• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SIJAČICE ZA KUKURUZ

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Danas sam radio sa mojom sijačicom , od onoga što sam vidio ja sam sasvim zadovoljan

Jedina korekcija je bila da sam morao razraditijednu piksnu pošto joj vanjsko podamzivanje nije pomoglo pa se grijala i kočila sjetvenu ploču , to sam sredio i radi bez greške
Jedina mana , a možda to i nije mana jer sam skinuo one diskove koji sakupljaju zemlju na mjesto gdje će da prođe ulagač je to što je prednji točak malog prečnika i bukvalno propada u zemlju ako je sitna zemlja , a ako je busenje onda to busenje gura ispred sebe
To sam malo razmatrao i mislim da bi najbolje bilo staviti dva gumena točka koji će da prate gaz traktora i drže po visini prednji dio sijačice

Jedino mi žao što vladimirac nema stalni rad kardana pa moram da sijem sa fergom :(devil):

ja sam imao prije dvorednu, samo se vrtiš u krug i ko da se nemičeš s mjesta.........a okretanje tek problem, sa 4 reda samo blokiraš kotač i već si u drugom redu, spuštaš i gas........ferguson je zakon za sijanje.......

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
Pa i ovo ide solidno , normalno da je 4 reda mnogo naprednije ali imajući na umu veličine pracela koje sijem i ova zadovoljava , nije isključena varijanta da nabavim neku sa 4 reda ali fergi je već ona problem za nositi pošto ima i brda a poželjno je da ima i koševe za đubrivo što onda automatski izbacuje fergu sa liste ''nosača'' :icon_axe:

Turopolec

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
413
Nosi ferđo četverorednu bili kud. 100 kg. umjetnog u sijačicu i 50 kg. na haubu i ide i u brdo.:cool2:

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
100 kg?:icon_scratch:
pa kaj ti je to..meni u jednu kutiju stane prek 100 kg i još stavimo 100 kg na haubu...pa mali ferđo bi išel nebom pod oblake tj.propinjal bi se ko lud...

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
stigla masina,,nakon dvije godine,,kako je uplatio:icon_kidra::icon_kidra::icon_kidra::icon_kidra::icon_kidra:

Prilozi

• Fotografija0238.jpg
    Fotografija0238.jpg
    32.1 KB · Pregleda: 248

Turopolec

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
413
Eto i moja kombinacija za kukuruz.
Prvo su bile dvije dvoredne, pa sam na otpadu kupio kompletni prednji kraj od četveroredne i presložil dvije dvoredne u jednu četverorednu.
Ove godine sam prvi puta raskapal i slagal na dvorednu jer mi je jedan komad dosta mokar tak da sa četverorednom je samo propadal zadnji kraj.:(devil):
Dvoredna je za mene nužno zlo:icon_wink: S četverorednom si puno brži pogotovo na okretanju, a i puno manje se zagazi zemlja.:cool2:

Prilozi

• DSC_0441[1].jpg
    DSC_0441[1].jpg
    55.8 KB · Pregleda: 188
  • DSC_0444[1].jpg
    DSC_0444[1].jpg
    56 KB · Pregleda: 236
  • DSC_0439[1].jpg
    DSC_0439[1].jpg
    80.5 KB · Pregleda: 334

Turopolec

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
413
100 kg?:icon_scratch:
pa kaj ti je to..meni u jednu kutiju stane prek 100 kg i još stavimo 100 kg na haubu...pa mali ferđo bi išel nebom pod oblake tj.propinjal bi se ko lud...

Stalo bi i više samo je to malcu previše za nositi. Sama sijačica ima 480 kg.

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
Dečki da li vrijedi ova sijačica išta?

Treba mi amaterski, priključio bi ju na tomo vinković 420 (prerada prihvata).

Proizvodnja Murksa Subota

Koji je sistem izbacivanja zrna? poznajem olt mehanički sistem, ovo nisam skužio preko nekih ekscentara?

Prilozi

• 1.JPG
    1.JPG
    60.7 KB · Pregleda: 362
  • 2.jpg
    2.jpg
    71.1 KB · Pregleda: 247
  • fotografija.JPG
    fotografija.JPG
    63.9 KB · Pregleda: 455

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Sijačica je sama po sebi konstrukcijski dobra. Problem je u tome što ima metalne ploče i zna se u radu jedna ili više rupa zaštopati zrnom koje je veće pa ne baca. Ako staviš veću ploču izbacuje više zrna na jednu rupu. Sistem izbacivanja zrna gotovo je identičan OLT mehaničkoj, samo treba paziti da je izbacivač stalno pod 90 stpnjeva, onaj kraj što upada u rupu. Radio sam s njom 15 godina i nikada nisam bio pravo zadovoljan i na kraju ju prodao za 100 eura čovjeku za sijati grah i grašak.

