vjerojatno bolje, to nije upitno. Ali uz takav cjepač bi trebao još jedan traktor, cjepač mi ne vrijedi bez vitla na njemu pa je to 5-6000 ojra + za traktor barem još toliko i opet bi se našlo onih kojima ni takav cjepač ne bi mogao pomoći..ali ok, sigurno da bi bilo brže i lakše...a ta mogu kad uvijek treba neka nova pila 😅
a jbg kad je čarapa duboka 😁Ghost ti si jednostavno moras kalac kupiti, da ne tuces bezveze po drvima. Nemoj sve peneze u čarapu metati. Daj nesto u zelezo...
I po mogucnosti sto jaci. Da se ne bi frapirao kak 20 tona ne moze prekoliti neki panjGhost ti si jednostavno moras kalac kupiti, da ne tuces bezveze po drvima. Nemoj sve peneze u čarapu metati. Daj nesto u zelezo...
Super ako i dok mozes tako...trenutno nas ima 4 u ekipi
Prvo da ne ispadne nešto da tvoje komentare uzimam za krivo, već si oni za dalju priču meni.Mome ocu je prsnula tetiva ramena prije nekoliko godina. Dugogodisnje mahanje rucnim kalacem je uzelo svoj danak. Tijelo sve pamti, toga moramo svi biti svjesni. Ponukan tim događajem, iduci dan sam odmah kupio hidraulični kalač. Zdravlje nema cijenu.
Ovo ne stoji, mozda sa teorijskog tvojeg stajalista mislis da je to istinito ali nije. U praksi je pila sa kracom vodilicom brza, manje gasa je potrebno dati za xy konstantnu brzinu piljenja. S obzirom da je vodilica kraca, lanac ima sveukupno manji otpor i brzi krug na istoj razini - levelu gasa vs duza vodilica. Dakle ovdje govorimo o "otpadnom" otporu u radu pile na nekoj zadanoj razini gasa bez ulaska u drvo. Ako je isti manji, vise snage
Dakle to je PRAKSA a sad ostavljam mogucnost da netko ima osobito zadovoljstvo dokazati suproto na matematicko empirijski nacin i OK. Ja i dan danas na toj pili drzim tu kracu vodilcu dok me praksa ne uvjeri u suprotno.
Možda je tebi lakše sa manjom vodilocom raditi. Ali upošteno ko ima dobru sinhronizacija nema veze dužina vodilice bilo 20 ili 40 zuba, uglavnom se prati ista brzina rezanja. Naravno kad je trupac deblji od vodilice to se mora uzeti u obzir da treba više vremena, brzina treba biti ista, i nema šta da se pati. To se događa ako se pritisne vodilica i zagrize više ali kad ide sama onda nema gušenja ni na 45 zuba.
Sve nesto razmisljam da imam 550XP ili jacu da se uopce nebi zamarao sa duljinom vodilice niti uopce mislio o tome ili bilo sta kombinirao a u odnosu na velicinu i kolicinu drva koja radim.To je naročito vidljivo ili "opipljivo" na pilama male kubikaže/snage.
Samo predloži da ti ekipno skupimo lovu za kalač i za čas će prestati rasprava ☺️a jbt led, sad ste se svi urotili protiv mene😁