Nikad nemam mira, već dugo razmišljam o iskorištavanju svega što mi se javlja kao otpad. Nisam izmislio toplu vodu, samo sam prilagodio svojim uvjetima lozenja, skladištenja, sirovini i strojevima koje imam.
Dakle, ideja mi je bila da iskoristim grane od obrezivanja voćaka, vinovu lozu, ostatke od živice, trave, koru koja mi ostane od drva, dakle apsolutno sve. Ovaj vikend sam rušio staru trešnju, stari orah i moji rezali vinograd. Drva sam spremio, grane i lozu samljeo. Ovi briketi su produkt. 😀
Najprije sam slozio prešu. 4 cijevi fi 93 (unutarnji), debele stijenke su mi kalup. Visina cca 40cm. Izbušene su kao sito. 4 klipa spojena na debelu plocu tiscu uz pomoc dizalice 20t. Ništ posebno, po YouTubu hrpa takvih presa. Moja inovacija je jedino ta da ja kalup prije istiskivanja gotovih briketa dizem... Zašto? Zato jer sam po prirodi mazohist 😂
Preša nije problem, veći je problem pogoditi granulaciju materijala i omjer smjese... To sam probnom riješio...
Uglavnom, 4 briketa idu u šusu van, svaki težak 1.5kg...u 1h ih napravim 16 ili 20...
Od popratnih strojeva imam drobilicu granja (kupio električnu, a ne motornu jer sitnije melje, a imam vec agregat, pa mi nije problem mljeti bilo gdje).
Također je jako lagana i stane mi sve u bunker od auta.
Eto...