Može li još stati noževa na ovaj nosač pored ovih 12 što već ima? Moja je isto: tip 1432 b jedino je razlika u godini proizvodnje, moja je 1989. Bez obzira što su i moja i tvoja prikolica Deutz-Fahr, K 550, typ 1432 b. Opet ima velikih razlika između njih dvije. Kod mene je ruda za vuču tip Z 400 hidraulično podesiva po visini, dok je kod tebe Z 442 fiksna. Razlika je i u mehanizmu koji pogoni lance za istovar mase. Kod tebe je prenos preko remena i lanca dok je kod mene ekscentar sa polugom i skakavicom. Obe imaju hidraulično podizanje pikapa samo što kod mene još ima i hidraulično uključivanje i isključivanje noževa i hidraulično podešavanje visine rude tj. prikolice.
Koliko sam vidio sa slika ova mi izgleda odlično očuvana. Jako dobra prikolica, sviđa mi se način pogona lanaca za istovar trave.
Jesi li gledao u kakvom su stanju gume i koliko ima lufta na onim osovinama koje nose prste što guraju travu preko noževa (dio se vidi na slici 118 )?
Jesi siguran da je na ovoj prikolici ručno uključivanje noževa? :scratch Cilindar je sakriven iza lima na gornjoj desnoj strani prikolice. Kod mene na mojoj prikolici je ovaj nosač noževa prilično težak i nemoguće je ručno ga podići i uključiti noževe. Mislim da je i na ovoj isti takav nosač, ili možda nije
Nozeva je puna mjera 12 komada, a da nisi primjetio da nema drugog nosaca ni ja nebih vidio, mada kad sam slikao pitao sam se gdje bi ti nozevi mogli ici, ali hajde rekoh vjerovatno ima neki sistem ukopčavanja...kasnije sam zvao čovjeka kaže i on da toga nema i da je to tesko za nabaviti...
Ruda kod mene jest fiksirana, ali mislim da se daju one rupe na rudi iskoristiti da bi se spustila nize i zašerafila, medjutim ni tu nisam puno siguran, ipak mi se čini da će biti da je fiksna...
Sto se tiče hidrauličnog podizanja pick up-a buni me jedan problem, pick up se naime nikako ne moze iskljuciti bez hidraulike, dakle uvjek radi, tek s podizanjem pick up-a pomocu hidraulike (valjda postoji neka "sklopka" ) koja izbacuje pick up iz sistema i on prestaje da se vrti...znaci cim se spusti na zemlju automatski uklapa....e sad mozemo li reci da je po tom sistemu i na ovoj hidraulicno ukljucivanje i iskljucivanje pick up-a to je sad pitanje...(samo da napomenem da se podizanje pick up-a vrsi preko poluga kraj sica u IMT-u...znaci nikakve dodatne komande nisu potrebne osim samo prikopčavanje crijeva prikolice na izvod hidraulike na traktoru i automatski se dobija na dizanju i spustanju pick up-a i ukljucivanje i iskljucivanje....(malo sam se zapetljao ali mislim da si me razumio)...
Sto se tiče lufta na osovinama sto guraju trave na nozeve, to nisam gledao buduci da mi je prikolica 80 kilometara u jednom smjeru, tako da nemam prilike to vise vidjeti, a tamo sam bio prije nego si mi poslao mail...tako da idem na sljepo po tom pitanju, ali mislim da je i to u redu...jer sam vidio da su zubcanici netaknuti nisu oronirani, zatim zubcanici sto pogone lance preko onog remana su ok...mislim ono vizuelno sto sam mogao uočiti je ok...e sad taj luft nisam gledao jer nisam znao da tu se moze pojaviti luft...
Iskreno onako nisam joj mogao naci zamjerku da bih ga tukao na cjeni (a i nisam neki tip jak na pregovaranju
), eto jedino sto nema tog nosaca za drugu bateriju nozeva...e sad koliko je to mana za sjenazu to mi je najveci problem ???
Na njoj sam ukljucivao nozeve ,jer mu je dosao neki komsija pa smo ukljucili kardan (nazalost nisam uspio pokrenuti hidrauliku pick up-a jer taj traktor nije imao izvadak za hidrauliku )...
Pri ukljucivanju nozevi se "primaknu" onim osovinama na kojima su prsti sto guraju travu na nozeve, a takvih osovina ima 3 (sad ne znam koliko ima kod tebe)....a ručica za ukljucivanje nozeva je na slici broj 2 na ovoj temi...desno od slova DETZ FAHR...znaci desno od one haube koja se moze podignuti kad gledas kompletan sistem...jasno se vidi jedna crna rucka...na desnoj strani haube...i podizao sam i spustao i mislim da to moze ukljuciti i iskljuciti dijete od 4 razreda osnovne...mislim uopste nije tesko ukljuciti ih niti iskljuciti, e sad
prikolica nije bila opterecena...hoce li nosac nozeva "iskakati" to je pitanje ....