• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Rezidba vinove loze

B

BAGERISTA

Guest
Aaaaaaaa lipo je vidit da ljudi delaju,,,,a pogotovo moren slobodno reč,,mlađi naraštaji,,,..i da se održava,,i sve skupa drži u kulturi.:partyman::partyman:

Ja osobno dajem moj rešpekt,,na ovo ča se vidi sa slik,,,a nadam se da ču uskoro i uživo........:shock:8)8)

yama13

Dobro znana faca
Tu od
12 Sij 2012
Poruka
642
Kako rezati mladi vinograd

Imamo mladi vinograd star dvije godine i sad ne znamo na koju visinu treba rezati i koliko pipova ostaviti?

B

BAGERISTA

Guest
Pozdrav...........

Visinu trsova odredi sam,,,i prema sebi,,nemoj uradit preniske,,,da se stalno moraš saginjat,,,,,,normalno prema sebi....
A do kud si ih diga,,,da puštatš pupove,,,,najviše dva za sad,,,,nemoj ih odmah turirat,,,,ima vremena,....

vinogradar

Član
Tu od
27 Velj 2007
Poruka
437
znaći sađen je 2010 godine ako je tako onda bi ti ja preporučio da ostaviš samo jednu šibu i odrežeš ju na dva pupa zanči dollje kod zemlje....2.godinu nevalja dizati odmah na visinu

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
Aaaaaaaa lipo je vidit da ljudi delaju,,,,a pogotovo moren slobodno reč,,mlađi naraštaji,,,..i da se održava,,i sve skupa drži u kulturi.:partyman::partyman:

Ja osobno dajem moj rešpekt,,na ovo ča se vidi sa slik,,,a nadam se da ču uskoro i uživo........:shock:8)8)

bez brige, kupil sam ti radne rukavice :lol:
čuj, ako imaš, moraš delat i održavat ako i malo držiš do sebe i svog imanja...

a ako ti se ne dela, onda ili prodat ili iznajmit...
ja poludim kad vidim vinograd zarašten u trnje!!
em je sramotna i ruglo za vidit, em boleštine od tud napadaju naše vinograde koji se mućimo svake godine oko njega...

yama13

Dobro znana faca
Tu od
12 Sij 2012
Poruka
642
Prvu godinu je sasađen a prošle godine smo to napravili, sad smo rezali na visinu 120 i ostavili 4 pupa odozgo, a šibe su debele ko palac.

Z

zupa100

Guest
Prvu godinu je sasađen a prošle godine smo to napravili, sad smo rezali na visinu 120 i ostavili 4 pupa odozgo, a šibe su debele ko palac.

Dobro, sada je spreman za žicu. Po mom mišljenju imaš dve mogućnosti.

Prva Od tih četiri lastara, odrezaćeš dva do "glave" a dva ćeš ostaviti. Visinu prve žice određuješ sam, Moja visina je 1.81 m. prva žica mi je na 0.70 m. od zemlje i sasvim mi odgovara. Sada bi mogao od ona dva lastara da ih upleteš u perčin ili kiku, kako već nazivate, dovoljno je dva puta, na dve meste privežeš uz kolac, kako bi buduće stablo bilo vertikalno. Gore, na toj žici razvedene lastare režeš na dva pupolja, što je ukupno 4. Sasvim dovoljno.

DrugaSrežeš tri lastara, ostaviš samo jedan, i razvedeš ga na žicu. Režeš na četiri pupa na žici. Ako ti je teren neravan, gledaj da lastar ide uz brdo, ma koliko bila strana. Privežeš ga uz kočić obavezno, ne previše čvrsto, sa obaveznom 8-icom. Mišljenja sam da je ovaj način bolji.

Ne znam da li si postavio stubove, ne bi trebalo da su dalji jedan od drugog od 6-6.5 m. I još nešto. Sve što krene iz pupova ispod žice, skidaj obavezno! Eto, ukoliko sam pomogao bar malo, biće mi drago. Sa srećom naredni poslovi!

vinogradar

Član
Tu od
27 Velj 2007
Poruka
437
1. prerano si ga dizao na visinu to e radi 3.godinu.....zbog toga šta ti se korijen nestigne dovoljno razviti i kad iduće godine dođe pod puni rod trs umre meni se to dogodilo na jako puno trsova i to mi je bila škola za iduće sadnje....

