• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šume i šumski putevi

• Temu pokrenuo Ratarko
  • Datum prvog posta

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
daj me prosvetli nemrem nikak skuzit kaj si mislil??????????
Trebalo je pisati
Zašto ti ne uređuju ( misli se na putevi i na ove s malim traktorima :rolfer:
M gle ja samo pokušavam navesti ljude na ono ispravno ..i kod mene je tako ..sodoma , gomora , zaraslo i izdubljeno

pa ako si toliki tudum da stalno voziš po istom tragu i imaš papuču na istoj strani da onda razije.eš put:finga:
Kakvi su to pak to putevi da možeš svaki put po novom tragu :scratch?
Daj to skiciraj ili još bolje slikaj , brijem da je baš taj izum ono kaj mi zbilja ne treba smetati u glavi ..ali ajd , možda izbljedi svremenom.:rolfer:

Posljednje uređivanje od moderatora:

PUNISHER

Član
Tu od
28 Svi 2011
Poruka
84
zgleda da svi imamo iste probleme sa sumskim putovima, ali i sa deckima koji vole po kisi ili netom poslije nje po blatu iti v sumu pa raskopaju puteve do jaja, ali kaj moremo?, osnovati neku udrugu " sumski put" hehehe! pozdrav!

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
zgleda da svi imamo iste probleme sa sumskim putovima, ali i sa deckima koji vole po kisi ili netom poslije nje po blatu iti v sumu pa raskopaju puteve do jaja, ali kaj moremo?, osnovati neku udrugu " sumski put" hehehe! pozdrav!

morate razumiti ljude koji žive od prodaje drva oni nemaju vremena čekati da se put osuši da ne propada jer kupci čekaju i vi koji pravite drva za svoje potrebe valjda možete u godini uhvatiti 10 dana da izvezete svoja drva

vinogradar

Član
Tu od
27 Velj 2007
Poruka
437
morate razumiti ljude koji žive od prodaje drva oni nemaju vremena čekati da se put osuši da ne propada jer kupci čekaju i vi koji pravite drva za svoje potrebe valjda možete u godini uhvatiti 10 dana da izvezete svoja drva

ali ti ljudi koji izvezu 500 m drva za prodaju bi trebali taj put nakon toga i popravit,a ne da ostave kanale od pola metra i onda mi ssa svojim traktorima nemožemo u šumu..........
imao sam ja takav slučaj kod svojeg vinograda.....majstor je izvlačio oko 100-ak m3 trupaca i još oko 200 m3 drva i mislio je ostavit takav put....ali nije heheheh.....nije mogao do drva dok nije dovezao 20m3 kamena...poravnao taj makadam koji je razjebao i poravnao put po šumi koji je bio katastrofa a do tad sam se mogao autom onuda vozit.........

PUNISHER

Član
Tu od
28 Svi 2011
Poruka
84
vinogradar je u potpunosti u pravu, jer ja kad idem jedan dva puta godisnje u sumu, moram dva tri dana popravljati put da morem prejti sa svojim traktorom umjesto da ovaj to s velikim traktorom napravi!

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
evo ovdje nastavljam debatu o putevima koja se razvila u malo široj temi pa pošto postoji ova "specijalizirana" onda je red da se tu vodi..........naime vinogradar i punisher prigovaraju nama šumskim ljudima da uništavamo puteve... hrvoje je ljepo obijasnio da nama kiša i balavo nije baš neki problem jer nama su novci u šumi i ako ne idemo u šumu onda nema ni novaca...a svi znamo da "bez novaca nema ni života" .....vi koji radite drva samo za sebe stvarno imate čitavu godinu za napraviti 30m i izvesti ih van...svi možete vidijeti moj stroj od traktora pa si zamislite kako je meni kad se vozim kud su prošli hittneri od 120 ks, torpedo 75-ak, štajer 90ks... a onda kad ja navalim sa svojim URSUS C-335 koji se mota kao bager... ali ne kukam i ne žalim se jer od toga živim... vozim se po šumi kao lola po sokaku, i ja osobno znam izije.ati put ali ga ne popravljam jer ako mogu ja sa malim medekom proći onda mogu i drugi... u šumi nije sve do traktora več je puno više do vozača!!!!!!!!!!svatko se zna voziti po livadama i vinogradima ali u šumi se šoferi kale!!!!! nikog ne podcijenjujem ali i sam kosim livade, kod kolege odem u ispomoč kad se kose vočnjaci.....nema do šume!!!vi koji se bunite da vam veliki traktori razije.u puteve da imate velike traktore opet bi se bunili zbog nečeg...
jednostavno ako nešto želiš to i možeš a ako ne želiš onda su ti svi drugi krivi

