• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,310
ah da je napravio kako je savoris opisao, puno brže bi izvukao te trupce uz puno manje mučenje traktora. oko njega sam ravnica, da mi je njega vidjeti u brdu ili strani, koji majstor :rolleyess:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Pa i on ih je istovario , počeo je na 1:23 :weedman:

Inače i ja sam se koristio ovakvom tehnikom , može da pomogne u nekim situacijama ali moraš stvarno biti oprezan jer se i rus propne kao vranac :blackeye

Imbra

Član
Tu od
12 Srp 2011
Poruka
132
Kaj je on to vlekel prikolicu prek nekakvog lanca ili kaj? To jos nisam videl!!!

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
ja u ovakoj situaciji samo izvučem klin sa poteznice i gas kući jer sutra je novi dan i čovjek kad prespava ujutro je pametniji

Dabio

Član
Tu od
28 Velj 2012
Poruka
523
Ako bi se baš našao u ovakvoj situaciji istovario bi drva ,a ne patio ovako stroj bezveze ili kao što ti kažeš hrvoje otkačio i sutra je novi dan...

kec-m

Član
Tu od
6 Ožu 2011
Poruka
465
Trebal je zakopčati još jedan lafet možda bi ga pogural :madmana::madmana:
To je tak dok čovjek ne zna kolko stroj može.

lola

Član
Tu od
16 Pro 2010
Poruka
82
neznam da li sam možda pogriješio temu(ako jesam premjestite) imam nekoliko pitanja. Šta je potrebno da bi se otvorio obrt za izradu i prodaju drva, tko može otvoriti obrt, da li imaš kakvu privilegiranu cijenu(znam da se ide na licitaciju), mogučnost podizanja kredita za strojeve(motorne pile, lkt, vitla isl.),,koliko najmanje moraš izraditi drva godišnje da bi ti se obrt isplatio, P.S. nisam baš početnik ali nisam ni profesinalac.

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
neznam da li sam možda pogriješio temu(ako jesam premjestite) imam nekoliko pitanja. Šta je potrebno da bi se otvorio obrt za izradu i prodaju drva, tko može otvoriti obrt, da li imaš kakvu privilegiranu cijenu(znam da se ide na licitaciju), mogučnost podizanja kredita za strojeve(motorne pile, lkt, vitla isl.),,koliko najmanje moraš izraditi drva godišnje da bi ti se obrt isplatio, P.S. nisam baš početnik ali nisam ni profesinalac.

Da bi otvorio obrt moraš imati diplomu šumarskog tehničara ako nemaš moraš nekoga zaposliti tko ima.
Od gospodarske komore dobivaš licencu koju plaćeš 3000kn godišnje od koje nemaš ama baš ništa.
Moraš položiti ispit o stručnoj osposobljenosti za rad na traktoru i rukovanje motorkom 1300kn,lječnički 700kn moraš atestirati motorke,traktore,vitlo sve što imaš,elaborat zaštite na radu 1500kn.
Privilegiranu cjenu nemaš baš naprotiv na svaki metar drva koji si licitiro moraš platiti pdv na cijenu koju prikažeš da prodaješ i nekih 7kn po metru plaćaš šumski put
Što se tiče kredita za strojeve to dogovaraš u banci a ti kao početnik jako teško do nečeg povoljnijeg
Najmanje po mojoj računici da bi plivo u pozitivnoj nuli trebaš godišnje prodati između 1200-1500m drva.
I ja razmišljam da bi možda jednog dana otvorio obrt ali za sad dok ide ovako kako ide ništa od toga

lola

Član
Tu od
16 Pro 2010
Poruka
82
problem je u tome što sam čuo da se neče više moči ići kao za vlastite potrebe, ono kao do sada te da če za iduču godinu tražiti da imaš položeno za motornu pilu.

Aco 93

Član
Tu od
15 Lis 2010
Poruka
467
Da bi otvorio obrt moraš imati diplomu šumarskog tehničara ako nemaš moraš nekoga zaposliti tko ima.
Od gospodarske komore dobivaš licencu koju plaćeš 3000kn godišnje od koje nemaš ama baš ništa.
Moraš položiti ispit o stručnoj osposobljenosti za rad na traktoru i rukovanje motorkom 1300kn,lječnički 700kn moraš atestirati motorke,traktore,vitlo sve što imaš,elaborat zaštite na radu 1500kn.
Privilegiranu cjenu nemaš baš naprotiv na svaki metar drva koji si licitiro moraš platiti pdv na cijenu koju prikažeš da prodaješ i nekih 7kn po metru plaćaš šumski put
Što se tiče kredita za strojeve to dogovaraš u banci a ti kao početnik jako teško do nečeg povoljnijeg
Najmanje po mojoj računici da bi plivo u pozitivnoj nuli trebaš godišnje prodati između 1200-1500m drva.
I ja razmišljam da bi možda jednog dana otvorio obrt ali za sad dok ide ovako kako ide ništa od toga

