evo ovdje nastavljam debatu o putevima koja se razvila u malo široj temi pa pošto postoji ova "specijalizirana" onda je red da se tu vodi..........naime vinogradar i punisher prigovaraju nama šumskim ljudima da uništavamo puteve... hrvoje je ljepo obijasnio da nama kiša i balavo nije baš neki problem jer nama su novci u šumi i ako ne idemo u šumu onda nema ni novaca...a svi znamo da "bez novaca nema ni života" .....vi koji radite drva samo za sebe stvarno imate čitavu godinu za napraviti 30m i izvesti ih van...svi možete vidijeti moj stroj od traktora pa si zamislite kako je meni kad se vozim kud su prošli hittneri od 120 ks, torpedo 75-ak, štajer 90ks... a onda kad ja navalim sa svojim URSUS C-335 koji se mota kao bager... ali ne kukam i ne žalim se jer od toga živim... vozim se po šumi kao lola po sokaku, i ja osobno znam izije.ati put ali ga ne popravljam jer ako mogu ja sa malim medekom proći onda mogu i drugi... u šumi nije sve do traktora več je puno više do vozača!!!!!!!!!!svatko se zna voziti po livadama i vinogradima ali u šumi se šoferi kale!!!!! nikog ne podcijenjujem ali i sam kosim livade, kod kolege odem u ispomoč kad se kose vočnjaci.....nema do šume!!!vi koji se bunite da vam veliki traktori razije.u puteve da imate velike traktore opet bi se bunili zbog nečeg...
jednostavno ako nešto želiš to i možeš a ako ne želiš onda su ti svi drugi krivi
a gle, moram reći da se ne slažem s ovim tvojim stavom.
ti koliko sam shvatio radiš uglavnom sa šumarijom, pa onda dobro znaš kakvi su šumarijski putevi svi su uglavnom napravljeni kako se spada, imaju nagib, pravilne kanale, dobar kamen.
ovo što ti kažeš da naprave hitneri i štajeri su šumske vlake, po toj šumskoj vlaci oni prođu sto puta ako ne i više, nekad ih možeš zaobići nekad ne smiješ. i tu ne moraš ništa popravljati, s vremenom će se samo, ali da sjebeš pravi makadamski put, e onda bi platio
da bi ti se gaće tresle.
jedan je kod nas mislio da mu se neće ništa dogoditi, pa je na kraju platio 280 000 kuna,
a malo je razjebao okretaljku. penjao se preko kanala gore.
a zašto bi recimo ja tebi smetao u šumi dok ti radiš u nečijoj privatnoj (primjer). ja imam pravo otići u svoju šumu kad želim. ti meni uopće ne smetaš. ti radiš za profit, ja radim za sebe, ja ću paziti da poslije mene po šumskom putu, koji je usput javni put, mogu i drugi, zašto ne bi i ti pazio. stav, ako mogu ja mogu i ostali nije u redu. zašto bih ja morao s traktorom po razjebanom putu? naglasak je na morao. jer ako ti u tjedan dana uništiš put do neprolaznosti kad bih ja onda trebao ići u šumu. onda kad si ga sam popravim.
tako su i ovdje kod nas donedavno mislili, ali je baja
dobio nalog da popravi put. išao je u šumu s fergusonom od 160 konja, vukao dvije ćeze po pet metara a put je zemljani.
dok je bila samo udarna jama, ja sam nekoliko puta navezao koju vreću stare cigle i kamena,
ali uazlud, sada je to i ovako popravljeno kolorezina na koju nije dosta dovesti 20 kubika kamena. to je već malo veći problem.
tebi svaka čast koliko radiš u šumi, ali s ovim tvojim postom se nikako ne slažem.