• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Rotacijske (ROTO) kosilice

FeLiXxX

Aktivni član
Tu od
6 Pro 2010
Poruka
1,037
slazem se s kolegom manetom a jos komentar za ove grbave nozeve oni ne zuljaju od donji tanjir ja recimo kupujem termometalove sa 2 rupe tako dobijem 4 strane za mijenjat a kolko se i ja sjecam u sip je fabricki ubacena jedna plocica pod donji disk ( mozda i dvije) i dobije se jos jedna nova posebno u dijelovima barem sam ja dobio na obje kad sam kupovo :) a najbolje je da je kosa ravna na zemlji malo i zbog kosevine nazad a u pologu malo je pobost prema naprijed ali ne puno da ne bi ostavljala u sredini i na krajevima vise :)

welger

Član
Tu od
20 Stu 2012
Poruka
384
Ja sa svojom nisam ništa dobio osim rezervne noževe, ja ni nemam te pločice niti sam igdje pročitao da se visina reza podešava nekako drugačije tak da je jedina soluciji onda kosi noževi.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Probaj sa tim noževima kosit ali ih najprije usporedi sa svojim ravnim koje imaš orginal da nebi bili predugački a nije dobro da su i kratki. Stavi ih na kosu i lagano ju zavrti na ler gasu da vidiš dali će bit kakvih problema.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Imam pitanje za znalce, da li bi roto kosa od 220 radne širine bila preuska za traktor širine 200, mislim na prednju. Razlog je taj kada se kosi na krug da li bi gazio zadnji kotač nepokošeno

I sami smo u toj dilemi, pošto su nam isti traktori!
220 cm ih ima dosta povoljno i za nuždu sam razmišljao da ju uzmem, jer tak i tak uvratine pokosim prije pa onda ju dižem na svakom kraju i krečem se bez frke, ili ju ne dižem pa se okrečem pokošenim uvratinama ako ima mjesta.
Ja bi obavezno kosio u kombinaciji, napred 220 i iza 165, to mu nebi bilo teško, a bio bi solidan učinak.

Da se ima para, pa uzeti napred 250 ili 270 cm zahvata i samo deri, iza ju nebi ni kopčao!

Evo jedan dobar oglas!
http://www.njuskalo.hr/sjetva-zetva-berba/roto-kosa-samasz-sirine-2.65-m-oglas-7041934
Ovu drugu do ograde bi se isplatilo uzeti! Ima jedna takva kod mene i nisam čuo da je bilo kakvih problema!

A i ova FELLA bi trebala biti odlična kosilica!
http://www.njuskalo.hr/oprema-obrada-tla/roto-kosa-oglas-8675905

Posljednje uređivanje:

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Imam pitanje za znalce, da li bi roto kosa od 220 radne širine bila preuska za traktor širine 200, mislim na prednju. Razlog je taj kada se kosi na krug da li bi gazio zadnji kotač nepokošeno

Širina kose 220,odgovara traktoru od 200...Kod košnje u krug bi ti kotač gazio i da imas kosu širine 300,to ne možeš izbječ..

Naš traktor je širine 225,a kosa 265 i kod okretanja kotač gazi više od metra ako skrenem jako...

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
Znam da odgovara, samo treba više pazit da ne ostaje nepokošrnog jer je jako blizu traga gume...

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ma da??

I ovu staru fellu sad prodaje?? U kakvom je stanju?? Dal je bilo kakvih popravaka osovina i ležajeva ako znaš?
To bi morao doletit do tebe da odemo pogledati!

Još ako daje trokut kopčanje i kardan s njome, dao bi mu odmah tih 10 tkn!

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500
Oko ove felle ti neznam nista...
Da,bar izgleda kao nova,nisam pricao sa njim.
"uhvatio" sam ga izdaleka jednom na livadi kada je isao sa kosnje,pottinger je to...
7xso.jpg

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Ja jucer kupio roto kosu Fahr KM22 i danas rastavljena oprana sad treba uzet lezaje istokarit novu osovinu prvog bubnja slozit i malo ju uredit i nek radi!!

