juxi
Član
- Tu od
- 11 Pro 2007
- Poruka
- 163
Helena kaže:Bogec! meštre, moramo te razočarati.silaža smjese stočnog graška i zobi rađena sa samoutovarnom prikolicom danas otvorena ,i negdi smo fulali samo je sredina u redu ,a krajevi i gornji sloj je pljesniv sve smo to nekako prebrzo uradili jer se spremala kiša a i nije ugaženo baš najbolje,ali sve u svemu neodustajemo od stočnog graška ,naručeno je 400kg ozimog ,Budemo sutra popratili i slikama
![]()
Ja sam identican problem imao sa sjenazom trava predprosle godine, pa me strah da se to ne ponovi i ove jer jos nisam otvorio silos. dugo sam razmatrao sta je moglo biti i dosao sam do jedinog logicnog zakljucka a to je posto su u pitanju obicne livade koje su malo kasnije kosene, dakle u fazi cvjetanja tu imamo povecan procenat suve materije, tako da sam jos prilikom provenjavanja malo preracunao i presusio masu, jer mogao sam i bez provenjavanja da trpam u silos, cim je masa malo suvlja, teze se zbija i tako reci dise prilikom gazenja i ima dosta tih sitnih malih prostora u kojima se nalazi vazduh, a sami znamo da za dobru silazu ili sjenazu najbitnija je vlaga jer upravo ona usmjerava procese dakle fermetaciju...o tome bi se moglo danima pricati jel tako Bogec?