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
jao kakve smo danas imali zajebancije sa sijačicom..kolega kupio pneumatsku 4 reda sa kutijama za gnojivo..čovjek mu je dovezo kamionom u dvor i istovarili...danas kačimo sijačicu za IMT 542 i ikali smo šta vidjeti...kako je on podigao poluge,tako je i prednji kraj traktora išao u zrak..i mi brže bolje poskidali utege sa rusa (100 kg) i prišarafali ih na. IMT i poslije je nekak išlo sijetva....bilo je unutra 2 vrečice kukuruza i 100 kg umjetnoga...

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,911
susjed mi drugu godinu sije kukuruz pneumatskom, medjutim ima dosta slucajeva nepravilnog razmaka kukuruza, cak mjestimicno 2 ili 3 zrna skupa, do cega je, slab vakum ili

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
Vrlo moguće da iz straha nije dotegao skidače kao i meni što se desilo , znači bilo me strah da skidač duplog zrna dotegnem jer sam se bojao da nebi skinuo i ono pravo zrno i u mnogo slučajeva je nosio po dva komada po rupi

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Pozz
Trebam jednu brzu pomoć ! Za dvorednu mehaničku sijačicu novijeg tipa ( Ima četvrtastu jednu posudu za gnojivo ), na koliko da stavim potrošnju gnojiva ako sijem 2500 m kvadratnih i dvije vreće 15-ice !
Hvala puno unaprijed

Turopolec

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
413
Pozz
Trebam jednu brzu pomoć ! Za dvorednu mehaničku sijačicu novijeg tipa ( Ima četvrtastu jednu posudu za gnojivo ), na koliko da stavim potrošnju gnojiva ako sijem 2500 m kvadratnih i dvije vreće 15-ice !
Hvala puno unaprijed

To ti ovisi o više faktora. Kolki ti je razmak zrna u redu, kakvo pakiranje 50 ili 25 kg.
Probaj za početak staviti na 10 pa prati. Ako ti previše baca malo pritvori ako premalo otvori. Ja osobno uvijek tak pokušavam. Moja je naštelana na 19 cm i kad je otvoreno na 12 baci cca 250 kg/ha.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
To ti ovisi o više faktora. Kolki ti je razmak zrna u redu, kakvo pakiranje 50 ili 25 kg.
Probaj za početak staviti na 10 pa prati. Ako ti previše baca malo pritvori ako premalo otvori. Ja osobno uvijek tak pokušavam. Moja je naštelana na 19 cm i kad je otvoreno na 12 baci cca 250 kg/ha.

Stavil sam na 7-8 i ostalo mi je oko 10-ak kg . . . Znaci, 10 bi biló idealno !!

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,160
imam oltovu dvorednu sijačicu starijeg tipa pa me zanima jel bi bilo bolje nju prodat i kupit 4 reda ili kupit još jednu 2 reda i napravit 4 reda

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
jao kakve smo danas imali zajebancije sa sijačicom..kolega kupio pneumatsku 4 reda sa kutijama za gnojivo..čovjek mu je dovezo kamionom u dvor i istovarili...danas kačimo sijačicu za IMT 542 i ikali smo šta vidjeti...kako je on podigao poluge,tako je i prednji kraj traktora išao u zrak..i mi brže bolje poskidali utege sa rusa (100 kg) i prišarafali ih na. IMT i poslije je nekak išlo sijetva....bilo je unutra 2 vrečice kukuruza i 100 kg umjetnoga...
o kojoj je sijačici riječ? ja imam 549dv s utezima na prednjim kotačima i razmišljam o 4 rednoj sijačici, ali se bojim težine s gnojivom...možda ću se odlučit za takvu bez gnojiva.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
susjed mi drugu godinu sije kukuruz pneumatskom, medjutim ima dosta slucajeva nepravilnog razmaka kukuruza, cak mjestimicno 2 ili 3 zrna skupa, do cega je, slab vakum ili

Nepravilan razmak ili dva zrna skupa su najčešče uzrok prevelike radne brzine pa zbog toga dolazi do nepravilnosti, provjereno :)

Najnoviji postovi

Na vrh