• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Salata

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Pozdrav Telerone.Teško je više tempirati datume u kontinentalu.Prije dvije godine sam sadio 01.10., planirana prodaja za Božić.Za Božić je imala tek 250-300 gr.Te godine smo imali sredinom prosinca -17, salata u negrijanom plasteniku je išla u prodaju za Božić,nije nešto nastradala ali je bila posađena na foliji,dva agrotekstila na visini 50 cm,i presadnice su bile sa dva presada.Takve presadnice radimo za sebe, u posude od 60, nekih 5000 kom.Imamo jedan presad više nego normalno,ali je presadnica u punoj boljoj kondiciji, ima jači korijen,čvršću lisnu masu i možeš ju posaditi da vrat korijena viri 1 cm iznad zemje. Prošle godine smo sadili 15.09. i do 01.11. smo je morali već prodati jer je bila 600 gr.Nismo je ni jednom pokrili agrotekstilom. Bila dobra jesen za salatu.Ove godine počinjemo sa sjetvom ovaj tjedan.Šta se tiče niskih temperatura,puterica strada prva.Ja sijem ostralie,ima punu čvršćju lisnu masu od angie,duže ostaje sviježa ali je cijena sjemena 3 puta veća.Moj savjet, obavezno folija jer temp u zoni korijena odlučuje o porastu salate,jednom mi je prijatelj rekao da je največi stres za biljku kad je gladna.Ako sadiš za tržnicu, posadi u nekoliko faza,zadnju turu na mjesto gdje ti može najduže stajati.Od gnojiva upotrebi ono koje odmah djeluje, ja ne bih upotrebljavao obična NPK jer je potrebna određena temp u tlu da bi se razgradilo.Humistar je odlična stvar za hladno tlo,mikroelementi jako važni.Gnojivo bi ti trebalo imati više kalija nego dušika i obavezno kalcij,u slučaju mraza biljka će manje povenuti.Pokriti sa agrotekstilom ali da ne leži na salati, list salate da ne bude vlažan,vlažna salata ne raste a tu su i bolesti.
 

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
802
Nisam razumio "presadnice sa dva presada". Da li je to pikirani rasad posijan prvo u kontejnere sa 209 rupa i onda pikiran u kontejnere sa 60 rupa ili je dobiven na neki drugi način.
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Sijem u 209 pa onda presadim u 60.Tih 5000 kom sadim u dvije ture. Netko tko sije 10000 i više kom i više kultura ,nema vremena za to.Ja sadim samo dvije kulture,nekad tri. Sa tim presadom dobijem 2 -3 tjedna vremena više,pa rajčicu mogu imati duže.Problem kod svake presadnice je optimalni rok sadnje.Kod salate od sjetve 3 tjedna u 209.Premlada presadnica kod presada sporije raste jer se tjekom presada oštetilo korijenje jer ga nije bilo dovoljno da popuni rupu.Prestara presadnica sporije raste jer je bilo previše korijena u rupi pa je došlo do zastoja u rastu korijenja i odumiranja pa se korijenje mora opet obnoviti.Ovako dobivam 2 tjedna kraći uzgoj na zemlji.Pozdrav
 

Prilozi

  • salata ostralie.jpg
    salata ostralie.jpg
    60.2 KB · Pregleda: 336

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
802
Hvala na pojašnjenju. Provjeravao sam cijene i vidim da je razlika imeđu piliranog sjemena ostralie i nepiliranog sjemena angie 3 puta. Kad se usporedi pilirano sjeme od jedne i druge salate ostrelia je skuplja 30 kn na 1000 sj. od angie. Prije par godina bio sam na danima polja koje je Kadmo organizirao, gdje je bila pokazana ista sorta salate tretirana na isti način
iz piliranog i nepiliranog sjemena i razlika je bila očita, naravno u korist salate iz piliranog sjemena.
 

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
Ono štom oni pokažu je jedno a ono što je kod tebe je drugo. Ja sam samo jednom uzeo piliranu salatu i onda drugi put nije bilo pa uzeo obično, i kod mene nije bilo nikakve očite razlike. Još da kažem da Angie imam od svojeg sjemena i opet nema nikakve razlike. Isprobaj i uvjerit češ se!
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

telerone

Novi član
Tu od
11 Ožu 2014
Poruka
15
hvala na savjetima...ne mogu prije 5-10.11 ništa stavit u plastenik pa eto ove godine za probu a na proljeće definitivno van sam ne znam kad da počnem sjetvu tj. kad najranije može se sad van.
da li može prihrana idron za ukorijenje, rast, i završna faza...to sam koristila za krizanteme...
ja bi u plitice 104 odmah sjeme pilirano pa kad naraste 3-4 lista pa u plastenik..
šta vi mislite...:(hi):
 

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
2ewzfvn.jpg


počela sadnja salate. danas smo posadili jedan plastenik(1.300m2) a od ponedjeljka se priprema drugi plastenik(1.600m2).
2qja81k.jpg


ove godine sadimo putaricu Juditu RZ i kristalku Angie RZ kao glavne sorte a od proba su putarice WiskeRZ i Iveta RZ i kristalke Hetie RZ, Ostralie RZ, Marize EZ i Cardiga EZ.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
I ja sadim ovih dana Ostrali.Heti sam imala na proljeće - i nikada više - listovi veliki,krti,lomljivi,lomljivi,lomljivi.....brzo posmeđe na oštečenom djelu - fina za jesti,ali neprodajna u maloprodaji - zapravo veliki gubitak na težini zbog lomljivosti.
 

