• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šumarski traktori i vitla

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,691
Znaju ljudi i ispred vezat traktor,ali to ti je dvosjekli mač jer dok drži sve super i pet,ali kad to pukne popusti onda krene naglo dizanje i prevrtanje traktora,zato samo oprezno
Ima svega a ne baš puno operativnih rešenja.. Znaju ljudi napraviti vitla sa niskim ulazom sajle, pa i većom prenosnom redukcijom, onda naprave prema potrebi da nije ni blizu oslonac ili daska vitla, dobijaju veći polugu kao otpor, tako da iskoriste svu moguću snagu motora bez mogućnosti propinjanja. Tako da jednostavno motor više ne može da pogoni. Tad najčešće bude da je sajla ograničavajući faktor snage.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,691
Poslao prijatelj snimak pa da ga postavim kako "raketa" sajla 3 kubika trupac( tako kaže vlasnik ja nesumljam).
Za respekt, nema šta traktor miran.
Ako radim vitlo onda ga radim da mali pokretač ( traktor) može da izvlači ozbiljne trupce.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,561
Bilo koje, meni se raspao ležaj nakon 10 godina pa sam ga sad mijenjao i zanimalo me kako to drugi imaju riješeno pošto moje vitlo nije nikakva marka nego mi se čini kućna radinost ali da sliči krpanu.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,691
Ja postavljam ili par ili dvoredni zavisno od mogućnosti. Ako idem na par onda 6305 ili 6306 do 5t. Stim što idem obavezno na osovinu + 0,02 i koloturu u minus toliko.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,561
Ovdje je bio jedan 6206, a sad sam stavio 6306, preuska je kolotura za nešto šire. Ako bude trajalo da svakih deset godina ga zamijenim ja zadovoljan za sad.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,691
Tako je proizvođač odlučio. Kad dobije lufta onda bočno struže i troši lim oko sebe.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,561
Moj se zdrobio i odmah zablokirao tako da nije bilo trošenja bočno, a i ima distance da se ne može pomjerati po osovini. Ja to redovito provjeravam i n e dozvoljavam daljnja oštećenja.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,691
20241110_084053.jpg ovo je potisna ploča na vitlu LKT. Otišla u vraga. Vlasnik kaze nema naći pa sam se juče
potrudio da mu napravim čeličnu. 20241109_135625.jpg 20241109_161054.jpg
Već jad se radi onda sam uradio obe. Vitlo je dvodobošno. Predveče sam uspio to namontirati problali ekstra radi. Sad nije ograničen pritiskom ulja može ići i više i time podići vučnu silu.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,691
Vojnih vitlova ima nekoliko vrsta i proizvođača. Ako imaš nešto više od podataka. Uglavnom su od 150 kg do 2 tone.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,691
Od tama ( dajca) tih je nekoliko varijanti sa gusanim zubcanikom, mesingani i brončani. Ako naletiš na bronzani zubčanik onda nečemu vrijedi,ostalo ništa. Za koje potrebe ti je potrebno i kplika je cijena.

skladistar

Član
Tu od
26 Kol 2007
Poruka
497
Od tama ( dajca) tih je nekoliko varijanti sa gusanim zubcanikom, mesingani i brončani. Ako naletiš na bronzani zubčanik onda nečemu vrijedi,ostalo ništa. Za koje potrebe ti je potrebno i kplika je cijena.
A imamo jedno koje je vec godinama povremeno koristi za sumu, kolko ja znam do sada je bilo pouzdano.
Ja bi ga koristio na PH ko prednji uteg, tj ukomponirao bi ga uz prednji uteg, i preko hidromotora bi ga spojio. Sluzio bi ko dodatna težina i opet u slučaju da negdje ostanem da se mogu izvuci (malciranje sa sumarskim vitlom po svakavim terenima)
Cijena: gratis tj. bude neka familijarna kompenzacija se odradila, win win opcija 😎

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,691
Nisam skontao koji traktor. Nema veze. Kakva je traktotska postojeća pumpa te se moraš raspitati jer obično su manje litraže. Za pokretanje hidromotora ti je potrebna velika pumpa, kao hidromotor. Postoje takvi identicni vitlovi koji su ugrađivani na (vojini fap) sa hidromotorima i kardanska varijanta. Malo guglaj možda negdje naletiš na takvo vitlo sa hidromotorom, pa onda možda naletiš na podatak hidromotora. Meni nisu bili interesantni ti podatci o hidromotorima, ali mislim od 120 do 150l. Davno sam se sa tim suretao pre 20-25g. Imaju i forumi o vozilima jna i po oglasima možda naleti podatak.
Takođe to vitlo moože da bude prilično jako. Na tim vojnim kamionima je limitirano spojnicama, ili hidromotorom. Prenosni odnos je 1:40, te ukoliko se iskoristi sva mehanička sila može da dostigne silu kidanja 14mm sajle a to je oko 15t, bez havarije reduktora ( vitla) ali pogubno po njegovu konstrukciju ili vozilo ( dok je reduktor nepohaban). Mnogi koji si ugradivali ovakve reduktore za potrebe sumskih poslova nisu vodili računa o načinu izrade konstrukcije ili da smanje prenos snage, te su imali neželjene posledice, prebacivanje traktora preko vitla ili kidanje poluga, toplinga, njegovog nosača a neki zadobijali povrede.
Ako dodješ do nekog podatka o hidromotoru podijeli ga ovdje.

skladistar

Član
Tu od
26 Kol 2007
Poruka
497
Nisam skontao koji traktor. Nema veze. Kakva je traktotska postojeća pumpa te se moraš raspitati jer obično su manje litraže. Za pokretanje hidromotora ti je potrebna velika pumpa, kao hidromotor. Postoje takvi identicni vitlovi koji su ugrađivani na (vojini fap) sa hidromotorima i kardanska varijanta. Malo guglaj možda negdje naletiš na takvo vitlo sa hidromotorom, pa onda možda naletiš na podatak hidromotora. Meni nisu bili interesantni ti podatci o hidromotorima, ali mislim od 120 do 150l. Davno sam se sa tim suretao pre 20-25g. Imaju i forumi o vozilima jna i po oglasima možda naleti podatak.
Takođe to vitlo moože da bude prilično jako. Na tim vojnim kamionima je limitirano spojnicama, ili hidromotorom. Prenosni odnos je 1:40, te ukoliko se iskoristi sva mehanička sila može da dostigne silu kidanja 14mm sajle a to je oko 15t, bez havarije reduktora ( vitla) ali pogubno po njegovu konstrukciju ili vozilo ( dok je reduktor nepohaban). Mnogi koji si ugradivali ovakve reduktore za potrebe sumskih poslova nisu vodili računa o načinu izrade konstrukcije ili da smanje prenos snage, te su imali neželjene posledice, prebacivanje traktora preko vitla ili kidanje poluga, toplinga, njegovog nosača a neki zadobijali povrede.
Ako dodješ do nekog podatka o hidromotoru podijeli ga ovdje.
Agrotron mk3 135, znaci cijela kompozicija (malcer+traktor+uteg oko 8tona...)
Al to je ono ako se zaglavim da se izvucem, kak bi se reklo kad ti fali 100 kg da pogurne da prodes...
Nikakva velika opterecenja

Prilozi

• 1000008521.jpg
    1000008521.jpg
    76.5 KB · Pregleda: 5
  • 1000008564.jpg
    1000008564.jpg
    71.3 KB · Pregleda: 5

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,691
Prdpostavljam da ti znas svoje potrebe i kako to funkcioniše. Ja sam napisao da se nadje na forumu nešto od tog radi drugih koji pretražuju.
Dali je to bični malčer pogonjen hidrimotorom, ako jest onda imaš ulaznu osnovu samo treba hidromotor.

skladistar

Član
Tu od
26 Kol 2007
Poruka
497
Prdpostavljam da ti znas svoje potrebe i kako to funkcioniše. Ja sam napisao da se nadje na forumu nešto od tog radi drugih koji pretražuju.
Dali je to bični malčer pogonjen hidrimotorom, ako jest onda imaš ulaznu osnovu samo treba hidromotor.
Sumarski, pogonjen kardanom...
A s obzirom da to vidlo ima veliki omjer, mislim da nebude prevelikih problema oko hidromotora... Kad osposobim javim.. Ugl jel se zna otprilike kolko je to vitlo teško? :D
150 kg ima?

Najnoviji postovi

Na vrh