Zahvaljujem svoj trojici.
Nakon svih diskusija problematiku bi posijelil na dva dijela:
1. stanje akumulatora i punjenje kad motor radi,
2. kupnja uređaja
Ad. 1.
Auto upali bez problema. ali ne na način kak je palil prije godinu dana. Prije je baš jako zavrtel anlaser (vjerojatno jer je akumulator jači od originalnog), a sad se osjeti kod verglanja razlika, vergla li se nakon tjedan dana mirovanja, ili odmah nakon kaj skinem punjač.
Traktorski akumulator sam spomenul samo zbog usporedbe kaj je punjač njega nakon par dana uspel dopuniti na 14,6 V, a ovog u istom vremenskom razdoblju nije više od 13,1 V.
Na kvalitetno punjenje tijekom vožnje sam posumnjal jer je napon u akumulatoru po završetku kratke vožnje manji nego kod kretanja. Ne znam koji je razlog, ali mislim da tak ne bi trebalo biti.
Možda bi trebal na sve pozabiti, ali lakše bi mi bilo da znam uzrok zakaj je to tak.
Kaj bu vam lakše razumjeti kak funkcioniram i zakaj pokušavam doznati o čemu se dela, avo male ilustracije. Počela mi je svijetliti kontrolka za abs. Prvo sam probal, na sigurnom mjestu, naglo zakočiti i ustanovil da ventili delaju. Zatim sam posjetil mehaničara da doznam uzrok upaljene lampice. Kad sam na dijagnostiki doznal da je u pitanju senzor u zadnjem desnom kotaču, više me to ne brine. Dal bum ga zamijeniti, kad mehaničar ne bu imal gužvu, a do onda se vozim jednak bez brige, kak i dok nije svjetlila.
Ad. 2.
S obzirom da za ispitivanje elektrike imam samo ispitivače napona 12 V i 240 V već jedno vrijeme razmišljam o kupnji unimera. Kak je kod mene potreba za takvim uređajem jednom u nekoliko godina, razmišljam o kupnji čim jeftinijeg uređaja.
Kak se uređajima UT 131A i UT151A koji nemaju strujna kliješta mjeri struja?
Većina osigurača koje imam je 16 A. Nije li uređaj za mjerenje do 10 A preslab?