A zašto smanjujete broj okretaja radnih tijela??Probali smo Rau drljacu, prvo ukljucivanje i vidjeli smo da se na ler gasu nozevi brzo vrte, otvorimo poklopac na reduktoru i nadjemo dva zupcanika rezervna i dva koji su bili postavljeni na brzo okretanje radnih tijela (340 okretaja u min), zamijenimo ih i dobijemo 280 okretaja radnih tijela na 540 o/min traktora, i to sad izgleda normalno i mislim da ce Zetor moci raditi sa ovom kombinaciom zupcanika, a mogu jos smanjiti broj okretaja radnih tijela na 190.
mislim da je to dobro objasnio kolega belarus 105, smanjuju se broj okretaja da bi se rasteretio traktor.u imalo normalnoj zemlji 70 ks može s 2,5 metara, ali treba prilagoditi dubinu i brzinu, a ono NAJVAŽNIJE je broj okretaja radnih tijela koji se može kretati od cca 150 okr. u minuti do cca 450 okr.
to se slaže sa zamnjenivim zupčaničkim parovima i brojem okretaja kardana , 540 ili 1000,
a svakom je jasno da nije isto traktoru ako vrti radna tijela 150 okr ili 3 puta brže .
to sam veće pisao na vom forumu pa se može dogoditi da 80 lakše vuče 3 m nego neki od npr. 110 ks, u istim uvjetima, i istom brzinom i dubinom , a sve samo zbog tih okretaja.
postavit ću sliku ,ako nađem pa će biti malo jasnije.
To se može na vrlo jednostavan način dokazat u praksi..mislim da je to dobro objasnio kolega belarus 105, smanjuju se broj okretaja da bi se rasteretio traktor.
Probali smo Rau drljacu, prvo ukljucivanje i vidjeli smo da se na ler gasu nozevi brzo vrte, otvorimo poklopac na reduktoru i nadjemo dva zupcanika rezervna i dva koji su bili postavljeni na brzo okretanje radnih tijela (340 okretaja u min), zamijenimo ih i dobijemo 280 okretaja radnih tijela na 540 o/min traktora, i to sad izgleda normalno i mislim da ce Zetor moci raditi sa ovom kombinaciom zupcanika, a mogu jos smanjiti broj okretaja radnih tijela na 190.
Što mislite o ovoj mrcini?
http://www.njuskalo.hr/oprema-obrada-tla/roto-drljaca-2.5-m-roto-land-paker-valjkom-oglas-6224959
isao sam ju pogledati, ona je toliko masivna i ogromna,da ju je ruzno za vidjet.
zetor bi ju trebao tjerati,ali bi problem mogla biti tezina. na plocici pise da ima 1020kg,i to mi se cini malo,a ne znam dal je to tezina s paker valjkom ili bez? sa njim bi imala oko 1200kg,a to mi izgleda puno za moj traktor. opet,jedan 7211 u mojoj okolici godinama radi sa spricom od 1000l plus tezina sprice,a ima samo jedan pomocni cilindar na hidrauliku.
Ja se ovu RD nebi usudio tjerati sa traktorom 70 ks, tih njenih 2,5m je za traktor 90-100 ks zbog njezine robusne izvedbe.
Za traktor 70 ks ide 2,5m ali laganije izvedbe! Još pogotovo ako enmaš tešku zemlju, onda ti je ovakva masivna RD nepotrebna, samo češ si sjebat traktor s njome.
Moje mišljenje!