Krave jedu grašak katastrofalno...mliječnost je OPALA za 40 %, krava koja je davala 22 litre je spala na 14 dnevno.
Izbacio sam grašak iz hrane (ovaj u silosu) vratio sam se na sijeno i pokušavam povratiti nešto s svježom travom, pojačao sam koncentrat...
Znači KATASTROFA...
Međutim vjerovatno je kriv grašak u mom silosu a ne ovaj u rolobali, trebam sačekati da otvorim koju rolobalu...pa da onda vidim efekat, ovako ne ide definitivnom, u mom silosu je oko prikolica i pol, to će vjerovatno avršiti kao prostirka kravama...
Ne mogu nišsta reći za robu u roli ali sto se tiče graška općenito, jos nisam osjetio milimetarsko poboljšanje....a davao sam ga i u svješem stanju.
@ Cawboy
Meni se čini da je ipak u rolobali kvalitet mase bolji, jer u kocki se s vremenom masa sve više suši i "odrveni"...a i da sam radio kocke od graška sigurno bi gubici lista bili daleko veći jer zahtjeva prekretanja i sušenje duže vremena...bar mi se tako čini...
25 maraka je motanje svježe bale mrežicom i najlonom ( tvoje je samo da odrediš mjesto gdje će bale biti spustane)...tako ovaj čovjek radi...znači umota masu na njivi, natovari tebi na prikolicu ti dotjeraš kući on kod kuće omota najlonom i otjera je negdje u "ćošak" gdje tebi paše...
Ako u bali ima 30 kockastih to je x 0,60 feninga = 18 maraka a ova je 25. Sedama maraka više isključujući leđa i dizanje kockastih na stalu...
Jest da sam za 16 komada morao dati 400 maraka, ali sam bar spasio grašak, bio sam prinuđen ali sam upravo za te velike troškove i kupio prikolicu, ali desilo se to sto se desilo i staću morao sam spasavati sto se spasiti da.
P.S.
Na ovaj sav problem, je prije 4-5 dana bila grmljavina tako da mi je i kompjuter crko i sad ponekad dodjem kod komšije na internet, dok svoj ne napravim ne mogu postavljati slike...stvarno me je krenulo, jos mi je jedino u funkciji vitrexov aparat za muzu (jedino jos on nije crko)...
...valjda ce biti bolje.