Sjeći....???
Prvo nisam znao da se silaža može ičim sjeći osim jedino s onim "IZUZIMAČEM SILAŽE" na hidraulik traktora, a ovako ručno...ne znam. ...kako si napravio taj stroj od crtala za plug, mozes li uslikati i da vidim kako ravno sječe silažu, jer to crtalo nije problem nabaviti...ali ono, čini mi se da je silaža kao spužva i moralo bi biti jako oštro crtalo....kirurški oštro...
Sto se tiče naoštrenog ašova...to nisam probao, kod mene je jedina mašina taj čeić i kopanje s njim...površina je naravno nepravilana...
Silažu smo pravili 2 puna dana i ušli u treći...pošto sam ja silirao, nisam bio tu, ali općenito mislim da je slabo gaženo s drugim traktorom 560-kom jer taj što je gazio je gazio 1-2 sta i onda opet zakačio prikolicu i dolazio po silazu...(bilo je dosta loše organizovana jer me u po akcije jedan s traktorom napustio imao je hitni neki slučaj tako da je bilo te organizacijske greške)...na kraju kad sam došao kući otkačio kombajn i sam gazio još čitav sljedeći dan...u vremenu preko noći uopšte nisam pokrivao silažu (postavljao sam ovdje čini mi se pitanje kako dugo silaznik moze da bude izložen zraku u vremenu dok se silira....pa mi je rečeno da je kod određenih članova silaznik otvoren i po 4-5 dana, jer se siliraju veće površine)
E na kraju kad smo sve završili, sam tek onda zatvorio sve i pritisnuo najlon s svim tim sto sam nabrojao, jer kad sam vidio slike ovdje opet neki okolo naredaju obicne punjene cigle a gore pokriju crijepom i to poredaju red crijepa svakih 1-1.5 metara...znači nije crijep do crijepa...
Silaža se grije u gornjem sloju međutim primjetio sam da raste temperatura i u donjim slojevima.
@ajkula
Uvjek kupujem gornji najlon nov...jedini kod nas najbolji je najlon s UV zastitom, ove godine sam trazio i tu podfoliju jer sam vidio na forumu da to dosta koristite, međutim kad sam otišao u prodavnicu rekli su mi da je ta podfolija 3 puta skuplja, međutim opet nebi odustao od kupovine ali je uopšte nisu ni imali, tako da sam opet pokri samo s jednim slojem najlona...
Nastojim da ono pokvareno što više odvojim, tako da kravam ide samo čista silaža...
Samo mi je krivo to što sam stvarno ulozio truda, onoliko koliko sam znao da treba da uradim posao kako treba, ali opet se pojavio negdje problem, e sad to moze biti do onog sto me napusio u najvećem jeku posla, ili do mog gaženja, ili do najlona...milion nekih čuda...nadam se da neću imati taj problem kad budem radio GRAŠAK....jer ovako ne ide...sve mi uspije na njivi a ja zafrknem kod kuće na gotovom činu.