Znači u zimi dok nema drugih poslova na gospodarstvu, odnosno eventualno u proljeće prije intenzivne pripreme za jare kulture.Kad pripremiš traktor i prikolicu, naoštriš lance na motorkama, napraviš mješavinu, nabrusiš sjekire, uzmeš godišnji, po mogućnosti nađeš nekog da ne ideš sam, i imas sreće da ne pada kiša, tad ti je pravo vrijeme za rušit za ogrjev....
prosušit da, ali posušit ne. Zadnjih par godina obavezno ložim sa drvima koja su odstajala minimalno 2 godine u suši. Onda se iskoristi maksimum od drveta jer ono izgara u plinovitom stanju. Onda nema ni smolenja peći ni dimnjaka. Normalno, uvjet je da se ima dovoljno prostora za skladištenje.... tako da će se do tad prosušit.
Jedan pokojni-laka mu zemlja, rekao : da je najbolja detela kad malo namokne 🤣...ak te žena grije!
Tak radi moj susjed. Ima gdje pospremiti drva pod krov, ali suha brže gore pa bolje da su vani na kiši!
Znači piliš dok su mokra? Pazi da nebuš ko moj sused, neki dan ga gledam pili i pili a nekaj se dimi zdrv, ja ga pitam imaš ulja za lanc, nemam netrba drva su mokra🤭I tu stvar ja nikak objasniti ljudima... Dok sam pilil drva po selu, pa su me zvali da dođem dok im se nisu presušila drva🤦♂️.... Al meni pasalo, nit se prašilo em se lakše pililo dok su mokra drva
Pa ako se ne raskala onda sprejde, a isto tak sprelazi i grab, jednostavno se pretvori u spužvu.........A kad ga lepo raskalaš, onda se lepo i osuši i onda ga lepo moreš imati i 2,3,4 godine ako je skladišten na nekom lepom suhom mestu......Ja sam imal raskalanu bukvu i grab 4-5 godina i nije joj bilo ništa...nije sprešla, ali su isto tako ta drva rezana u zimskoj siječi u prvom mjesecu.Jedan moj stari susjed je u doba moje mladosti kod špareta imal kantu z vodom. Nema šanse da bi mu prebrzo zgorela.
Jedno ozbiljnije pitanje. Čul sam da bukvu treba nakon rušenja čim prije raskalati jer inače dosta gubi na ogrijevnoj vrijednosti. Ima li u tome istine?
Jeli taj tvoj sused i jebe na suvo 🤣 a budalašaZnači piliš dok su mokra? Pazi da nebuš ko moj sused, neki dan ga gledam pili i pili a nekaj se dimi zdrv, ja ga pitam imaš ulja za lanc, nemam netrba drva su mokra🤭
Da. Ja sam ostavil jedan trupac bukve promjera 70cm i 5m dužine jedno godinu dana u komadu. Kad sam ga išel kalat to je bilo ko trulo drvo, prašina… To se primjeti na tanjim komadima i brže, npr za 2-3 mjeseca… A bukove cjepanice mi stoje po 2-3 godine bez problema vani i nist im nije… Dok npr hrast nema tih problema. Sad sam izvukel jedan vrh hrasta otpiljenog u siječnju 2017. Samo je “bel” (neznam koji je stručni naziv) trul, cca 5cm okolo, a vrh je 60-70cm promjera. Sredina je prakticki ista ko na hrastu srušenom prije 2 mjeseca. Cak voda ide van dok ga kalaš.Jedno ozbiljnije pitanje. Čul sam da bukvu treba nakon rušenja čim prije raskalati jer inače dosta gubi na ogrijevnoj vrijednosti. Ima li u tome istine?
Šta ti tak 🤣Pa i ja tak!