Nije uvjet ja ga posijem u jesen i još je bolji nego u prolječe
čistog ili mješano sa pšenicom, nije mi jasno kako ga zeti ako je mješan sa nekom drugom kulturom....
gdije nabaviti sjeme??
Nije uvjet ja ga posijem u jesen i još je bolji nego u prolječe
Ja ga sijem sa ječmom sad sam uzel Maksimirski rani vreča 200kn koja kuna više da se malo smješa da nije čisti ječam a svinje ga slatko jedu i dobar je,ovo prolječe sam posijal proljetni ječam na jednom komadu sa graškom ječam je bio dosta loš zbog suše a graška bilo puno ...
Ja mislim da se to niti ne sije skupa za vršidbu, ako si več htio vršiti grašak za zrno, trebo si posijati niski grašak zrnaš, Erby i onda ga vršiš bez frke, a u kombinaciji s žitaricama je za sjenažu ili silažu.
Evo ovak ja vam sijem na jednu ral vreču od 25 kg graška sa ječmom u berbi dobiš dosta loma ali to nije važno jer ionak ide za ishranu stoke i od jedne vreče prinos je zadovoljavajuči ...
Ječma sijem normalno na ral koliko ide samo još dodam vreču graška grašak koji je zelen a pobere ga kombanj za dva dana je suh zrno jako brzo sazrijeva samo ga treba malo promješati,sjeme ja kupujem u poljoprivrednoj apoteci istina da ga nisam ranijih godina mogao nači u svojoj blizini a sad se otvorila jedna prodavaonica tu naručim i dopeljaju sa skladišta kod mene inače neznam nikog da sije grašak pojedinci se čude kad vide ko nevjerne tome. sutra ču ti poslikati da vidiš kak izgleda mješavina ječma i graška ali proljetni ječam ,
Nisam mislil da je sav grašak zelen ali se nađe zelenih zrna koji se brzo osuše ima tabela za sijanje graška sa nosačem :
Grašak(kg ha) Nosač (kg ha)
120-150 raž,tritikal 30-50
120-150 ječam 30-40
120-150 pšenica 50
120-150 zob 60-80
iskreno malo mi je premala kilaža nosača po hektaru i mislim da se grašak treba sijati žitnom sijačicom kad se sije sam da bode gušči da se sam sebe drži ima ljudi koji siju pa nek se jave da to opišu iz iskustva da ti bude jasnije....
hm...
skeptičan sam sa smjesom tritikale i grašak, tritikale se jako kasno zanje za zrno tu nema šanse da u isto vrijeme rodi napominjem da nisam nikad sija ozimi grašak niti u kombinaciji sa još nekom zitaricom
po meni bi najvise odgovarala kombinacija crna zob i grašak zob ako se sije u jesen bude među prvih zitarica za skidati a mozeš je i malo duze pustiti nebude se osipala najgore ako grašak prvi uzori a nosač kasni....
nitko nezna gdije nabaviti sjeme....
Ja samkupio ko dBogeca oko 100 kila vec je u smjesi s pšenicom...ali to ću za sjenažu i danas mi je došlo još 100 kila NS Pionir taj ću vjerovatno s pšenicom isto, ako se ne snađem za crnu zob...lani sam sijao s tritikalom pa krave izbiraju grašak a sav tritikal ostave.
Ja samkupio ko dBogeca oko 100 kila vec je u smjesi s pšenicom...ali to ću za sjenažu i danas mi je došlo još 100 kila NS Pionir taj ću vjerovatno s pšenicom isto, ako se ne snađem za crnu zob...lani sam sijao s tritikalom pa krave izbiraju grašak a sav tritikal ostave.
Pozdrav ljudi,
jel ima itko za prodati cca 100 kg ozimog graska? hvala