• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Rotobrane / Rotodrljače

• Temu pokrenuo IMT560
  • Datum prvog posta

welger

Član
Tu od
20 Stu 2012
Poruka
384
Ostavit cu za sada ovako pa budem vidjeo kako se bude ponasao kad pocmem raditi.

Dali mi tko moze reci koliko smije zujiti dok radi nekak mi se cuje lupanje iznutra kao da je jedna glava problem al nemam blage veze sta bi moglo biti, dva mi se rotora molo klimaju ljevo desno vjerovatno su lezaji pred kraju, a na ostalim se ne mrda?

I koliko treba biti ulja u kadi dali treba biti preko zubcanika? Kod mene ima sad negdje na 1/3 zubcanika znaci ni do pola zubcanika nema?

I koje ulje da metnem malo mi curi na jednom rotoru znaci trebao bi staviti sto gusce ulje?

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,426
Obzirom na vrstu prigona i brzinu vrtnje, ulij SAE 140 ili 220 (meni je na frezi za podmazivanje lanca bilo preporučeno 140).

Popravi i curenje, a pogotovo klimanje čim prije. Mali kvarovi lako naprave veliku štetu.

maschio

Član
Tu od
17 Sij 2015
Poruka
463
Samo muka traktorima ispod 80 konja sa RB...Po meni je 40 ks za 1m RB zakon za sva vremena,onda ti ideš kak hočeš i kolko hočeš duboko!

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,426
Nije muka. Trebalo je kupiti RB od 2,30m.

diabola1210

Član
Tu od
25 Tra 2011
Poruka
589
30 ks je vec dovoljno. Jer je razlika od rd do rd velika. Recimo lely se lako tera. Ja sa 85 ks teram sigmu 2.5 m bez problema

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,303
Moja proxima 90 KS osjeti rd 230.. Uzbrdo smanji gas za 100-150 o/min. Ali velik mi je kut kardana, tako da mislim da bi možda i lakše išlo sa rd 250 cm, ali da joj je getriba visoko da kardan stoji ravno :).

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
I koliko treba biti ulja u kadi dali treba biti preko zubcanika? Kod mene ima sad negdje na 1/3 zubcanika znaci ni do pola zubcanika nema?

To ti je sasvim dovoljno ulja .

Steff

Aktivni član
Tu od
23 Pro 2010
Poruka
487
Kako "stišati" rotodrljaču koja je i nakon promjene svih ležajeva i semeringa i dalje bučna?

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Zupčanici ni u jednom reduktoru ne trebaju bii potopljeni skroz u ulju. Jedan dio zupčanika je dovoljno, ulje se onda prenosi okretanjem.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Kako "stišati" rotodrljaču koja je i nakon promjene svih ležajeva i semeringa i dalje bučna?

Očito nikako. Ja sam dao promijeniti sve ležajeve i semeringe (zupčanici i osovine su u savršenom stanju),stavili smo gusti Hipenol 120-140 zajedno s onom polutekućom mašču, i sad je bučnija nego prije remonta kad je bilo staro rijetko ulje unutra. Bitno da dobro radi,samo je to loše kod prodaje,svi se boje bučnih rotodrljača.
Kaj se tiče količine ulja,mi smo stavili toliko da su zupčanici potopljeni skroz,i ništa mi nije izbacalo van na čep.

Steff

Aktivni član
Tu od
23 Pro 2010
Poruka
487
Gogo, potpuno isti problem i kod mene, rotodrljaču smo rastavili "u šaraf" promjenili sve kaj je trebalo, i sad je još jače bučna nego prije rastavljanja, znam da se nebude ništa dogodilo, al taj zvuk nije nimalo ugodan za uho...

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Ja bih rekao da je možda problem u ležajevima,original je najbolji,i najduže traje,ovo kaj se poslije kupi je loše kvalitete,bez obzira na razvikane marke.

welger

Član
Tu od
20 Stu 2012
Poruka
384
Ja sam probao odsarafiti gore ona tri sarafa i pokusao skinuti kapu al samo se okrece u krug neda se skinuti, kako se to skida?

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Novi zupcanici, mali zazori, veliko trenje i eto ti buke.

Ne znam kako je kod kolege Steff-a,kod mene su zupčanici ostali isti...

Ja sam probao odsarafiti gore ona tri sarafa i pokusao skinuti kapu al samo se okrece u krug neda se skinuti, kako se to skida?

To se ona vrti skupa s lagerom,ni kod mene nisu kape išle s rukom dolje,treba pajserom...

welger

Član
Tu od
20 Stu 2012
Poruka
384
Aha pokuso sam malo al nije islo znaci treba jace mene bilo strah pa nisam htjeo.
Citam gore u postovima netko je rekao da se ne teraje sve drljace isto kao lely naj lakse, kako se moze ona terati lakse ili neka druga teze kad su sve na isti pricip samo sto je neka teza, mozda ubrzana, novi nozevi mislim sve se pogone isto zubcanicima?

Dali mi moze netko rec koliko bi kostalo zamjena svih lezaje i semeringa na eberhardu 253 okvirno?

I dali netko zna di ima nozeva za kupiti za nju idu neku cudni, cetiri sarafa drze jedan klin ja bi metnuo nozeve al nisam nasao takve i koliko kosta komad?

Driver

Član
Tu od
26 Srp 2013
Poruka
396
Moguće da prilikom rastavljanja i sastavljena nije svaki zupcanik završio na svom mjestu i zato se vise čuje buka , čak i da su na istom mjestu al samo za jedan zub zamaknute eto ti muzike, i konacno sve će to vremenom doći na svoje.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,582
Gogo istu logiku i tu mozes primjenit. Novi lezajevi manje lufta imaju, na starima se sve skupa sirilo i skupljalo kao harmonika, a sad je ipak sve utegnuto.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Prema riječima čovjeka koji je svašta probao:
Kuhn-nula,Maschio može poslužiti,KV zakon,Amazone najbolja od svih. A ako je rabljena,i najbolja može biti kramp. :)

Najnoviji postovi

Na vrh