juxi
Član
- Tu od
- 11 Pro 2007
- Poruka
- 163
Helena kaže:Bogec! meštre, moramo te razočarati .silaža smjese stočnog graška i zobi rađena sa samoutovarnom prikolicom danas otvorena ,i negdi smo fulali samo je sredina u redu ,a krajevi i gornji sloj je pljesniv sve smo to nekako prebrzo uradili jer se spremala kiša a i nije ugaženo baš najbolje,ali sve u svemu neodustajemo od stočnog graška ,naručeno je 400kg ozimog ,Budemo sutra popratili i slikama
Ja sam identican problem imao sa sjenazom trava predprosle godine, pa me strah da se to ne ponovi i ove jer jos nisam otvorio silos. dugo sam razmatrao sta je moglo biti i dosao sam do jedinog logicnog zakljucka a to je posto su u pitanju obicne livade koje su malo kasnije kosene, dakle u fazi cvjetanja tu imamo povecan procenat suve materije, tako da sam jos prilikom provenjavanja malo preracunao i presusio masu, jer mogao sam i bez provenjavanja da trpam u silos, cim je masa malo suvlja, teze se zbija i tako reci dise prilikom gazenja i ima dosta tih sitnih malih prostora u kojima se nalazi vazduh, a sami znamo da za dobru silazu ili sjenazu najbitnija je vlaga jer upravo ona usmjerava procese dakle fermetaciju...o tome bi se moglo danima pricati jel tako Bogec? bas kad spomenuste grasak ovih dana bi trebao opet nazvati institut da vidim sta ce mi reci ili da dolazim kod tebe Bogec