Re: sjetva pšenice 2009
Bobo kaže:
marko93 kaže:
Današnja prihrana..
Bacio sam oko 190-200kg/ha 15-15-15...
Ispravite me ako grijesim, ali cemu prihrana 15-icom?!? To je startno gnojivo koje sadrzi jako malo dusika (15%, jel) a i ptice na grani znaju da biljci u prihrani treba samo i jedino dusik. Velike kolicine "slabog" gnojiva se ni na koji nacin ne mogu ekonomski opravdati. KAN ili UREA su za te stvari, a ne 15-15-15.
Marko, sto si bacao prije sjetve psenice od gnojiva i zasto "prihranjujes" 15-icom, koja je u biti startno gnojivo?
Ako predsjetveno,iz kojeg bilo razloga, ne baciš ništa, onda prva prihrana ide 15-15-15 nakon 3-4 tjedna ide KAN te još,eventualno, UREA pred nalijevanje zrna(ovo zadnje je najbolje obaviti folijarno sa zaštitom od bolesti).
Ja eto jesenas nisam bacio ništa(vaučer prekasno stigao,a nitko mi ništa nije platio prije listopada i nisam želio još i gnojivo uzimati na dug) pa sam 15.02. krenuo s prihranom(ujutro kad je zemlja bila smrznuta,temp. -2,bilo je i malo snijega ,ali javljali su zatopljenje što je bitno) bacio sam 15-15-15(150kg)+KAN(100kg) po jutru. Poslije tog je i zatoplilo do +12 pa je pšenica krenula i nije gladna.
Sad se spremam za tjedan dana opet s KANom 100-150kg.
Usjev dobro izgleda (80kj)!
Što se tiće petnajstice NPK, ako P i K nedostaju pšenica pada,stabljika joj je slaba i nemože othraniti klas, a u cvjetanju nema zametanja sjemena!