sanjin
Član
- Tu od
- 22 Stu 2013
- Poruka
- 610
Pozdrav Telerone.Teško je više tempirati datume u kontinentalu.Prije dvije godine sam sadio 01.10., planirana prodaja za Božić.Za Božić je imala tek 250-300 gr.Te godine smo imali sredinom prosinca -17, salata u negrijanom plasteniku je išla u prodaju za Božić,nije nešto nastradala ali je bila posađena na foliji,dva agrotekstila na visini 50 cm,i presadnice su bile sa dva presada.Takve presadnice radimo za sebe, u posude od 60, nekih 5000 kom.Imamo jedan presad više nego normalno,ali je presadnica u punoj boljoj kondiciji, ima jači korijen,čvršću lisnu masu i možeš ju posaditi da vrat korijena viri 1 cm iznad zemje. Prošle godine smo sadili 15.09. i do 01.11. smo je morali već prodati jer je bila 600 gr.Nismo je ni jednom pokrili agrotekstilom. Bila dobra jesen za salatu.Ove godine počinjemo sa sjetvom ovaj tjedan.Šta se tiče niskih temperatura,puterica strada prva.Ja sijem ostralie,ima punu čvršćju lisnu masu od angie,duže ostaje sviježa ali je cijena sjemena 3 puta veća.Moj savjet, obavezno folija jer temp u zoni korijena odlučuje o porastu salate,jednom mi je prijatelj rekao da je največi stres za biljku kad je gladna.Ako sadiš za tržnicu, posadi u nekoliko faza,zadnju turu na mjesto gdje ti može najduže stajati.Od gnojiva upotrebi ono koje odmah djeluje, ja ne bih upotrebljavao obična NPK jer je potrebna određena temp u tlu da bi se razgradilo.Humistar je odlična stvar za hladno tlo,mikroelementi jako važni.Gnojivo bi ti trebalo imati više kalija nego dušika i obavezno kalcij,u slučaju mraza biljka će manje povenuti.Pokriti sa agrotekstilom ali da ne leži na salati, list salate da ne bude vlažan,vlažna salata ne raste a tu su i bolesti.