• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Ne znam kakve su situacije u drugim šumarijama ali znam zasigurno da NITKO tko je htio raditi i došao u šumu kada je vrijeme izvoza tražiti drva/nalog za samoizradu nije bio da nije dobio drva, jedini je uvjet položen ispit za rad sa motornom pilom. Znači ima ih masu koji sjede po birtijama i meni se smiju kada na +30 vozim drva a kad dođe vrijeme loženja onda seru da kako ja mogu dobit drva a oni ne mogu...A ako se i desi da dođe, da dobije nalog i liniju onda danas mu je vruće, sutra pada kiša, pa ne bi traktor u blato, pa ne bi da mu granje razbije koje svjetlo na traktoru, pa mu je zima...al drva su skupa. Pa na kraju ako i uspije to sve odraditi i dovesti drva doma onda je opet problem da šumar previše naplaćuje i meni postavlja pitanje "Jebote, pa znaš ti koji je to posao...i još moram platit drva!"

Al ok, isprika što sam se uopće upustio u raspravu gdje mi nije mjesto, samo mogu reći, dođite u moj kraj u šumariju i vjerujem da nitko neće ostati bez drva.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
I opet se vracamo na pocetak price...drva za samoizradu za vlastite potrebe za prodaju...a ja koji bi trebao.drva za vlastite potrebe to.nebrem dobiti...
150kn po metru a prodaju se po 500kn po metru...i da je to barem.posteni metar...ja moram kubika platiti 60€ i jos si ga prezagati, kalati, na cirkular rezati i pospremiti... 🤮🤮🤮🤮🤮
Svagdje je to isti problem samo dali neko gleda iz tvog ugla ili ugla tih preprodavaca ili onih koji o tom odlučuju. Za tvoje potrebe i manja količina želiš po normalnim okolnostima i uvjetima, preprodavci imaju drugu zaradu te nagrade one koji im omogućava da dobiju. Iz ugla onih koji o tom odlučuju to je sve po zakonu, a dobiju dobar poklon. Jebga to je valjda normalno dok tako opstaje.

domo1984

Dobro znana faca
Tu od
22 Srp 2014
Poruka
569
U mom kraju ljudi ne žele da idu u šumu uzimaju samo višemetricu.
Na prste jedne ruke mogu nabrojit koliko bi nas islo u šumu prije nego plaćo višemetricu.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,765
Jebga to je valjda normalno dok tako opstaje.
Dok god bude se tak razmisljalo do onda bude nam samo gore 👎🏻

@domo1984 da je.to neka.ok cijena.za visemetricu nebi ni ja.isao na samoizradu..al meni ispada.dupla cijena po m3...jasno je i meni da mora i taj sofer zaraditi ali sto je previse je.previse...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
zato je dobro navratiti u Pevexy pa pogledati cijenu one jadne palete drva kaj imaju...nakon toga, svako drvo se isplati, niš više nikom nebu skupo...
ili preračunavajte ogrjevnu vrijednost drva u kilovate i usporedite to s cijenom lože, plina, peleta ili struje...
opet vam nebu skupo delat drva... ;)

