• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,180
Sajle na skijaškim "zičarama" se sastavlja u "O" prsten ili slicno remenu. Način uplitanja je takav da se nemože uočiti, samo vrhunski znalci mogu prepoznati uplitanje. toliko upliće metara i da se završetci uvlače u središni struk a postojeći središnji se vadi. Nemogu to snimati probaću da to nacrtam.
Ovo je najslikovitije što sam našao mada od jezika ni A ne razumijem ali može se skontati lako.
Samo na samom kraju nije baš jasno jer nije prikazano u detalj , pretpostavljam da se oba kraja ubacuju u sredinu.

popopboat

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2021
Poruka
178
Za što bi se koristilo vitlo točno? Za dovlačenje ili podizanje?
Ako je za podizanje, radije bih napravio nešto ovako, povezano na cilindar cjepača.

jpeg-optimizer_IMG_5556_jpg-scaled.jpg

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,942
@bane1978, imaju li takva vitla kočnicu, tj. jesu li predviđena za dizanje?
Drugo je pitanje: kak se oslobađa sajla pri izvlačenju?
Treće pitanje: kakva je instalacija potrebna, obzirom na struju (snagu) koju vleče iz akumulatora? trebalo bi biti bar 6 ili 10mm2, i kakvim konektorom to spojiti?

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,258
Piše da nisu predviđena za dizanje,ali to je više u smislu dizalice za velike visine,mislim da kočnicu nemaju,nisam siguran,ali imaju prijenos kojim ne dozvoljava odvrtanje,ja sam sa mojim dignuo oko 1000 kg i nije pokazivao ni najmanju tendenciju odmotavanja(možda i ima kočnicu,nisam rastavljao)

Sajla se može odmotavati sa motorom(vrti u kontra smjer)ali ide sporo,ima na bubnju sastrane kao neki mehanički prekidač kojim odvojiš motor od bubnja i možeš jednostavno potegnuti van sajlu sa minimalnim otporom,skoro na prazno

Konektore sam stavio od el.viličara mislim da su 175 amperski,a žica je 16mm2,mada je na vitlu original 6 mm2
IMG_20210417_131846.jpg IMG_20210417_164943.jpg IMG_20210417_164934.jpg

• Like
Reactions: ZJ

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
518
Ja sam isto kemijao kako i sto napraviti čak sam i električno kupio pa sam na kraju završio sa originalom. Brzo, jako i pouzdano

Prilozi

• IMG_4846.jpeg
    IMG_4846.jpeg
    19.2 KB · Pregleda: 17
  • IMG_4845.png
    IMG_4845.png
    181.5 KB · Pregleda: 17
  • IMG_4802.jpeg
    IMG_4802.jpeg
    56.9 KB · Pregleda: 16

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,747
Ovo je najslikovitije što sam našao mada od jezika ni A ne razumijem ali može se skontati lako.
Samo na samom kraju nije baš jasno jer nije prikazano u detalj , pretpostavljam da se oba kraja ubacuju u sredinu.
To je taj način uplitanja. Malo oko sječenja strukova pogrešno objasnili. Prvo su 3 struka presjekli na jednom mjestu. A poslije pokazuju kako su struci duzinski raspoređeni sa različitim dužinama. Uglavnom dobito je isto. Nisu pokazali kako izgleda mjesto ukrštanja dva struka odakle idu u srediste. Znači namotati su, sučeljeni i dalje nemogu te se ubacuju unutra. Drugi podatak zasto su ih obmotavali, povećali prečnik iako nije potrebna deblja središnjica. Oni su da povećaju pritisak na središte. 20220825_120950.jpg
Ovako izgleda mjesto ukrštanja i odaklen idu u središte struci.
Ovim nacinom se može sanirati oštećenja na sajli kad pukne jedan struk, ubacivanjem dodatka od par metara i uplitanje na obe strane.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,258
Ja sam isto kemijao kako i sto napraviti čak sam i električno kupio pa sam na kraju završio sa originalom. Brzo, jako i pouzdano
To je sigurno najbolje rješenje, i brže je od električnog, ali kod moje vrste kalač ne postoji tvorničko, a problem mi je bio i složit pogon jer mi je osovina kardana na priključku jako kratka, a sila na kardanu jako velika, pa mi se kao najbolje rješenje pokazalo električno

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,575
Zna netko da li je ovaj vikend sajam šumarske opreme u Sloveniji? Negdje sam vidio da je ali nisam siguran pa da ne idem gledat kakvo je vrijeme bez veze.

Najnoviji postovi

Na vrh