• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sjetva KUKURUZA 2007.-2008.-2009.-2010.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
D

dedek

Guest
Re: Sjetva kukuruza

Helena kaže:
Nebih se baš složio sa tvojim generaliziranjem stvari ,npr, kod mene se samo mogu preferirati rani hibridi kukuruza sa silažu zbog puno stvari da ih sada ne nabrajam .A što se tiče Novosadskih hibrida, i tu si zasigurno u krivu bar što se tiče pokazatelja na mome području . Kolega je prošle godine sijao hibrid "ŠVICARAC" i prinosi su bili fantastični ,a što se tiče kvalitete silažne mase od tih hibrida to neznam,jer nije rađena analiza silaže ........[/quote]

Ma ne generaliziram ti ja nego je općenito tak, e sad ovisno od kud si.Ne kužim u kom to dijelu svijeta ima rana grupa veću opravdanost od ako ne kasnijih a ono bar srednje kasnih hibrida.Ja ne radim silažu ali pomažem frendu kod siliranja (Bc 462b - smiješno niska ali puno lisne mase pa na kraju prinos bio mrak).

Što se tiče Novog Sada kod nas na sjeveru imali tri ili četri pokusa (doduše bez to švicarca) ali ništa što bi čovjeka uzbudilo previše.

D

dedek

Guest

kico75 kaže:
tomonh kaže:
Nemožeš ga namočit jel se ispere zaštita protiv žičnjaka,jedino kod netretiranih,nekad smo i mi to znali napravit,al ako je zemlja suha onda je još gore...
kolega ja to radim već 2 godine i niče 100% ali kodmene nema žičnjaka,ako nema vlage zrno nemože klijat a kad ga namočiš ono proklija i nemože bit još gore kao što si napisao nego će svako zrno niknut provjereno iz iskustva :cry: nisam čitao na drini ćuprija nego je gazio :cry:

Kico to ti je vrlo hrabro, kao da vodiš ljubav sa triperašicom a bez kondoma. Vjerujem ti da ti je uspjelo ali bi mogao i naj....
Da li si možda probao sa drugačijom agrotehnikom, mislim prilagođenom tvojim prilikama?

D

dedek

Guest

tatar kaže:
Kod Bc-a sve pet ali dorada sjemena hmmm
50:50 je da neće sklop bit kak spada , barem su moja iskustva takva a sad ...............
572 dobro sipa i zrno mu je super za svinje i perad ali me sklop brine u tri pizd..............e

Kako misliš sklop ne valja, ja sam sijao 572 zadnje dvije godine i mogu reći da je sklop bio super a kukuruz je izgledao tako dobro da se već više od pola sela navuklo na njega. Odgovara mi i zato jer potrošim umjesto 3 samo 2,5 vrečice po ha pa i tu malo prištedim (lik iz Bc-a mi preporučio za njega sklop 65 tisuća/ha i bilo super)

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454

Kako sklop nevalja lijepo na jednoj tabli posiješ pet hibrida i bc ima 10-20% manju klijavost od drugih
100% klijavost ja još nisam kod nikog vidio ali ko zna
sad će sjetva pa poslikajte da vidimo tu 100% klijavost :mrgreen:
Dorada to znači sjeme koje je presušeno ili sušeno na previskoj temperaturi izlomljeno zrno itd.
Ja BC sijem drugima kad sijem iz usluge pa vidim svašta ali kod pionira ili kws takvih sranja nema .Otkad bc nesijemo slop nam je 85-95% od zrna koje je sijačica posijala a kod bc-a smo to postizali jako malo puta .
To što se pola sela bacilo na 572 nije sigurno zbog kjlijavosti i čuvara sklopa nego zbog izvanrednih karakteristika zrna tog hibrida .Zbog toga smo opet počeli razmišljati o bc-u tj bc 572. samo kad jednom najebeš onda pušeš i na ladno .

