Kod mene se radi ovako, što se samoizrade tiče, radi se po starinskom sistemu, ljudi budu obavješteni kada će biti izdavanje linija, koliko ljudi dođe taj dan upišu se brojevi na papirić i svatko izvlači po jedan papirić iz "šešira" i taj broj linije zaduži...u nekoj liniji bude više drva u nekoj manje i to se nadoknađuje kada se izradi, ima ljudi koji izvuku liniju u kojoj bude više nego što im treba i neće da rade taj višak, time se nadoknađuje onima koji su u liniji dobili manje, kada svi budu podmireni za svoje potreba ono što ostane nepodjeljeno dobijem ja i još nas nekolicina koji hoćemo raditi, opet, samo u slučaju da se ne pojavi još netko tko bi radio za sebe. Tri šumarije graniče sa mojim selom i u sve tri šumarije radim i u sve tri šumarije je takav "zakon". sa druge strane VMO ne možeš doći na red, prošle godine su u šumarijama prodavali metrice...većina ih je ljudi dobila i to oni koji su upisivali u sječnju/veljači dobili su drva u studenom i početkom prosinca. razlog tome je da šumarije nemaju dovoljno sjekača pa neke poslove odrađuju obrtnici koji, također, nemaju dovoljno radnika a radnika za šumu danas pronaći je...lutrija. Ono što, također pouzdano, znam jest da nikad nitko tko je ikada radio u šumi mi nije rekao niti da su drva skupa niti da je moj posao skup, s druge strane niti ja nikome nisam rekao da je njegov posao skup. Prošle godine sam mjenjao centralni bolcn i piksne na traktoru, odvezao kod majstora i čovjek to odradio za pol dana i uzeo mi 100 eura...vele neki skupo, meni nije. Meni za taj posao treba 2 dana, njemu pol dana, ja za dva dana napravim 20 metar drva znači zaradio sam 220-230 eura...ja plaćam svoje vrijeme i ne cvilim kako je nešto skupo. Ja i moj dječak za dan napravimo, dovezemo čovjeki i istovarimo 10 metara drva, 10 zato što ne želim forsirati niti sebe niti njega, drugim ljudima je maksimum 2-3 rezervara odraditi pilom pa kad sve završe onda voziti drva, 10 metara 3-4 dana tako da...kod mene ne vrijedi da neki mogu dobit samoizradu a neki ne kako je netko gore rekao, to što je u nekim šumarijama drugačije žao mi je ali na to ne mogu utjecati.