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
O kolega vidim ti si isto dopeljal groblje doma kaj i ja... pazi od čega delaš osovinu i ko ti bu delal....

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Stara Fahrovka 165, istu takvu ima ujak i kosi s njom s 539 več 6-7 godina, zahvalna kosa ako je ispravna :)

Kolega, jel si to s otpada pokupio?

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Ma meni se takva groblja najvise dopadaju hrda mi se zavukla pod kozu:D::D: nije tak losa donji tanjuri su skoro ko novi nisu nimalo osteceni ni spigani zadnji tanjur bubanj je fiksan nema luta ni malo pusto sam ju u rad nista nije zujalo osim sta je spigana osovina na prednjem bubnju nju cemo kod tokara rijesit budem s njim dogovorio dal je dobar materijal od kardanske osovine od traktora i zamijenit lezajeve kad je raskopana i semering a zupcanici su isto fiksni nemaju lufat cini mi se da ih je neko zamijenio i onad zastitne limove i ceradu slozit sve pobrusit i pofarbat placena 1000kn s kardanom u Posavskim bregima nije s otpada!!

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
I ja sam svoju platil 1000 kn mjenjal sam jedan par zupčanika, sve ležajeve, gornja osovina(ona dugačka) je rađena nova, nove bubnjeve radim evo ovih dana bi trebali bit gotovi... ležajevi su cca 600kn s tim da sam neke dobil đabe, trebam kupit još ceradu, tokar je 0kn, sve u svemu uloženo puno truda progutano puno hrđe i prašine od fleksa i kad bi sve plačal bolje bi bilo da sam kupil ispravnu.....

vimi

Aktivni član
Tu od
9 Stu 2008
Poruka
532
bučo nemoj tokariti osovinu ja sam naručio novu mislim da je jeftinije jer neznam dali mora biti osovina kaljena a ova ti dođe oko 500 kn.

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
@mika onda si ti dosta ulozio u svoju ja moram samo prvi bubanj rijesit, zastite limove poravnat i povarit i ceradu i malo boje ja sam mislio da je moja u losijem stanju dok ju nisam dobro pregledo i raskopo osto sam ugodno iznenaden daj mi reci koje ulje stavit u nju??
@vimi budem vidio s tokarom vec smo pricali reko je da je vec to radio pa cemo vidit kad mu ju odnesem ako ju treba kalit kupit cemo drugu!!

marko kt

Član
Tu od
15 Kol 2013
Poruka
159
al opet sad kad se sredi ima da ide godinama ako su lezajevi stavljeni kavalitetni i ako se kvalitetno napravi
imam doma osovinu ili mozda cak dvije za takvu kosu,isto sam bio u pokusaju da slozim jel sam naletio za male novce,nakraju sam ju prodo u dijelovima i zaradio na njoj...

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Ja sta cu uzimat lezajeve necu pazit na par kuna pa ubrzo opet ju rastepat uzmem kvalitetnije pa sam miran par godina kolega kolko bi bila kod tebe osovina ako ne uspije majstor mi istokarit drugu??

marko kt

Član
Tu od
15 Kol 2013
Poruka
159
@mika onda si ti dosta ulozio u svoju ja moram samo prvi bubanj rijesit, zastite limove poravnat i povarit i ceradu i malo boje ja sam mislio da je moja u losijem stanju dok ju nisam dobro pregledo i raskopo osto sam ugodno iznenaden daj mi reci koje ulje stavit u nju??
@vimi budem vidio s tokarom vec smo pricali reko je da je vec to radio pa cemo vidit kad mu ju odnesem ako ju treba kalit kupit cemo drugu!!

ja sam stavio hipenol i tovatnu mast,tak sam sad i u sipovu i ide bez greske...

ja sam uspio nabavit od rashodovanih elektromotora osovine i kolega sta mi je radio je vec imo mjere i uzeo mi je 150kn za obadvije...

Posljednje uređivanje od moderatora:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
BUčo, jel to ona kratka osovina koja ide od gornje pogonske prema dolje na bubanj, gore je zupčanik??

Najnoviji postovi

Na vrh