PUNISHER

Član
Tu od
28 Svi 2011
Poruka
84
pa neznam bas ovdje kod mene je put do sume izmedu brijegova u kotlini i nemas se kud maknuti taj jedan trag je i to je to, a kad prejdeju ovi veliki ja sa torpedom nemam sanse jer nasjednem sa cijelim traktorom tj. kotaci mi ostanu v zraku a traktor ostane na sredini lezati, pa moram cijeli put kopati sredinu i metati u kolotrage, samo to velim nemojte me krivo shvatiti nadam se da kuzite kaj ocu reci! POZDRAV!:prayer:

zagorec

Član
Tu od
16 Svi 2011
Poruka
99
taj problem vam se najlakše rešava kad imate skopčano vitlo,voziš se u rikverc i koristiš ga ko ralicu,s njim dereš sredinu puta i stružeš sastrane u kolotraze,i odmah svojim kotačima nabijaš.
vjerujte,isprobano i pali ,a ne oduzima previše vremena.

vinogradar

Član
Tu od
27 Velj 2007
Poruka
437
evo ovdje nastavljam debatu o putevima koja se razvila u malo široj temi pa pošto postoji ova "specijalizirana" onda je red da se tu vodi..........naime vinogradar i punisher prigovaraju nama šumskim ljudima da uništavamo puteve... hrvoje je ljepo obijasnio da nama kiša i balavo nije baš neki problem jer nama su novci u šumi i ako ne idemo u šumu onda nema ni novaca...a svi znamo da "bez novaca nema ni života" .....vi koji radite drva samo za sebe stvarno imate čitavu godinu za napraviti 30m i izvesti ih van...svi možete vidijeti moj stroj od traktora pa si zamislite kako je meni kad se vozim kud su prošli hittneri od 120 ks, torpedo 75-ak, štajer 90ks... a onda kad ja navalim sa svojim URSUS C-335 koji se mota kao bager... ali ne kukam i ne žalim se jer od toga živim... vozim se po šumi kao lola po sokaku, i ja osobno znam izije.ati put ali ga ne popravljam jer ako mogu ja sa malim medekom proći onda mogu i drugi... u šumi nije sve do traktora več je puno više do vozača!!!!!!!!!!svatko se zna voziti po livadama i vinogradima ali u šumi se šoferi kale!!!!! nikog ne podcijenjujem ali i sam kosim livade, kod kolege odem u ispomoč kad se kose vočnjaci.....nema do šume!!!vi koji se bunite da vam veliki traktori razije.u puteve da imate velike traktore opet bi se bunili zbog nečeg...
jednostavno ako nešto želiš to i možeš a ako ne želiš onda su ti svi drugi krivi

Karabaja ....nemogu ljudi koji rade za sebe ić u šumu kad hoče nego kad mogu jer su ti ljudi uglavnom zaposleni i uzmu 10 dana godišnjeg da si naprave drva.....a ti ako razjebeš put i time zaradiš 100 000 kn e onda možeš dat 2000 kn za m alo kamena ili neki buldozer da to poslje tebe poravna.......jer to nije samo tvoj put......tak je pričao i ovaj tip kaj sam ja imao borbu sa njime isto kao i ti da on može po šumi radit šta hoče i niko mu ništa nemože.....heheeh dok mu ja nisam sa skipom preko puta napravio rupu 3x3x3 m pa se je predomislio.....ako on može radit po šumi kaj hoće mogu i ja!!!!!!!!!

