Moje iskustvo od ove godine,, a i prijašnjih, Na jednom dijelu je teška zemlja i ako se ne uspije uzorat u jesen ili pred zimu bolje ništa niti ne radit. Uzorano početkom prosinca, po jako mokrom, voda je tekla po brazdama,, loša zima, bez smrzavice, prošao sam sa šinjom i zatvorio brazdu, poravnao sve neravnine, nakon toga samo jedan prohod RD i sjetva. Na drugom kraju je zemlja normalnija, iza zimske brazde prošao šinjom, jedan prohod jako zakošenim tanjuračama i smao jedan prohod običnom drljačom da se poravnaju neravnine koje je napravila tanjurača jer sa tanjurao prilično velikom brzinom, nakon toga sjetva. Iza prohoda šinjom u rano prolježe zemlja ostaje jako fino urađena, nema brazdi, neravnina i sličnog. Šinju spustiti duboko tako da ona doslovno reže zemlu, vrlo se lijepo daju poravnati jarki i eventualno loše zaorana kukuruzovina, ostaje skroz ravno i glatko. prva liga. Ja sam oduševljen.
Osnovno je da svatko od nas zna kakva mu je zemlja i prema tome prilagodi predsjetvenu obradu, a to da ne treba štedjeti na jednom prohodu bilo tanjuračom ili sjetvospremačem je istina jer samo dobro obrađena zemlja može dati i nekakav urod.
Nadamose samo dobroj cjeni kukuruza ove godine....