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
sve ove sorte ćemo probati u tri vremenska roka: sadnja početkom 10 i 11 mj i krajem 12.mj pa ćemo vidjeti kako će se pokazati.da zaboravio sam spomenuti i kristalku Donerti RZ
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Uuuuuuu,dobra za jesti,predobra.........ali za maloprodaju na tržnici je škakljiva - nježni tanki listovi - ubije je sunce i vjetar učas.Mora biti dobro namočena,i moraš je znati prodavati - uvijek se rješavati već posložene na klupi i sviježu izlagati.Jako,jako fina,što kupci padaju na nju.....meni se po cijelom selu proširilo u par dana kako S....ima finu salatu.......
 

kils

Član
Tu od
15 Svi 2011
Poruka
326
jel tko radio shangore putericu od syngente u negrijanom plasteniku ,plan je sadnja početkom 12 mj. preko nje agril,jel bude to prošlo ,dasad sam tako radio samo kristalku angie RZ,i bilo je ok
 

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Pozdrav Petulla.Jel ti to sadis na razmak 30 cm?

30x25cm - u redu 30cm a red od reda 25cm u cik-cak.Zadovoljavajući razmak za jesensko-zimski uzgoj. Malo bude gužve u 4.turi - berba 04mj. kada su glavice krupnije ali prođe bez problema.
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Ja standarno na 30*30,računam na glavice oko pola kile.Prošlu sam zimu koristio prvi puta Cropaid,bio zadovoljan.Sijao prošle godine ostrali i hetie,ostrali dobra,male teške glavice,čvrsto lišće,ne vene Lijepo se da spakirati ukutije,i drugi dan djeluje kao da je sad ubrana.Hetie kod mene ima slabiju ocjenu za nekoliko stepenica od ostrali.Kao sto je rekla Johabica, veliko i krhko lišće,glavice rastu malo uvis,ima brži porast od ostrali ali je osjetljivija na bolesti.U istom plasteniku ostrali bez bolesti a hetie kod tehnološke zrelosti,siva i bijela trulež.I još nešto,ako je salata prerasla prodajnu veličinu na veliko,kad skineš ostrali nekoliko lista,još uvijek je glavica lijepog oblika dok kod hetie poslije nekolko lista izgleda kao neboder,ne možeš ni posloziti ukutiju.Pozdrav
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Točno tako,ko da si mi misli pročitao.Heti budemo zauvijek batalili,Doneritku smo mogli mirne duše posaditi za zadnju ovogodišnju berbu ali smo zeznuli stvar zbog senilnosti - za proljeće je neću iz razloga koje sam navela - dakle ostajemo kod ostralke za cijelu ranoproljetnu sezonu - budem ju probala posaditi polovinom februara,pa kako ispadne.A za kasnoproljetni termin molim sugestiju.
 

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
znači Ostralie i Donertie su preporuka dok Hetie nije. Poslušaću vaše sugestije i Hetie ću max smanjiti(u 3. i 4.turi - po tisuću sadnica pokusa) dok ću Ostralie povećati. Za Donerti me smeta što je osjetljiva na pepelnicu - imao sam je lani i oboljela mi od pepelnice što me iznenadilo(nikad ranije).
Da li ste probali putarice Iveta i Wiske?
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja nisam.
Ja ti baš nemam nekog iskustva sa salatom,sadila sam je prijašnjih godina nešt malo,davno,par puta,i sada ove i prošle godine.Ali znam prepoznati ono što nevalja,pogotovo dok u istim uvjetima imaš više sorti.Heti je definitivno mene razočarala.Ona ti u robnim centrima sigurno neće proći - niti po habitusu nije za ono premetanje i prevrtanje,a kamoli po lomljivosti.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Sad si me namotal da je probam,a kod mene se puterica baš i ne prodaje.Godinama je ignorirana od strane kupaca,tako da je baš zbog toga sada želim posijati.Da vidim,jesu li je se zaželjeli opet.

Gdje da je nabavim? Tisuću sjemenki.
 

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
U Kadmu...istina da se slabo prodaje,ali ima kupaca koji samo nju traže...izgleda da prodaješ na krivom području,puterica je za Liku...
 

Najnoviji postovi

Na vrh