2.ako si ga već dizao na visinu mislim da je 120 previsoko....ja sam svoje sve digao na 80 cm tako dok radim po njemu da mi je u visini pojasa i rezidba i branje i vezanje lucnja i sl. netreba se ni sagibati a niti dizat ruke

3.na toj šibi si trebao ostavit 2 gornja pupa....nema potrebe za 4 jer je prerano da ga 3.godinu stavljaš na lucanj i recimo 2 reznika....neznam na koji oblik misliš ići 2+2 ili 1+2 ili 1+1 , na koji razmak si sadio trsove.....daj malo poslikaj to!
4. ja bi na tvom mjestu ostavio 2.šibe na 2 pupa a druge dvije maknuo i nagodinu od ta 4 pupa formirao lucanj i reznike....

B

BAGERISTA

Guest

Prerano,,,,ga dereš,,,izmrit če ih dosta,,,a ako ne če kasnije,,,jer je odmah preturiran.......kako šta je napisa i vinogradar.........

B

BAGERISTA

Guest
Potpisujem debelo........................:shock::shock:
A šta je najgore sve više je toga..

yama13

Dobro znana faca
Tu od
12 Sij 2012
Poruka
642
Prošle godine je on prvi put rezan na dva pupa i ostavljena je jedna šiba od nje su zrasle šibe duge do 3 metra i sve su debele ko palac, a ove godine je rezan na 120 i ostavljena su 4 pupa odozgo. Tak nam je rekao jedan slovenac s kojim se moj tata poznaje ima preko 30000 tisuća čokota on ja e tak rekao i mi smo tak napravili.

yama13

Dobro znana faca
Tu od
12 Sij 2012
Poruka
642
jedan susje ispod nas je to napravio prošli godinu i sve je zaj*** sad mu ništa ne valja.

B

BAGERISTA

Guest
Pa normalno da su glave debele,,,a jel ih ko čistio,,,ili rezo na vrhu dok su rasle,,,,nije samo da puštaš pupe,,i to je to.......

A ako imaš nekog ko ima 30000trsa,,,pa onda vijerovatno zna kako treba počet..

B

BAGERISTA

Guest
jedan susje ispod nas je to napravio prošli godinu i sve je zaj*** sad mu ništa ne valja.

Kako je napravija,,,,,,kako smo mi rekli(pa nevalja),,ili kako je reka taj slovenac(pa valja):supris::supris:

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,358
Tako se radi kod nas....

16032012776.jpg

16032012778.jpg

Vinograd star 8 godina

B

BAGERISTA

Guest
To je talijanski sistem,,,i jako dobar za vbinogradara,,,jer praktički grozd bude na čisten,,i manje je dela u njima,,,nego u ostalima,,,,,,,,,,,,,,,,taj način smo mi trebali napravit,,,ali dido je bija malo skeptičan..teško je starije obrnut,,,na drugi sistem..

Uredne brajde kolega.............:partyman::partyman::prayer:

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,358
Slikati ću denovo kad bude trte ligane venkima :finga: Kao što se vidi, loza je podignuta na 1,5m, pa onda je savinuta za 90° prema susjednoj lozi u dužini od 1,2m. na 1,2m je druga žica na kojoj budu šibe zavezane dužine od oko 0,4m. Za crno grožđe sve je isto samo što je sve spušteno za 20 cm. Šibe(cavi) budu raspoređene po cijeloj dužini horizontale loze po 4-6 komada ovisno o konstrukciji loze. Sve novonastalo na vertikalnom dio je otklonjeno. One dvije gorne žice smo stavili zbog vjetra: Kod nas puše dosta pa novonarasle zelene šibe same se zavežu izmeži tih zica ili ih mi provodimo tako da one slobodno rastu i ne smetaju za spricanje za grožđe...Višak lišća, normalno, prorijedi se...

B

BAGERISTA

Guest
Sve sajm razumija,,,,,,:supz::supz:
Moje su sađene na 2,60,između redova,,,,i svakih 1,25 trs,,,i svaki 4 trs,,je betonski stup...........:D:D

Ali ja ostajem sada ovako,,jer nema smisla sad ič nanovo kenjat u njih,,,,,mada ih moram ove godine dosta obnovit..8)8)

Na vrh