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
@Ghost , ti si sretnik što ti se dogodila normalna ekipa u šumariji, a ne kao što je nas neke druge snašlo.
@llmb0611 ovaj put su tvoje riječi "glas zdravog razuma" u našem malom, jako bolesnom svijetu. Zaraženi smo uhljebistancima...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
A zašto nitko ne kupuje okrajke sa pilane?
Zato jer su i to monopolizirali oni iz oglasnika koji nude drva, s prijateljima. Bio sam sa suprugom na nama bližoj pilani, kupio bi od vas nešto dasaka, može i paket švarklina za drva. Nasmijao nam se u lice, ne poslujemo s malim kupcima i ode. I mi smo otišli i kupili u Bauhausu suhe pohoblane daske i složili za potrebu u klijeti, u OBI sad bivšem centru smo kupili suhe fosne i izradili jako lijepe i čvrste klupe. Svi koji su sjeli na njih im se skoro pa dive.
Nemam se više volje klanjati uhljebistancima i stranačkim poslušnicima. Trebam - odaberem, platim, vozim, čuvam živce i zdravlje od svih tih.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Kod mene se radi ovako, što se samoizrade tiče, radi se po starinskom sistemu, ljudi budu obavješteni kada će biti izdavanje linija, koliko ljudi dođe taj dan upišu se brojevi na papirić i svatko izvlači po jedan papirić iz "šešira" i taj broj linije zaduži...u nekoj liniji bude više drva u nekoj manje i to se nadoknađuje kada se izradi, ima ljudi koji izvuku liniju u kojoj bude više nego što im treba i neće da rade taj višak, time se nadoknađuje onima koji su u liniji dobili manje, kada svi budu podmireni za svoje potreba ono što ostane nepodjeljeno dobijem ja i još nas nekolicina koji hoćemo raditi, opet, samo u slučaju da se ne pojavi još netko tko bi radio za sebe. Tri šumarije graniče sa mojim selom i u sve tri šumarije radim i u sve tri šumarije je takav "zakon". sa druge strane VMO ne možeš doći na red, prošle godine su u šumarijama prodavali metrice...većina ih je ljudi dobila i to oni koji su upisivali u sječnju/veljači dobili su drva u studenom i početkom prosinca. razlog tome je da šumarije nemaju dovoljno sjekača pa neke poslove odrađuju obrtnici koji, također, nemaju dovoljno radnika a radnika za šumu danas pronaći je...lutrija. Ono što, također pouzdano, znam jest da nikad nitko tko je ikada radio u šumi mi nije rekao niti da su drva skupa niti da je moj posao skup, s druge strane niti ja nikome nisam rekao da je njegov posao skup. Prošle godine sam mjenjao centralni bolcn i piksne na traktoru, odvezao kod majstora i čovjek to odradio za pol dana i uzeo mi 100 eura...vele neki skupo, meni nije. Meni za taj posao treba 2 dana, njemu pol dana, ja za dva dana napravim 20 metar drva znači zaradio sam 220-230 eura...ja plaćam svoje vrijeme i ne cvilim kako je nešto skupo. Ja i moj dječak za dan napravimo, dovezemo čovjeki i istovarimo 10 metara drva, 10 zato što ne želim forsirati niti sebe niti njega, drugim ljudima je maksimum 2-3 rezervara odraditi pilom pa kad sve završe onda voziti drva, 10 metara 3-4 dana tako da...kod mene ne vrijedi da neki mogu dobit samoizradu a neki ne kako je netko gore rekao, to što je u nekim šumarijama drugačije žao mi je ali na to ne mogu utjecati.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
@Ghost Bas mi je drago cuti da jos negdje ima tih nepisanih pravila kojih se kolege drze, da nisu svi potkupljeni, uhljebljeni (kako je netko gore naveo).
Palac gore za tvoju volju raditi u sumi, cistiti sumu, odrzavati sumu te zaraditi težak kruh!!!
👍👍👍👍

milanf

Aktivni član
Tu od
22 Sij 2022
Poruka
95
@sttipa napisi par rijeci, ako ti se da, o tim nepisanim pravilima/ili kako se nekad radilo. Prvenstveno me zanima usporedba ravnice i brdskih krajeva. Vjerujem da bi i drugima bilo interesantno procitati...

Marko Marić

Član
Tu od
2 Svi 2020
Poruka
37
Dok god bude se tak razmisljalo do onda bude nam samo gore 👎🏻

@domo1984 da je.to neka.ok cijena.za visemetricu nebi ni ja.isao na samoizradu..al meni ispada.dupla cijena po m3...jasno je i meni da mora i taj sofer zaraditi ali sto je previse je.previse...
Meni su ljetos za izvoz iz šume naplatili 1500 kn za 20m3 jer mi nisu dali da sam izvezem, deset kubika sam vozio 3km, a drugih deset, 15km, s time što nisam mogao dobiti prevoznicu jer naknadne prevoznice ne izdaju, a ja ovu prvu višemetricu sam nakon rezanja na furke prevozio još 60km, i to bez prevoznice, ove godine planiram ići u samoizradu.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Dok god bude se tak razmisljalo do onda bude nam samo gore
Nije problem u mom razmišljanju. Ne utiče na vas moje razmišljanje pa iako je za vas pogrešno, već utiču oni kojima se obraćate.To je kako vidim takvo stanje o kojem ja donosim komentar ako je pogrešan na moj obraz ide, nažalost to stanje zavisi od vas a ne od mene. Ja ne mogu uticati na vaša prava, već neko drugi kod koga ga trebate ostvariti. Ako je to tužno onda to uputite onima do kojih. Na osnovu vaših komentara ja sam doneo takvu sliku, a što se mene lično tiče neka vam daju džabe drva cijeli život, ali niste tako komentarisali, već je bilo da svi nemogu do njih. Zaboravite moj komentar.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Pojavile su mi se ove životinje u drvima, jel netko zna šta to je?

Prilozi

• IMG_20230123_144116.jpg
    IMG_20230123_144116.jpg
    55.3 KB · Pregleda: 70
  • IMG_20230123_144143.jpg
    IMG_20230123_144143.jpg
    61.4 KB · Pregleda: 70

Najnoviji postovi

Na vrh