• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,636
U originalu je to bilo vitlo odnosa mali lančanik 12 zuba veliki 60, pa sam ja zamijenio mali na 10 i to je radilo dobro. Onda sam stavio među osovinu i povezao pogonski od 10 zuba na 17, a sa iste osovine na njoj mali od 13 zuba na veliki od 60, ako sam dobro brojao bio je odnos 1:8, nisam računao. Pukla su mi oba pogonska lanca 3/4 60H i vidi se da su se malo deformirali zubi lančanika zbog prevelikog opterećenja na njima. Slika baš nešto ekstra nemam jer sam već rastavio. A usput mi je bubanj svinulo tako da i na njemu mijenjam bočnu vanjsku stranu i na reduktoru mi je ploču isto sredilo. Da je bilo mjesta da osovinu reduktora oslonim na drugom mjestu ne bi se desilo to sa njim ali što je tu je. Očekivao sam da bi moglo biti tu raznih sila i neke stvari sam pojačao na konstrukciji da ne bi ona stradala ali u toj mjeri baš i ne. Moja pretpostavka je da je to bio lanac od 1" da se ne bi ništa dogodilo ali sad je tu što je.

Prilozi

• IMG_20250426_154440.jpg
    IMG_20250426_154440.jpg
    46.8 KB · Pregleda: 16
  • IMG_20250426_154337.jpg
    IMG_20250426_154337.jpg
    43.4 KB · Pregleda: 16
  • IMG_20250417_203118.jpg
    IMG_20250417_203118.jpg
    36.9 KB · Pregleda: 16

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,886
U originalu je to bilo vitlo odnosa mali lančanik 12 zuba veliki 60, pa sam ja zamijenio mali na 10 i to je radilo dobro. Onda sam stavio među osovinu i povezao pogonski od 10 zuba na 17, a sa iste osovine na njoj mali od 13 zuba na veliki od 60, ako sam dobro brojao bio je odnos 1:8, nisam računao. Pukla su mi oba pogonska lanca 3/4 60H i vidi se da su se malo deformirali zubi lančanika zbog prevelikog opterećenja na njima. Slika baš nešto ekstra nemam jer sam već rastavio. A usput mi je bubanj svinulo tako da i na njemu mijenjam bočnu vanjsku stranu i na reduktoru mi je ploču isto sredilo. Da je bilo mjesta da osovinu reduktora oslonim na drugom mjestu ne bi se desilo to sa njim ali što je tu je. Očekivao sam da bi moglo biti tu raznih sila i neke stvari sam pojačao na konstrukciji da ne bi ona stradala ali u toj mjeri baš i ne. Moja pretpostavka je da je to bio lanac od 1" da se ne bi ništa dogodilo ali sad je tu što je.
Dobro si zamislio ali nešto nisi dobro odradio pa ti je popustilo. Prema izgledu zubčanika došlo je do zakošenja tog kućišta i lanac naskakivao na lančanik i naneo štetu. E sad kakve si stavio vijke, kakve su veličine podloški i njihove debljine. Da je to odrađeno malo kvalitetnije to bi funkcionisalo. Može to ići i sa tim 12b lancem jer je ostala ista krajnja snaga, samo si htjeo da imaš monje opterećenja pogonskog motora i nešto sporije povlačenje. Sve je to poželjno i praktičnije za rad. Lanac bi to izdržao možda bi se brže habao ali pucanje je uzrokovano pomjeranjem kućište ta dva lancanika. Smatram da si dobro odradio pravace lančanika da lanac nije ukrivo postavljen.

402

Aktivni član
Tu od
15 Stu 2021
Poruka
62
Što bi bilo bolje kupiti Tajfun 55EH ili Krpan 5ERP? Jednostavno treba mi vitlo s reduktorom, a moj reduktor koji sam sam radio je dobar i prezadovoljan sam sa njime,ali je jednostavno lanac premali(3/4) i svaki pukne kojeg god da kupim?
Mozda moras usporedit Tajfun 55EH i Krpan 5.5ER ? ja sam bio u istoj situaciji i uzeo sam Krpan 5.5 ER, jer je bio na akciji na kraju godine... mislim da ti je bas svejedno koji uzmes jer ces bit zadovoljan... s njim radi jako dobro i manji traktor, radim sa utb 445 duplak i spreda 200 kg. kad koristis donju koluturu ne dize ga nikad i ima snage zbog reduktora, dovuce cijelu bukvu, i sam traktor moze povuc kad zakacis dobra dva kubika i to mi je dovoljno, i mogu je koristit i na vecem traktoru tako da sam zadovoljan.

Prilozi

• IMG_6672.png
    IMG_6672.png
    239.9 KB · Pregleda: 14

Najnoviji postovi

Na vrh