ja imam 10 redova
sadio sam 50-60 stenly i još č.najbolje, njoj je preporučljivo pa ima stenly blizu, pa sam ja svih deset redova prvih 5 sadnica sadio stenly sledeće č.najbolju, pa onda sve ostale, da pojasnim:
1 .sssssčččččooooo..............
2 .sssssčččččooooo..............
3 .sssssčččččooooo..............
4 .sssssčččččooooo..............
5 .sssssčččččooooo..............
6 .sssssčččččooooo..............
7 .sssssčččččooooo..............
8 .sssssčččččooooo..............
9 .sssssčččččooooo..............
10 .sssssčččččooooo..............
s - stenly
č - čačanka najbolja
o - ostale
Imaš ti danas preparta raznih, neće ti biti veliki problem ne sekiraj se
Imaš ti danas preparta raznih, neće ti biti veliki problem ne sekiraj se
moram da se osvrnem na ovaj post,to ništa ne mora da znači, sve ove vrste koje mi sadimo su licencirane, i ako izvadiš sertifikat o kvalitetu voća možeš ih prodavati u cijelom svijetu, možda nisi naletio na čačanke, ja recimo znam da ih po evropi ima, i da se izvoze.
isto tako znam da ih ima i u rusiji, rusi sve otkupljuju, a i dobro plaćaju.
ja sam od stranih vrsta samo stenly posadio nekih 50-60 komada
točno takoprvo, ne ljutim se ni najmanje, znam da je to sve iz dobre namjere, pa ovdje smo prije svega da razmjenjujemo znanja i iskustva, koja su meni preko potrebna, i ja sam ono napisao u zezi, vidim ja da ste vi svi dobri ljudi i da ste voljni pomoći, a i pomažete mi, ma kasno sam se pridružio forumu, možda bi nešto i bilo drugačije, ali otom potom, kada se budem širio biće bolje, prvi mačići se u vodu bacaju
drugo
ja sam iz BiH, tačnije iz RS- Banja Luka, mi imamo malo drugačije ( puno komplikovanije ) zakone,u federaciji je lakše, ali ni njima nije lako, ali kod nas, joooooj samo da znate koliko smo zaostali, strašno :evil: :evil: :evil:
prije nekoliko godina jedan prijatelj je odlučio da će izvoziti konzumnu šljivu u njemačku, on je te šljive morao nositi na milion analiza i ekspertiza, pa slati u njemačku uzorak, jer ne računaju naše analize kao validne... izašlo ga je skuplje nego kad je dizao voćnjak, kada će mu se to isplatiti pitaj boga.
kod nas to u suštini ovako funkcioniše: ti posadiš, napatiš se kao đavo i onda dobiješ neku mizeriju od recimo 0.25 centi po kili, malo više, od ovih koji rade veleprodaju voća, e onda oni, ko zna kojim kanalima to izvezu ko zna gdje, i prodaju po 1.5 euro a ništa ne rade, samo iz ruke u ruku, pa sada računajte ko tu ima koliku zaradu, plače mi se od te računice.
prvo ćeš čekati da izađu na teren, da vide da li si ti to stvarno posadio ili si samo nabavio papire, e onda kad utvrde da je sve ok, onda čekaš pare, a pare ćeš dobiti kad ih bude, a s obzirom da su poljoprivrednici pretežno na posljenjem mjestu, dobićeš ih iduće godine, ali krajem iduće da ne bude zabune