Negdje na službenom mjestu da li je to porezna ili neki pravilnik ne mogu se sad sjetiti stoji da članovi obitelji, rodbina, susjedi, prijatelji mogu pomagati raditi na opg-u ali za to ne smiju primati naknadu.
Prodaja na placu mislim da ne prolazi po tom sistemu, dok ti inspektoru pokušaš objasniti nešto u što ni sam nisi siguran, ode vlak, tj kazna je napisana, a onda zna se plati pa se žali ako nađeš crkvu di ćeš se moliti.
Ali postoji službeno objavljeno mišljenje na stranicama Ministarstva rada i mirovinskog sustava od 4.7.2013. gdje stoji da se i prodaja na malo izvan prodavaonica dakle plac može raditi preko vrijednosnog kupona tzv. vaučera.
To povlači trošak 20 kn dnevno mirovinsko + 70 kn radniku (ženi) + na kraju mjeseca obračun i uplata 25% poreza + prirez na iznos plaćen radniku. Mjesečno treba slati izvjeće u Poreznu upravu o isplaćenom dohotku sezonskom radniku. Na kraju godine radniku potvrdu o ukupnom primitku i plaćenom porezu i prirezu. Ako ti treba knjigovođa za te obrasce nećeš baš nešto uštedjeti kad zbrojiš poreze, prireze, doprinose, trošak knjigovođe. Najjeftinije je 500,00 kn ženi za doprinose, nema papirologije, sve legalno i ide joj staž.
Zaboravila sam drugi dio pitanja. Treba se još upisati u Upisnik trgovaca voća i povrća. Imaš detalje koju stranicu ranije da ne ponavljam.