neznam da li sam možda pogriješio temu(ako jesam premjestite) imam nekoliko pitanja. Šta je potrebno da bi se otvorio obrt za izradu i prodaju drva, tko može otvoriti obrt, da li imaš kakvu privilegiranu cijenu(znam da se ide na licitaciju), mogučnost podizanja kredita za strojeve(motorne pile, lkt, vitla isl.),,koliko najmanje moraš izraditi drva godišnje da bi ti se obrt isplatio, P.S. nisam baš početnik ali nisam ni profesinalac.
Da bi otvorio obrt moraš imati diplomu šumarskog tehničara ako nemaš moraš nekoga zaposliti tko ima.
Od gospodarske komore dobivaš licencu koju plaćeš 3000kn godišnje od koje nemaš ama baš ništa.
Moraš položiti ispit o stručnoj osposobljenosti za rad na traktoru i rukovanje motorkom 1300kn,lječnički 700kn moraš atestirati motorke,traktore,vitlo sve što imaš,elaborat zaštite na radu 1500kn.
Privilegiranu cjenu nemaš baš naprotiv na svaki metar drva koji si licitiro moraš platiti pdv na cijenu koju prikažeš da prodaješ i nekih 7kn po metru plaćaš šumski put
Što se tiče kredita za strojeve to dogovaraš u banci a ti kao početnik jako teško do nečeg povoljnijeg
Najmanje po mojoj računici da bi plivo u pozitivnoj nuli trebaš godišnje prodati između 1200-1500m drva.
I ja razmišljam da bi možda jednog dana otvorio obrt ali za sad dok ide ovako kako ide ništa od toga
Hrvoje kao što sam napisao to je samo razmišljanje sada sam zaposlen to je samo razvijanje ideja u ovim teškim vremenima. A ja kada nešto radim radim kako treba i nezajebavam se.
Pitanje za tebe sa koliko ljudi si napravio tih 750 m.
ma nije stvar u tome koliko si ti sam napravio, nego je stvar naci povoljno sirovinu i naci kupca, kad to imas najlekse je to odraditi u sumi.