znam to ali cuo sam da neki kazu da ova sa suhim kucistem nevalja vec ona sa kucistem u ulju, u cemu je razlika ??:blackeye
Razlika je u načinu podmazivanja. Suva kućišta imaju mazalice koje trebaš povremeno podmazati dok je kod ovih drugih vodilica potopljena u ulje. Suva kućišta su više izložena prašini i vlazi i samim tim su podložnija habanju, ali su zbog toga robusnije i jače izvedena sa nešto većim tolerancijam. Kod ovih potopljenih u ulju prašina i vlaga nemogu doprijeti u kućište pa je je vodilica malo nježnije konstrukcije sa manjih tolerancijama i obično manjim prečnikom. I jedno i drugo kućište ima svojih prednosti i mana, a sve zavisi kako je koje održavano i u kakvom je stanju. Ako ovo suvo kućište nije podmazivano onda može biti da je dosta pohabano a zavisi i koliko je radilo. Ako je redovno podmazivano a grabilo stotine ha u sezoni opet može biti da je loše. A kod ovih mokrih tj. potopljenih u ulju, ako nije ulje redovno kontrolisano ili ako su semerinzi oštećeni onda lako može biti da je i ono dosta poderano. Ova mokra su jednostavnija za održavanje jer nema mnogo podmazivanja ali su složenija upravo zbog te zaptivenosti kućišta, moraš obratiti pažnju u kakvom su stanju semerinzi i dihtunzi, ako je nešto vlažno ili mazano silikonom bježi od toga. Uglavnom obrati pažnju na to u kakvom je koje stanju. A svako od njih ima svojih prednosti i mana. Nemoj se zaletati i nasjedati na priču prodavaca nego sam pogledaj. Kod ovih suvih kućišta je prednost to što možeš sve detaljno pregledati i opipati, dok kod ovih potopljenih u ulju, ono što vidiš izvana to ti je to, a unutra može biti "mačak u vreći".
Ja imam Claas "WSDR 310" sa suvim kućištem i izvedeno je tako da je vodilica samo jedna a ulogu druge preuzimaju opruge. Prednost je ta što nema nigdje lufta pa je manje i habanje a osim toga, rade potpuno tiho, samo se čuje komešanje zraka.
Ali imaju 20-ak mjesta za podmazivanje.
Ove na ovom oglasu su iste kao moje, samo druge boje. Kod mene je nešto malo drugačiji podvoz, široke su gume i ima zaštitni ram okolo sa zavjesom. Ovaj gore sistem gdje je vodilica je ovako na prvi pogled potpuno isti, čak su i ove ruke sa žicama iste. Neznam dali je vodilica ista, ali sudeći po veličini kućišta vjerovatno jest. Ovdje na ovima još fali zaštitni ram koji na sebi nosi i zavjesu. Bez te zavjese nećeš moći napraviti dobar i zbijen red. Nedostatak tog rama a pogotovo zavjese, navedi kod kupovine kao manu i pokušaj spustiti cijenu. One su okolo fino ofarbane, ali zavuci se ti pod njih i pogledaj kakvo je stanje ispod haube. Ako budeš išao gledati ove grablje, javi, pa da ti kažem na šta da obratiš pažnju, jer pretpostavljam da je sistem isti kao i na ovim mojima.