• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Samohodna kosilica - preporuka

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Gdje uzeti neki"jači motor"da nije skup,a da još neko vrijeme potraje
cca 190 ccm?
Nešto sam već tražio,ali ako netko zna gdje ima povoljno?

Ili ako može ovaj za male pare pokrpati :hahah: :ppozdrav: :rolleyes:
Kupi novi Loncin.
Koji to motor pokazuješ na fotki?

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
To mi je ušlo u uži krug,ali nebih htio sugerirati,nego dobiti neko objektivno mišljenje
Najnižu cijenu za loncin 196ccm sam našao 169 eur,ako netko zan gdje ima jeftinije?

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Evo da pohvalim crijeva na Alko samohodnoj kosilici, još prošle godine su popucala, a sad su skroz gotova i pripišana.
Kvaliteta crijeva čista nula za kosilicu staru, koliko, 8 mjeseci valjda...

Prilozi

• IMG_20230402_184454.jpg
    IMG_20230402_184454.jpg
    28.5 KB · Pregleda: 20

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,436
Ovako, probal sam danas kositi malo oko jelki i opet se dešava isto.. Pregledal sam regulator gasa, ništa nije povinjeno niti da je otkačeno. Zatim sam se zaputil i pogledal paljenje i bilo je dosta zaprašeno i prljavo pa sam pomislil da joj to smeta i fino ga ispuhal no nije ni to pomoglo na kasnijoj probi, na kojem principu uopće radi to paljenje jer vidim da nije nigdje spojeno na neki dio koji se vrti da "lovi" fazu motora .... :unsure:
Da napomenem kosilici ne fali snage, kosi gustu travu od 15cm bez da išta osjeća, pokosil sam negdje oko 300 kvadrata trave i nije mi se ugasila nego jednostavno kao da se na momente gasi pa pali iz nekog razloga :/

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Meni je na sličnom motoru prvo dihtao čep rezervara,pa je falilo goriva, a poslije mi je ulje puštalo na podizaču platina

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,436
Znači paljenje izgleda ovako barem ono kaj sam ja ispuhal iz čega izlazi kabal za svjećicu, ovaj zaokruženi dio.
Screenshot_20230404_130809_edit_668884628101295.jpg
On je samo sa dva imbus šerafa prišerafljen za blok motora.
Kako to paljenje uopće "zna" kada mora dat napon da svjećica upali smjesu?

@AirBoX to bi se trebalo nalazit negdje iza ventilatora?

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Znači paljenje izgleda ovako barem ono kaj sam ja ispuhal iz čega izlazi kabal za svjećicu, ovaj zaokruženi dio.
View attachment 59335
On je samo sa dva imbus šerafa prišerafljen za blok motora.
Kako to paljenje uopće "zna" kada mora dat napon da svjećica upali smjesu?

@AirBoX to bi se trebalo nalazit negdje iza ventilatora?

Sistem paljenja na kosilicama ide preko pickup sistema i magneta, na magnetu postoje uvjetno rečeno "područja" koje pickup senzor kupi i u tom trenutku daje signal bobini da baci iskru, laički i seljački objašnjeno.

Trenutak paljenja je 1 - 3 mm prije GMTa, ovisi kako koji motor.
Za šteljanje bi trebao skinuti svjećicu, uzeti šubler i gurnuti unutra, osjetit ćeš kada dođe u gmt i onda vrati za cca 1.5mm nazad, nakon toga štelaš pickup, uzmi neku staru vizitku, otpusti imbus šarafe i uguraj vizitku između magneta i pickupa, štelaš tako da se vizitka može izvući van uz otpor.

A ovo glede magneta, znači skida se gornji poklopac, ventilator i tu se odmah vidi gdje je kajla i dali je poderana pa da je paljenje zbog toga loše.

Evo ja sam imao situaciju da se kajla pojela, istovario si traktorčić s prikolice, popio pivo, krenuo kući i u prvih 200m počeo čudno raditi, propucavati i gušiti se, nakon što sam došao kući i ugasio, više nisam upalio, nakon par dana izmišljanja tople vode, našao se uzrok.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,765
To da se je na tom motoru kajla na zamajcu oštetila je 1: 10000 moguće. Uspoređivati motore na rotcionim kosilicama su (due cose diferente) / dvije različite stvari/. Tako da....:rolleyes:

Sve sile treba usredotočiti na modul paljenja.😒

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,765
Forši "podizaču ventila" to j e ono što taj motor podiže, ustvari ne podiže motor nego podiže rad motora. U NE, nešto sam zajebo, podizači ventila podižu (otvaraju - zatvaraju ) kompresijski prostor (koji je ujedno i prostor) zapaljivanja smjese, ma ne smjese nego benzina (izmiksanoga sa zrakom ) pa da onda je to mix.:rolleyes:

Sličan motor (ovomu) ima platine i pošto ima platine njih treba otvarati ali njih se ne otvara podizajući ih, nego gurajućih ih .:devilish:

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Ako ćemo tako ,onda nisu ni podizači ventila,nego gurači ventila,jer i guraju i to prema dole,(a podizači su šušte)a ne prema gore,a na mojem motoru nije,300,nego 250 ima i taj podizač gurač platina koji je u bloku i na njemu je gumena membrana na kojoj je meni curilo ulje na platine,nije pune ali ih je mastilo

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Koje "auto" ulje bi bilo dobra zamjena za SAE 30 za kosilice,jer mi se čini da nas na tim uljima deru?

Najnoviji postovi

Na vrh