K

kico75

Guest

Kico to ti je vrlo hrabro, kao da vodiš ljubav sa triperašicom a bez kondoma. Vjerujem ti da ti je uspjelo ali bi mogao i naj....
Da li si možda probao sa drugačijom agrotehnikom, mislim prilagođenom tvojim prilikama?[/quote]
dedek šta mi može poći po zlu nemamo žičnjaka u zemlji

D

dedek

Guest

tatar kaže:
Kako sklop nevalja lijepo na jednoj tabli posiješ pet hibrida i bc ima 10-20% manju klijavost od drugih
100% klijavost ja još nisam kod nikog vidio ali ko zna
sad će sjetva pa poslikajte da vidimo tu 100% klijavost :mrgreen:
Dorada to znači sjeme koje je presušeno ili sušeno na previskoj temperaturi izlomljeno zrno itd.
Ja BC sijem drugima kad sijem iz usluge pa vidim svašta ali kod pionira ili kws takvih sranja nema .Otkad bc nesijemo slop nam je 85-95% od zrna koje je sijačica posijala a kod bc-a smo to postizali jako malo puta .
To što se pola sela bacilo na 572 nije sigurno zbog kjlijavosti i čuvara sklopa nego zbog izvanrednih karakteristika zrna tog hibrida .Zbog toga smo opet počeli razmišljati o bc-u tj bc 572. samo kad jednom najebeš onda pušeš i na ladno .

Kod mene ima stalnog problema sa mejašima pa sam nabavio kotač metar i znam si povremeno izmjeriti sklop da znam na čemu sam. Sklop mi je bio kak sam reko' odličan i ne samo kod 572. Punici sam sijao 462b, nisam mjerio al' na oko sklop također bio fantastičan. Pred tri godine probao sam sijati 244 za probu (planirani sklop 95 tisuća niklo 94), prinos jako dobar, vlaga kod sušenja bila 1% manja nego kod Pioneer-ovog F58(doveo ga jedan poznanik). Sijao bih ga i dalje al kak sam rekel da se ne ponavljam za takav sklop treba uložiti a uz ovu cijenu gnojiva = samoubojstvo. Frend kod kog siliramo sijao Pajdaša i K67 na istoj parceli i mogu reći kod kultivacije Pajdaš bio gotovo dvostruko jači u porastu.

Slažem se da nema 100% klijavosti. Isto tak smatram da nema ni savršenog hibrida. Postoje samo bolje ili slabije prilagođeni za pojedino uzgojno područje.

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,895

jedna odgovor na sve postove u ovoj temi " kakvim sijaćicama sijete kukuruz" :?:
mislim ono kad vam je problem sklop,nicanje i ostalo

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454

SOKAK kaže:
TATAR NE SERI

samo pričam o svojim iskustvima sa Bc hibridima kukuruza
možda sam ja pehista koji se natrefio na par vrečica koje su bile kakve jesu pa ispalo ne baš bajno
lani se natrefio moj ujak i susjed pa siju i dalje ja razmišljam bili opet
A mili moj šta tebe boli to da netko kaže svoje mišljenje , da nisi možda BC -ov uposlenik ?

što se tiče sijačice nema sijačica veze sa klijavošću zrna koje je položila u zemlju na zadanu dubinu i razmak a sjeme jednostavno istrune i tako 20% lani kod ujaka .

S

SOKAK

Guest

Tatar o kojim se to točno hibridima radi,na koju si dubinu sijao i s kakovom sijačicom.
Živio. :D

B

Bobo

Guest

BC-u smo bili vjerni UVIJEK, ali na nagovor brata koji radi u firmi koja izmedju ostaloga prodaje i razna sjemena, smo uzeli KWS 3 vrecice. Nama prinos ne igra nikakvu ulogu, jer sijemo uvijek 2.5-3 jutra max, za vlastite potrebe, a viska sto i ostane se izkruni, uvreca i prodaje prekupcima po trenutnoj cjeni, bez obzira koja je.

Sijali smo BC 418, 288B, 354, 462. A ove godine cu i W38...

Brao sam sve moguce BC hibride i s njima su ljudi u globalu jako zadovoljni, jer su uvijek na jednoj razini kvalitete. Sijao je covjek u selu i sjeme "navikane" sjemenarske kuce, pa mu nije niklo pola, a BC sto je sijao isti dan nikli odlicno. Pioneer se u beracu jako kruni, i na dnu bunkera je puno zrna sto s ostalim sjemenima nije slucaj. U mom kraju vecina sije za branje u klipu, i u pravilu nitko ne sije Pioneer, samo BC i osjecki dolaze u obzir.