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706

a gle, moram reći da se ne slažem s ovim tvojim stavom.
ti koliko sam shvatio radiš uglavnom sa šumarijom, pa onda dobro znaš kakvi su šumarijski putevi svi su uglavnom napravljeni kako se spada, imaju nagib, pravilne kanale, dobar kamen.
ovo što ti kažeš da naprave hitneri i štajeri su šumske vlake, po toj šumskoj vlaci oni prođu sto puta ako ne i više, nekad ih možeš zaobići nekad ne smiješ. i tu ne moraš ništa popravljati, s vremenom će se samo, ali da sjebeš pravi makadamski put, e onda bi platio
da bi ti se gaće tresle.
jedan je kod nas mislio da mu se neće ništa dogoditi, pa je na kraju platio 280 000 kuna,
a malo je razjebao okretaljku. penjao se preko kanala gore.
a zašto bi recimo ja tebi smetao u šumi dok ti radiš u nečijoj privatnoj (primjer). ja imam pravo otići u svoju šumu kad želim. ti meni uopće ne smetaš. ti radiš za profit, ja radim za sebe, ja ću paziti da poslije mene po šumskom putu, koji je usput javni put, mogu i drugi, zašto ne bi i ti pazio. stav, ako mogu ja mogu i ostali nije u redu. zašto bih ja morao s traktorom po razjebanom putu? naglasak je na morao. jer ako ti u tjedan dana uništiš put do neprolaznosti kad bih ja onda trebao ići u šumu. onda kad si ga sam popravim.
tako su i ovdje kod nas donedavno mislili, ali je baja :) dobio nalog da popravi put. išao je u šumu s fergusonom od 160 konja, vukao dvije ćeze po pet metara a put je zemljani.
dok je bila samo udarna jama, ja sam nekoliko puta navezao koju vreću stare cigle i kamena,
ali uazlud, sada je to i ovako popravljeno kolorezina na koju nije dosta dovesti 20 kubika kamena. to je već malo veći problem.
tebi svaka čast koliko radiš u šumi, ali s ovim tvojim postom se nikako ne slažem.

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
zašto bih ja morao s traktorom po razjebanom putu? naglasak je na morao.

a zašto bih ti morao s traktorom u šumu, također naglasak na morao....:finga:
kakav je to traktor koji ne nože proći kuda ide mali ursus :rolfer:
a sad ukiljuči matematiku, fiziku i logiku pa si vizualiziraj koliko ja s takvim traktorom mogu razijebati put:scratch

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
a zašto bih ti morao s traktorom u šumu, također naglasak na morao....:finga:
kakav je to traktor koji ne nože proći kuda ide mali ursus :rolfer:
a sad ukiljuči matematiku, fiziku i logiku pa si vizualiziraj koliko ja s takvim traktorom mogu razijebati put:scratch

*ebi ti maloga ursusa, klepeće tukće ali ide on za svoje godine i snagu, dobro. Samo ko zna s njime.

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
ma medek je u svojoj kategoriji kralj, ma ide svaki ako ima dobre gume a s čelastonkama ni mtz ne može prdnuti

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
malo se radilo kod nas... u trećem mjesecu bi trebao ići kamen gore.
nya8ub.jpg

35901so.jpg

2z73hvd.jpg

rsases.jpg

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,746
ak ti prije ne uleti neki "karabaja" sa 150 konja i prikolicom od 20 kubika na taj put...:vragek:

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Jel se mogu mimoići dva kladara, ili dva tarkotra sa priklicama? A da ne strepe jel će koji skliznut u kanal?

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Jel se mogu mimoići dva kladara, ili dva tarkotra sa priklicama? A da ne strepe jel će koji skliznut u kanal?

gle ovako, sada ne, a kad stave kamen isto ne. :)
ja sam skoro s ladom nivom odsklizao u jarak. na prvoj i drugoj slici se vidi lada u magli

ova stara prosjeka tzv. glavna je bila široka 21 metar. i dugačka je skoro tri i pol kilometra.
ovo što je ovdje napravljeno ne ide onima koji su to radili na ponos i diku.
put nasipan kamenom će biti širok pet metara.
sa svake strane je sužena po dva metra, plus jarak sa svake strane od 1,8 m, plus bankina koja neće biti nasipavana.
na slici 3 se lijepo vidi kako izgleda.
napravili su još jednu postranu prosjeku tri metra široku s jarkom od dva metra širine na vrhu i metar dubine. jako loše.

što se ove tiče, nek karabaja dođe i s 200 konja i nek se voza cijeli dan gore dolje po prosjeci, ja ću mu dati i za gorivo.

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
ma to je strašna priprema, još kad doleti posteljica.......jedino je usko ala usko, ma nije karabaja tako loš kako mislite

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
ma to je strašna priprema, još kad doleti posteljica.......jedino je usko ala usko, ma nije karabaja tako loš kako mislite

usko je jako, taman za jedan traktor da može proći. ako će se susresti dva, jedan se možda prevrne.

Najnoviji postovi

Na vrh