• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sjetva KUKURUZA 2007.-2008.-2009.-2010.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688
Re: Sjetva kukuruza

Kolki je covjece tvoj kuruz,a vide moje jadnike :mrgreen:
slikano prije par dana jedna parcela:

dsc02428bt.jpg

Na jednom dijelu ima malo vode,zanemarivo
dsc02429n.jpg

A ovdje je drugo polje,gdje nismo mislili nista sijati,ali smo ipak na kraju kuruz posijali sa "tavana"

dsc02400s.jpg

dsc02401l.jpg

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,895

s tavana??? bude li kaj klipova?

ja sam to sijao pokusno nakon žetve za silažu i za zeleno , u sredini je bio rani Pioneer a okolo to s "tavana" krave su rađe jele tu stabljiku nek ovu od hibrida jer je bila mekša te je bio kakvi takvi klip (s obzirom na kasnu sjetvu)

ove godine ljudi su sijali dosta kukuruz s "tavana" i ne kužim ih bas, ima 1-2 kj kukuruza ni to ne naprave kak treba :? a da o gnojidbi ne pričam ,samo urea i piččii.....vidi se razlika kasnije i sad nakon kiše

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334

nisu samo ljudi krivi što nemaju za sjeme i gnojivo.ja ću najesen najvjerovatnije sijati svoje žito i to na minimalno pola površina jer ja svoje ne dam za 75-80lipa,a da od njih moram kupiti po 3kn za kilogram.znači da bih ja zasijao na jednom hektaru recimo 200kg sjemenske pšenice moram dati svoje pšenice 800kg. :evil:

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688

Ma ostalo od prije dvije tri godine pioneer pa kazem sa "tavana".
Bude on rodio.
A ovo sto josip kaze to je totalna istina i ja se slazem sa time

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,895

i ja sam spreman na to ako ne bude isplativosti (ili jos gore otkupa) u proizvodnji kukuruza,pšenice,......neću sijat uopće nista samo za vlastite potrebe i to kak treba

ako je hibrid u pitanju onda u redu i nakon 3god. je sve dobro ak je sjeme dobro skladišteno

a to je najnormalnije da se sije pšenica s tavana a pogotovo ječam i zob,kod mene se uvjek nađe neka površina pod tim
ali kukuruz da moras sijati s onim kaj stoka jede to mi je čudno ali evo ove godine je toga bilo

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688

Da,kod nas je dosta ljudi posijalo kuruz sjemenski nekakve stare.
Jednostavno se nema novaca za sjeme. Zalosno ali je tako

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334

u mom kraju su ljudi zasijali kukuruze,a sada pojedinci nemaju novca za herbicide pa neki uopće neće ni špricati nego će ga samo kultivirati.pošto su u mom kraju zemlje dosta zakorovljene mislim da im to neće uspjeti.ljudi bi radili ali jednostavno nemaju novca.

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238

Tako je, nema šanse da kukuruz prođe bez prskanja protiv trave, pogotovo ako je ovako kišna godina! Ma ni kultiviranje mu ne pomaže da sto puta prođeš opet je trava u redu i opet nevalja. A što se tiče sijanja običnog kukuruza umjesto sjemenskog isto nema šanse mi smo prošle godine malo narunili iz čardaka samo da završimo jednu malu parcelu i žali Bože truda nema nijednog pravog klipa samo "čmanjci" :oops: :cry: Samo da nađem nešto pametno za plodored nema kukuruza više kod mene ni pod razno, ili ćemo pšenicu na pšenicu svake godine pa dokle ide!

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136

Vidis,moj susjed je imao jedan mali komadic istog nesjemenskog kukurza i bili su ljepi klipovi...

B

Bobo

Guest

Cesto puta smo i mi sijali da iz kukuruzane nakrunimo klipova i pomjesamo sa sjemenskim kukuruzom, kad nama fali sjemena za zadnjih 4-5 prolaza, pa da se ne kupuje jos jedan paket. Ne sjecam se da je IKADA bilo razlike izmedju kukuruza gdje je samo sjemenska roba i tih par zadnjih redova gdje su mjesani kuuruzi.

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136

Pa prema mojem znanju prinos kukuruza sijanjem merkantilnog "rapidno" pada...ali neznam koliko.
A to rapidno opadanje vazi za potencijalni prinos,znaci ako je potencijalni rod 15t/h sijanjem merkantilnog sigurno se smanji 10-20%(mozda i vise,neznam),ali opet to nemora imati veze sa stvarim rodom.