Jedan kolega sije osjecke i BC, tamo gdje ima zicnjaka ide "opraseni" BC, a tamo gdje nema sije osjecke i s njima ima jako jako dobre prinose.

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454

Bc 4982 2004 dubina sjetve 6-7 cm tlo pjeskulja sijačica olt msk 4
bc 462 2005 dubina sjetve 4-6 cm tlo srednje teško sijačica mascar
bc 4982 2005 dubina sjetve 6 cm tlo srednje teško sijačica olt msk i pioner F70'
bc 4982 2006 dubina 6cm olt msk 4 na istoj tabli kws garbure i fiacre i pioneer R 92 i tada smo zadnji put na svojim parcelama sijali bc kukuruz
2008 572 sijem ujaku olt psk čuvar sklopa a sklop u banani dok pionir super tabla 12 ha sijana isti dan
pioneri h24 a24 m34
2009 ujaku 572 sjeme užas ali 354 i 492 super pa ga jebi sad kod susjeda 572 isto kita labudova
Ako misliš da je problem u mašinama nije jer kad mašina položi sjeme na zadanu dubinu tu priča o mašini prestaje a sjeme trune , ja kad imam problem tražim uzrok pa onda rješavam a ne napamet .
lopatica u ruke i kopaj pa sjmena koje nije klijalo puno i jebi mu mater . Možda od jedne partije koja bude lošija uvjek ja dobijem upravo to sjeme ali to mi ništa neznači ja imam to i ende !
tovimo piliće pa bi nam po karakteristikama 572 bio zakon ali uvijek se sjetim rijetkih kukuruza koje smo imali a kad imaš 10ha gdje si omano najebo si debelo za tu godinu .
lani kod soje višnja pljesnivo sjeme a buga iskalana da nije normalno dijana ko bog i sad nek mi neko kaže da je sve pet ja nevjerujem kad su mi iskustva sa bc-om (sjemenom )loša . sa prinosom i kvalitetom sam zadovoljan ali sa sjemenom sve počinje .

D

dedek

Guest

tatar kaže:
Bc 4982 2004 dubina sjetve 6-7 cm tlo pjeskulja sijačica olt msk 4
bc 462 2005 dubina sjetve 4-6 cm tlo srednje teško sijačica mascar
bc 4982 2005 dubina sjetve 6 cm tlo srednje teško sijačica olt msk i pioner F70'
bc 4982 2006 dubina 6cm olt msk 4 na istoj tabli kws garbure i fiacre i pioneer R 92 i tada smo zadnji put na svojim parcelama sijali bc kukuruz
2008 572 sijem ujaku olt psk čuvar sklopa a sklop u banani dok pionir super tabla 12 ha sijana isti dan
pioneri h24 a24 m34
2009 ujaku 572 sjeme užas ali 354 i 492 super pa ga jebi sad kod susjeda 572 isto kita labudova
Ako misliš da je problem u mašinama nije jer kad mašina položi sjeme na zadanu dubinu tu priča o mašini prestaje a sjeme trune , ja kad imam problem tražim uzrok pa onda rješavam a ne napamet .

Da li je dubina koju navodiš ona podešena na sijačici ili stvarna koju ostvariš i da li su kotači iza polagača metalni ili gumeni. Zvao me lik koji je imao olt sijačicu sa metalnim kotačima, podesio ju na 5cm a stvarna dubina kad sam je izmjerio iznosila 11. Tlo je bilo mekano a lik nije dovoljno raširio polovice na kotaču. Nakon proširenja i postavljanja na dubine na 3cm na sijačici stvarna dubina bila 5,5cm. Ja rađe uzmem frenda koji ima Gaspardo i sklop uvijek milina.