Ja bi se još malo nadovezao i dopuni pošto imam obrt, Licenca i tehničar trebaju ako ideš na licitaciju u HŠ a oni koji rade privatnu šumu njima još netreba. još treba položena prva pomoć,i kutija koja košta oko 700kn,zaštitne kacige,hlače cipele i mislim da si sve nabrojio drugo.

...lola ako tek krećeš u taj posao a nemaš ništa od strojeva i misliš u kredit neznam šta da ti kažem koja ti je količina dosta. mislim da još malo više nego što ti je hrvoje01 napisao i neznam dal misliš koga zaposliti još, a u HŠ ti je ludilo cjene sječe i vuče idu nisko da se jedva pokriješ ako imaš sve da nisi u kreditu. da si pred 15-20 godina krenuo u to onda je to lova bila prava da možeš samo zamisliti kolko je ostaja dnevno po traktoru u vuči i svemu drugom kad su se svi grijali isključivo na drva.

lola

Član
Tu od
16 Pro 2010
Poruka
82
osnovu sada imam, kao što sam napisao ni amater ni profesionalac (oko 200 m godišnje) trebao bih dopunu strojeva zavisi od toga koliko bih izrađivao drva godišnje toliko bih pojačavao strojeve, možda nekakav šumski traktor tipa stariji manji lkt, nekoliko šumskih prikolica ali kako sam rekao sve zavisi koliko bih radio drva godišnje.
To je samo razmišljanje i prikupljanje informacija o toj ideji.

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
naravno da sam mislio na licitaciju u HŠ jer teško je naći toliku količinu drva u privatnim šumama.
lola
Sa 200 m godišnje si veliki amater ja napravim oko 750m pa se ne usudim otvoriti obrt velika mi je prednost što mi kum ima obrt i radi godišnje oko 7000m pa kad nemogu ja ništa uzeti u HŠ od uvijek ima licitiranog pa se tada šlepam s njim

lola

Član
Tu od
16 Pro 2010
Poruka
82
Hrvoje kao što sam napisao to je samo razmišljanje sada sam zaposlen to je samo razvijanje ideja u ovim teškim vremenima. A ja kada nešto radim radim kako treba i nezajebavam se.
Pitanje za tebe sa koliko ljudi si napravio tih 750 m.

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
Hrvoje kao što sam napisao to je samo razmišljanje sada sam zaposlen to je samo razvijanje ideja u ovim teškim vremenima. A ja kada nešto radim radim kako treba i nezajebavam se.
Pitanje za tebe sa koliko ljudi si napravio tih 750 m.

u prosjeku 2.5 čovjeka pomažu mi punac,otac njih ne plaćam kad me stisne da nemožemo sve stići platim jednog dečka manje više kad se vitla on dođe vitlati samnom pa kad ja odem raditi on izrađuje i tako kombiniram svakako

lola

Član
Tu od
16 Pro 2010
Poruka
82
ja sam tih 200 m doslovce izradio sam od rada sa motorkom do utovara pa ako ti nije problem malo podjeli koliko si ti drva napravio(750/3,5=214) tako da ti nisi u velikoj prednosti

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
ma nije stvar u tome koliko si ti sam napravio, nego je stvar naci povoljno sirovinu i naci kupca, kad to imas najlekse je to odraditi u sumi.

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
ma nije stvar u tome koliko si ti sam napravio, nego je stvar naci povoljno sirovinu i naci kupca, kad to imas najlekse je to odraditi u sumi.

mogo sam ja izraditi i 1500 m i dovesti kući i gledati u njih kako je suše a u džepu promaja,bitno je imati tržište u mom slučaju svake godine se poveća cca 100-150m s tim da sam u pregovorima o nekoj znatno većoj količini
lola
ti si to sam izradio i u konačnici po čovjeku ispada skoro kao i ja ali 750m nemožeš uz poso u firmi napraviti sam s tim da traktor vozim samo ja i vitlam samo ja

lola

Član
Tu od
16 Pro 2010
Poruka
82
neželim ulaziti u raspravu sa tobom, što se tiče tvoga vitlanja pogledaj šta si napisao poruku ranije mislim tko sve vitla. da hvala ti na odgovorima.

Najnoviji postovi

Na vrh