Imali smo strižnu traktorsku kosu i nakon šta je kupljena roto doslovce smo se preporodili. Za usporedbu samo, njiva koja se sa strižnom kosila 2 sata sa roto pokosim za sat vremena. Ne smetaju joj krtovi, polegnuta trava, kad krenem sa košnjom praktički ne stajem znači samo idem u krug sa njome, skoro je nemoguće da se zaštopa. Ima svega 6 noževa koji su naoštreni sa jedne i druge strane i koje promjeniš za 2 min. i isto tako ih nabrusiš za par min. Održavanje same kose je jako jednostavno, svakih par god. promjeniš remenje i redovito ju podmazuješ na zglobovima i nemaš nikakvih problema.
Jedini nedostatak koji sam primjetio je taj da pokošenu travu skupi na hrpu pa se malo teže suši za razliku od strižne koja pokošeno samo ostavi iza sebe. No i tome ima lijeka jer ja znam maknut dio koji tu travu skuplja pa je ipak malo više razbacana nego inače.
Za ovo da travi treba puno duže da naraste nakon košnje sa roto kosom prvi put čujem, nisam primjetio neku razliku.
Moja ne štopa kosa, ja imam dvostruki rez i tu štopanja nema! teram ju drugom brzom i gas između 1200 i 1500, kako noga stisne, kosim sa IMT 539 ili 549 kako kada, 549 vozim nekada i trećom na 1200 okretaja, ali to kad je trava malo slabija i kad je njiva idealno ravna inače ne možeš sjediti.. Kad se pobroje sve košnje kosim nekih 50-70 jutara s njom, kako koje godine uspijem.. za održavanje je lagena, lagena je za nositi, grane oko 1 cm sječem s njom bez problema, ne znam koliko mi vremenski treba za jedno jutro pokositi, nisam mjerio, ali eto budem čim krenem kositi.. a ovo da brže raste, evo imam njiva do njive, susjedna njiva se kosi roto kosom, a ja strižnom, radi se o lucerni, njegova je tek negdje na malo više od pola rasta kada ja svoju idem drugi puta kositi..
ŠANANA koji te dio zanima? Zna pući kosa nekada mi, to joj je mana, al treba ju saštelati i onda ide, prošle godine kupio novu kosu i protukosu i nije pukla, predprošle sam dvije kose promjenio, ali prošle godine smo ju cjelu saštelali i to prvi puta u njenih 12 godina, prvih 5-6 godina je bila njena kosa dok nije pukla, polomila je jedan kardan (kineski) i to bi bilo to, redovito podmazivanje i samo teraj..
wasntme):