D

dedek

Guest

I zaboravio reći, nije sve ni u sijačici nego i predsjetvenoj pripremi. Ako patiš na tanjurače imaš faking problem a ni rotobrane nisu dobre ako se krivo koriste.
Odgovorno tvrdim da je za kukuruz najbolje rješenje pravi sjetvospremač. Otkad ga koristim zaboravio sam na te vaše probleme sa lošim nicanjem(čak i brazdu njime zatvaram).

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454

navedena dubina je dubina na kojoj je sjeme u zemlji
predsjetvenu pipremu obavimo sa sjetvospremačem (lemken) na dubinu sjetve +-
ja sam probleme imao sa gore navedenim hibridima tako da nje problem u sijačici i pripremi sjetvenog sloja
od 2006 slop prva liga ali ne sa Bc-om jer smo prešli na Kws .
2007 smo bili na danima polja sv. martin na muri i tamo nam se svidio Bc 572 a ujak sadi isključivo Bc pa je na našu preporuku posadio cca 10ha s nicanjem bilo problema a sve ostalo 5+ 2009 sjeme bilo još lošije a ostalo 5+ (mi mu sadimo )
Kad god idemo u kontrolu idemo zajedno ali kad dođemo na naše polje uvjek je zaključak isti kod nas je sklop puno bolji (354 i 492 su imali super sklop tako da razlike nije bilo) ali mene zanima 572 , moždas najbolje probat pa kud puklo da puklo .

D

dedek

Guest

tatar kaže:
navedena dubina je dubina na kojoj je sjeme u zemlji
predsjetvenu pipremu obavimo sa sjetvospremačem (lemken) na dubinu sjetve +-
ja sam probleme imao sa gore navedenim hibridima tako da nje problem u sijačici i pripremi sjetvenog sloja
od 2006 slop prva liga ali ne sa Bc-om jer smo prešli na Kws .
2007 smo bili na danima polja sv. martin na muri i tamo nam se svidio Bc 572 a ujak sadi isključivo Bc pa je na našu preporuku posadio cca 10ha s nicanjem bilo problema a sve ostalo 5+ 2009 sjeme bilo još lošije a ostalo 5+ (mi mu sadimo )
Kad god idemo u kontrolu idemo zajedno ali kad dođemo na naše polje uvjek je zaključak isti kod nas je sklop puno bolji (354 i 492 su imali super sklop tako da razlike nije bilo) ali mene zanima 572 , moždas najbolje probat pa kud puklo da puklo .
Na kom pokusu u sv martinu. Tamo kolko znam ima Bc pokus gosp.Vnuk koji sije baš 572 na 30 ha i puna su mu usta hvale. On me prvi i navukao na 572.

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454

Kod babića koji ima pokuse sa savjetodavnom , kad smo mi bili bilo je oko 60 hibrida .Nisam ja reko da 572 nevalja ili nešto takvo . Imali smo loša iskustva sa klijavošću pa smo malo skeptični prema sjemenu bc-a , što je i normalno kad jednom najebeš stra te svega .

K

kico75

Guest

ja sam lani sijao 572 već sam pisao da sam ga potopio u vodu i nicanje mi je bilo 100% možda vam je do vlage .prije sijetve prifrezam itako se naj bolje zemlja priprema s frezom. lako je provjerit jeli do hibrida uzmeš iz vrećice 50 zrna potopiš u vodu i napraviš idealne uvjete i vidiš kakvo je nicanje ušto čisto sumnjam da neće niknit.probajte pa nas izvjestite molimo vas.

D

dedek

Guest

tatar kaže:
Kod babića koji ima pokuse sa savjetodavnom , kad smo mi bili bilo je oko 60 hibrida .Nisam ja reko da 572 nevalja ili nešto takvo . Imali smo loša iskustva sa klijavošću pa smo malo skeptični prema sjemenu bc-a , što je i normalno kad jednom najebeš stra te svega .

O tome kak je te godine babić sijal pokuse kruže vicevi. Sijali su on i frend pod dopingom pa je bilo svega a sklop je bil sve samo ne dobar(malo su se popravili nakon polovice parcele) :lol:

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334

iako mislim da je prerano danas je službeno krenula sjetva kukuruza kod mene u selu,stari išao uslužno sijati.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh