Lee Champa
Iskusan lik
- Tu od
- 9 Tra 2019
- Poruka
- 11,042
U svakoj rupi se nakupi plina koji je teži od melekula kisika, npr CO2
ovo baš i ne razumijem.... pumpa u bunaru ali izvan vode, ako je potopna pumpa - onda mora stalno biti uronjena u vodu jer okolna voda hladi elektromotor (većina potopnih pumpi mora biti okomito u bunaru ako su horinzotalno položene onda moraju imati posebno kućište koje omogućava povećan protok vode oko motora), a ako nije potpona (hlađena zrakom) - što se događa sa pumpom kada razina vode u bunaru naraste (ipak je to bunar jel')? Ima puno rupa u toj priči. Ali moguće je napraviti i drvenu peć, tako da se ne bi štel preveć mešat.Pumpa.je zasarafljena dolje na postolju ali je izvan.vode. korpa sa nepovratnim ventilom je cca metar ispod pumpe da bude uvijek dovoljno u vodi..od pumpe dolje do tanka gore je alkatenka...nije bas jednostavno to sve izvaditi...
Ovo mi nije baš jasno?!..... A i taj mali dio sa usisom i nepovratnim ventilom 'krade' cijelom sustavu dobar dio korisnosti (ali to je već neka druga priča). ....
Sve pumpe puno lakše 'guraju' vodu, nego ju usisavaju. Mogu i usisavati - ali onda ne rade toliko efikasno kao kada samo 'guraju' vodu. U pitanju je efikasnost, koliko ćeš potrošiti struje za isti rad. A nakupi se toga tokom godina eksploatacije. Relativno mala ušteda (koja se jedva može izmjeriti) tokom godina rada napravi veliku razliku (koja se opet ne vidi jer nemaš dva jednaka sustava koji bi radili paralelno na priključena na dva sata za struju, pa da se to 'osjeti' na đepu). Ljudi najčešće idu za jeftinijim riješenjima u nabavi a u konačnici ih na kraju košta puno više.Ovo mi nije baš jasno?!
Na takvim dubinama/dužinama cijevi treba računati i na otpore koja stvara protok vode u samoj cijevi, znam da ti otpori počinju naglo rasti kada se premaše neke brzine strujanja vode u cijevima. Pa onda treba računati i sa time da će karakteristika pumpe sa vremenom malo pasti, treba uzeti rezervu.... onako odokativno na 50 metara dubine i 5 bara u spremniku - ja ne bih gledao ništa ispod 120-150 metara dobave a kako se napajaju 4 domaćinstva - treba tu i kapaciteta (ali onda postaje upitno da li je tih 1'' dovoljna debljina cijevi da se otpori jako ne povećaju). Otpor strujanja vode u cijevi se dade izračunati, postoje online kalkulatori za to. I da - ako bunar ostaje bez vode obavezno osiguranje od rada na suho.Za dignuti stupac vode od 50m treba ti takva pumpa. Koja će nabiti još tlak od, npr 5 bara trebaš pumpu koja diže stupac vode od minimalno 100m. Imaš takve u TMu
Ako imaš trofazni priključak struje (za sve što si naveo) - uzmi trofaznu pumpu. Kapacitet pumpe je bitan, ali ako je snažna pumpa ona će samo raditi kraće vrijeme u radnom intervalu, ali će povlačiti više struje kod svakog kretanja. Slabija pumpa će raditi duže u radnom intervalu, a upitno je da li ima smisla stavljati neku veliku pumpu - kada bunar ionako nema kapacitet. Prvo vidi sa kakvim priključkom struje raspolažeš, to jest koje snage i kakva je pumpa bila priključena do sada.Kako i zasto je to tako napravljeno ne znam. To su napravili prijasnji vlasnici koji su pokojni. Mozda u tom trenutku nije postojalo drugacije rjesenje. To su sve pretpostavke bez odgovora.
zato se.raspitujem i trazim rjesenja da to pojednostavim i poboljsam koliko god je moguce. I sigurno ce.se sada.ici na potopnu pumpu. Samo moram naci neku kvalitetnu koja zadovoljava ave potrebe.
Niti jedna takva pumpa NE USISAVA VODU!Sve pumpe puno lakše 'guraju' vodu, nego ju usisavaju. Mogu i usisavati - ali onda ne rade toliko efikasno kao kada samo 'guraju' vodu...