Re: SJETVA PŠENICE '08
ŠANANA IMT 565 kaže:
Ja pričam o tome kak je kod mene, zemlje je laganija, ali imam i tzv. minutna tla koja moram pretanjurati i po 5-6 prohoda da se rastepu, recimo u takvim tlima sjetvospremač samo skače po površini, a li večinom su laganija tla, kak veli bogec, kod njega su lagana tla da direkt u brazdu ide sjetvospremačem!
Gledaj susjed. Stvar je i u tome kakav traktor imaš i kakav sjetvospremač. Ako je i jedno i drugo lagano, nečeš moći na teška tla sa sjetvospremačem. Budući da vidim da imaš Same, treba ti teži sjetvospremač koji neće skakati po brazdi. Ja sam ove jeseni za sijanje išao samo sa sjetvospremačem i u laganim a i u teškim tlima. Jedna njiva je toliko teška da sa MF 85 ks jedva ide s dvobraznim plugom. Tanjuranje ne dolazi u obzir jer je tu uvijek vlažno kad treba sijati. Samo gaziš i zabijaš tlo. Odlučio sam i tu proć sjetvospremačem i pogodio. Jest da sam prolazio tri puta, ali je obrađeno ma puno bolje nego tanjuranjem. A mislio sam da će nešto popucati koliko je škljocalo iza mene, uh :blackeye
Ne treba se bojati takvog posla, ako imaš povjerenja u stroj. Ja sam na toj parceli lani razbio tanjuraču. Orano u ljeto po suhomu, pa iza par kiša sam išao tanjurati i svako malo se neka busa zemlje nabila među tanjure, a traktor ide i vrti tanjuraču. Sve skupa zaglavi i izvrne brisače tanjura. Katastrofa....
Obrisan neispravan link.
Evo ovo je slika te njive i pšenice na njoj slikano početkom prosinca. Ta ubitačno loša zemlja je u ovoj prvoj jami, a ni ona druga manja nije puno bolja. Vidljivo je da pšenica dobro izgleda.
A sad ono što ne valja s nama seljacima. Mi već sami krojimo cijene pšenice za žetvu. Kud god se okreneš već od same sjetve svi pričaju kako će biti puno žita nagodinu i kako će biti mala cijena. Tu već sami dozvoljavamo našim otkupljivačima i da kroje cjenu kakvu mi "predložimo" u svojim nagađanjima. Treba govoriti kako neće biti ispod kune i pola i tražiti dvije, a ne kukati kako neće biti ni kunu.
I opet tko misli da mu se ne isplati sijati neka ne sije. Ja sam sijao samo zbog plodoreda i neću kukati kad nam bude cijena mizerna.