sijao sam prosle godine jari grasak bilo je 16 bala na hektar s cim nisam nimalo zadovoljan,mislim na prinos,.dok su same bale bile odlicne zato sam sad posijao ozimi jer sam cuo da daje veci prinos.mozes li mi nekako priblizitii taj hvat.nerazumijem se u te mjere kao sto su hvat ili ral pa cak i jutro kod nas se mjeri samo u hektarima manja mjera od hektara je dulum.
Evo i mog graška sa zobi, sijan je 15.10. a slikano je 01.11. Na 0,72 ha (1,25 kj) bacio sam 75 kg graška "šampion" i 100 kg crne zobi, a gnojidba je bila 200 kg 15-ice. U proljeće još cca 200 kg KAN-a i vidjet ću šta će biti s obzirom da mi je ovo prvi put da sijem ozimi. Proljetos sam posijao osječki ali ga nisam vršio jer je ostao prenizak i u travi da je to bilo nemoguće ovršit.
Mislim da si malo pretjerao s zobi a bacio premalo graska. Imat ces vise zobi a grasak ce ti ostati manji i zagusen. Al sta je tu je samo nemoj pretjerivati s prihranom u proljece jer grasku ti taj kan i ne treba. Kan dajes nosacu tj zobi a ako das previse bit ce ti jos jaca i na kraju bus imao samo zob.
Ti si to sijao za zrno??
Pitanje za uvazenog clana Institut:S obzirom da jesenas nisam stigao posijat grasak a sjeme mi ostalo(ozima sorta Osjecki zeleni)dali bi bilo moguce posijat ga krajem drugog ili pocetkom treceg mjeseca....Jel bi bilo sta od toga s obzirom da je ozimi?Ako je moguce posijao bi ga u kombinaciji sa zobi za sjenazu....
Negdje je pisalo koliki treba biti međuredni razmak kod graška , vjerovatno poljoprivredni institut Osijek. Ja planiram ovo proljeće probari sijati grašak, pronači ću koliki je međuredni razmak, a na istoj takovoj sijačici planiram svaku drugu ili treću rupu zatvoriti plutanim čepom.
Pozdrav svima. Dali se može sijati grašak sa olt 14 - žitnom sijačicom i ako može kako je podesiti.:icon_scratch:
Sada jedno pitanje za OLT 14 redova. Ja ječam sijem na oznaku 10 do 12, tritikal 8 do 10, a zanima me na koju bi oznaku na sklai išao grašak, to je da ne moram sam provjeravati.može se sijati,ja sam sijao i išlo je bez problema