• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Rovokopač za traktor - samogradnja

zjockoo

Dobro znana faca
Tu od
15 Ožu 2007
Poruka
1,424
Imam 29 godina i cijeli projekt radim sam, od početka do kraja
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,826
Radio je on još toga dok je bio još mlađi samo treba potražiti po forumu. Nije uvjek kokoš pametnija od pileta
 

zjockoo

Dobro znana faca
Tu od
15 Ožu 2007
Poruka
1,424
Eto vidi se tko prati forum :). Poceo sam si praviti strojeve da bi si olaksao posao oko gospodarstva, a to sto sam ih doveo na vecu razinu je stvar truda i mnogo rada i planiranja.
 

2301986

Član
Tu od
21 Ruj 2010
Poruka
311
dosta je to što je zadnja strana uža ...tako i ja imam na skipu i nema većih problema

skip je zakon (bn 77),,pogotovo ako ima lufta na zadnjem kranu...nema te zemlje koja bude ostala u korpi
 

BorkyBj

Član
Tu od
9 Ruj 2013
Poruka
107
Iskreno Zjocko ja sam mislio da si stariji, pa ono, stari maestro koji radi sve i svašta kad ono mlad. za svaku pohvalu, rijetko se nađe netko mlad tko je inovator, većina (barem kod mene) ima ono što su kupili tate, a neki čak i od djedova i baka. rijetki su se osuvremenili.

No, jedno pitanje, kak napreduju završni radovi? jel se ne radi na stroju, kad nema novih slika ?
 

zjockoo

Dobro znana faca
Tu od
15 Ožu 2007
Poruka
1,424
Počeo sam izrađivati strojeve s cca 16 godina, samo su tada bili na daleko manjoj razini preciznosti i kvalitete strojne obrade jer sam radio s posuđenim starim aparatom s elektrodama, s običnom bušilicom i jednom brusilicom od 1200 W.
Naravno CNC plazma nije bila dostupna. S vremenom sam nabavio svoj aparat i polako jedno s drugim podizao razinu kvalitete i izvedbe. ...i evo, sad sam na ovome, ali i dalje težim prema boljem, preciznijem, učinkovitijem stroju...pa ćemo vidjet do kud će me to dovesti. Nitko iz obitelji nije metalske struke, ali otac mi je uvijek bio podrška, od početka (makar nije uistinu vjerovao da će neke stvari koje sam pravio ustvari i funkcionirati) :)

U subotu sam dovršio korpe, sve pobrusio i počistio, te ih obojao u temeljnu. Sad se to suši, a sutra ako bude vremena stavljam lak i nastavljam raditi na dovršetku drugog dijela krana. Nema tu puno posla, uglavnom brušenje i čišćenje za bojanje. Nakon toga ostaje mi još povariti, obrusiti i obojati hidro-prst i napraviti nekoliko navoja na klinove. Bit će još puno slika, bez brige. :)
Sve je stvar slobodnog vremena, a to ovisi o drugim obavezama i radom vremenu koje mi nije uvijek isto...
 

zjockoo

Dobro znana faca
Tu od
15 Ožu 2007
Poruka
1,424
Radim. Da sam doma cijele dane vec bi ga 5 put napravio, a ovako radim smo u slobodno vrijeme
 

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
Dobro to i napreduje
ja isto radim, imamo doma dosta poljoprivrede ,lov ,obitelj tako da za moju ljubav radionu ostane malo slobodnog vremena nažalost
 

maku

Član
Tu od
21 Sij 2014
Poruka
40
Novi sam ovdje, ali pratim ovu temu od samoga početka! Svaka čast majstoru, treba to i znati napraviti i volje imati! :)
Iskreno više bi mi se svidio da ima stabilizatore kao na kombinirakama! Jedva čekam da vidim kako radi!
 

zjockoo

Dobro znana faca
Tu od
15 Ožu 2007
Poruka
1,424
Stavio sam ovakve stabilizatore jer ce tako biti stabilnije zbog veceg razmaka izmedju stopa
 

maku

Član
Tu od
21 Sij 2014
Poruka
40
A jel ti nije bilo laše onako napraviti? Mislim i sigurnije i jače je! Ovako mi se čini da je taj dio malo slab s obzirom da se na njega prenose sve sile kod kopanja, tj. kada kran povlačiš prema sebi! A pošto si napravio okomito skroz veliki će se momenti tu stvarati! Sve ostačlo mi se jako sviđa!
 

BorkyBj

Član
Tu od
9 Ruj 2013
Poruka
107
nisam baš hidrauličar, ili kak da se već nazovem, al ja mislim da i ove njegove stope kak je izveo, nemogu nikuda, ak na gramip hu - 4 utovarivaču stope drži bolcn od cca 18mm original (kod mene običan 16mm šaraf), i stope su cijev u cjevi a debljina mesa cjevi nekih 4mm pa trpi da se ponekad osloni cjeli traktor na stabilizatore. a koliko je jače ovo izvedeno..prije će otić spoj na traktor neg stabilizatori..bar ja tak mislim (ispričavam se ak nisam u pravu)
 

maku

Član
Tu od
21 Sij 2014
Poruka
40
Na njemu je drukčiji sistem, mislim sličan je al nijie isti! I ono je kud i kamo manji stroj! Moje je mišljenje da je slab spoj na ovome jer je dugčak krak poluge i to pod 90 stupnjeva i tu se veliki moment stvara, napr kad krene kopati i povači prema sebi ili odkida kakav komad betona na cug, klin je sasvim ok ne može njega otkinuti nego spoj kao spoj! Vidjet ćemo što majstor kaže i kako se bude ponašao u radu! :icon_pidu:

I još ako stope dobro uhvate a hoće pošto je radio ispod one kandže, jaka hidraulika na kranu! hmmm
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,804
maku, i ti idalje misliš da to nije dovoljno jako i dobro izvedeno????

Ja ne :)
 

BorkyBj

Član
Tu od
9 Ruj 2013
Poruka
107
i ja mislim da ovdje neće biti propusta po pitanju stabilizatora. ipak čovjek zna znanje
 

zjockoo

Dobro znana faca
Tu od
15 Ožu 2007
Poruka
1,424
Mislim da nemate pravilnu predodzbu o velicini cijelog stroja... cijevi stabilizatora su 120x120x10 mm, klinovi su fi 45 mm iz poboljsanog materijala. Ak se to slomi onda ja stvarno nemam pojma o metalu. Pogledajte npr Caterpillar 450 F, ima isto takve stabilizatore
 
Na vrh