M

MOMOSARIC

Guest

Sigurno je : Ogromna je razlika dali se sije par redova izmiješano hibrid i domaći pri kraju veće parcele pa se opraše ili se sije veća njiva samo krunjenog kukuruza ( tu drastično podbaci).
Vjerovatno će biti dosta krupnih klipova koji ne zaostaju za hibridom ali je izražena nejednakost , lako padaju , čest slučaj stabla sa više malih klipova , budjavih itd.

Sve u svemu sjeme je presudni faktor samo kad su svi ostali uslovi ispunjeni , tu mora hibrid dati veći rod bar 2000kg/ha što nije malo (probano) .

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334

2000kg/ha X 0,45kn=900kn (0,45kn/kg zato jer ga nikada nećeš dovesti suhog pa da dobiješ 60-ak lipa za kilogram)
KWS1394 košta 312kn vrećica X 3kom=936kn+kamate jer tko sije malo više sjetvu sam ne može fnancirati.
kako god bilo ako je razlika u prinosu samo dvije tone onda računica i nije tako loša sa kukuruzom iz kukuruzane iako sam ja za to da se kupi sjemenski kukuruz.

M

MOMOSARIC

Guest

Pa dobro , moja računica je gruba , više pretpostavka , ali zasigurnu faktor sjemena nije medju prvih 4-5 uslova (zemljište, klima, višegodišnje djubrenje , način obrade , sreća ( :D ima i tog ) itd i na kraju vjerovatno svi ozbiljni proizvodjači u svijetu koriste hibridno sjeme.
Nego zna li iko jeli bilo kakvih pokušaja proizvodnje hibridnog sjemena u kućnoj radinosti nekakvim ukrštanjem i sl , to bi bila prava stvar :?

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844

Sjećam se da je tu jedna poljoprivredna firma radila sjeme kukuruza tako što su učenici i studenti trgali svaki drugi red one kitice gore na kukuruzu, ne znam kako to ide dalje, nego jel zna netko nakon koliko sati ili dana se vidi djelovanje Lumaxa?

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238

Gustavo kaže:
Sjećam se da je tu jedna poljoprivredna firma radila sjeme kukuruza tako što su učenici i studenti trgali svaki drugi red one kitice gore na kukuruzu, ne znam kako to ide dalje, nego jel zna netko nakon koliko sati ili dana se vidi djelovanje Lumaxa?

heheh pa dobro svi koji su išli u metlice otprilike znaju kako to izgleda, zakidaju se metlice odnosno "kitice" na redovima gdje su ženski kukuruzi, a na svakih neznam koliko redova (čini mi se desetak) tog kukuruza idu 2 reda muških na kojima se ne kidaju metlice :p e sad odakle nabavljaju ove ili one i koje su još tajne to neka objasni netko 'ko se malo više razumije pa da i mi počnemo sa proizvodnjom sjemenskog kukuruza u "kućnoj radinosti" :D :lol:

M

MOMOSARIC

Guest

Koriste se dvije ili tri linije sjemena (elita valjda se tako zove sjeme iz koga se dobije hibrid , to je poznato proizvodjačima krompira) , e sad to sjeme vjerovatno ne prodaju :evil: .
Metlice se otkidaju da nebi ista linija sebe oprašivala nego samo da se ukrštaju , na kraju se koristi samo sjeme iz onih redova bez metlica , to je sve što znamo i tu je kraj :cry: .
Lumax bi se trebao koristiti najkasnije kad su korovi vrlo mali 2 lista , a ozbiljniji efekat valjda nakon 5-6 dana.
dobra je fora ostaviti 1 malu površinu (kvadrat) ne tretiranu ,e onda se sve vidi. :)

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844

Bacit ću ja neke slike kad se korov počne sušit od Lumaxa, imam tek niknute ambrozije dosta, ukoliko se ne posuši ovaj put ću j... nekom nešto i zvat Syngentu, čujem da je Lumax-u dobro dodat ljepilo, jel zna netko nešto o tome?

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334

dobro mu je dodati ljeplo ako prskaš poslije nicanja jer prije nicanja nema nikakvog učinka iz tog razloga što ni korovi još nisu niknuli.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh