linijsku? kad sam rekao linijska, on je odmah nazvao trgovinu, da kako su mi mogli prodat takve uloske da ovo da ono... nisu drugacijih imali, pa su mi ta dali, kako sam ja skuzio. Majstor je ove sebi ostavio, a meni iz ladice izvadio 3 nova, zapakirana takodjer IPM iz plave kutije... Sad se cudi kako je to moguce da ih je toliko pojelo...

Inace ja tu i tamo sipnem u cjelu bacvu litru dvotaktola, zbog pumpe na 549 a kako mi se cini da mi ovo mora postati obicaj... nek dimi koliko hoce, ali samo nek se podmazuju i jedan i drugi.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Do kud si dogural sa generalkom i dali si pital majstora u čemu je razlika bila u tim ulošcima?

B

Bobo

Guest
JAO, totalno sam zaboravio pitati za uloske... Obecavam ti da cu se sjetiti, jer cemo u utrak opet ici kod njega...

Generalka je stigla do stupnja da je jucer u 9 ujutro motor bio namontiran na traktor, dakle i lamele i druk lezaj i sve to. Prednji trap ispiksiran samo nije bio sastavljen. Treba zamjeniti jos samo osovinu kardana, usuti ulje u zadnji kraj, te postaviti instalaciju. To bi trebalo biti to, znaci da bi u srijedu traktor mogao biti kod kuce...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Svaka čast majstoru. On je to relativno brzo napravil. Ti se sad malo vozikaj da ga lijepo razradiš i onda neka ga upregni neka radi.
Kad bu sve gotovo pošto vidim da je rađena prava generalka javi kolko je koštalo. Baš me zanima jer vidim da si radil onak kak treba. Tj sve kaj ne valja kad je širom mijenjaj.

B

Bobo

Guest
Razradjivanje mu je samo transport do kuce, na zalost...

Ima prskati psenicu, sijati soju, prskati soju, sijati kukuruz, prskati kukuruz. Doci ce i kosnja vocnjaka, al u kosnju ne ide prije nekih 80rh sigurno, jer je to konstantno jedan te isti gas, a to u razradjivanju ne valja.

Inace, da je majstor imao instalaciju, traktor bi vec bio sastavljan, al ovaj u trgovini nikako da nabavi...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Instalacija ti skoro paše od malog ursusa ali ti to nebi preporučil jer to nikad nije to.
Mislim da bi ga kaj se tiče razrađivanja ipak trebal ostaviti barem da spali tih 20 litara nafte.
Inače ja ga poslije generalke ostavim da radi na nekakvih 800 do 900 okretaja na mijestu i tu itam mu malo dodam gas ili se prepeljam. Nakon toga dotegnem glavu poštelam ventile i onda traktor ide u lagane radove. Na 50 sati se promijeni ulje i filter a onda u sve radove ali tih 80 mu sigurno nebude škodilo.

B

Bobo

Guest
Cuj... Volio bih i ja da ga mogu razradjivati cjelo ljeto, jer znam da ce iz dvorista izac prije 549 nego on... Al 549 je razradjivan tako da nikad nije bio preko 1500 okretaja, a tako ce bit i s ovim. prskanje na 1500, sjetva 2. brzina i gas do 1500, malo po malo, razradit ce se on.

Nije to nikakav tezak posao...

B

Bobo

Guest
Bio sam i danas kod majstora. Pitao sam njegovog sina u cemu je stos, i on mi je rekao da su kompletne brizgaljke drugacije za linijsku nego za rotacionu pumpu... A kad sam mu postavio pitanje, bas se lijepo nasmijao.

Sutra predvecer idemo opet pa ako stari njegov bude kod kuce, pitat cu nejga jer sad i mene zanima u cemu je stos...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Tijelo dize je 100% isto to znaš i sam i mislim da o tome uopče nebi smijelo biti rasprave.
Uložak je koliko ja znam različit po broju i razlika je u pritsku a ja negdje imam uputstvo za rukovanje i iz njega znam taj podatak a znam u vezi pritiska da tak štelaju i bošisti jer obavezno poslije njih ako mi oni rade dize provjeravam.

M

mihovil45

Guest
Imam imt 533 generalno sam ga uredio pumpu i dize dao na reglažu a sad kad ga palim super pali ali pojačano dimi da li su otišle dize ili klipna bosch pumpa.Neznam da li to ima kakve veze sa ventilima koje sam štelao na 25 30?Na koliko se štelaju ventili?

Puno vam hvala!!! :)
molim brz odgovor mora na registraciju.
odgovore šaljite na e-mail adresu : micg502@gmail.com

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Ventili idu na 0,30.
Trebalo bi provjeriti kut paljenja ili malo smanjiti količinu goriva.

Najnoviji postovi

Na vrh