• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Svinjogojstvo

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,704
Vapneno mlijeko djeluje dezinfekciski izvana, Sebacil je za kožne parazite. Čađavica je bakterijsko oboljenje koje ulazi kroz ranice na koži i truje krv, znači treba ju liječiti antibiotikom. A vapno se može preventivno posuti po boksu i na mjestu gdje sisaju.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,877
Nisam veterinar,ali prema literaturi,te svom veterinaru,kažu da je stafilokok rezistentan na antibiotike.
U jednoj turi odojaka sam ukljucio veterinara u liječenje i izgubio sam 4 odojka dok nisam na poljoinfo forumu pročitao za krečno mlijeko i kupanje prasadi.
Dok sam ih okupao,više ni jedan nije uginuo.
Drugu rundu čim sam opazio da ću opet imati istu stvar,veterinara zvao nisam,okupao ih u krečnom mlijeku,drugu rundu u sebacilu i svi su ostali..
A krečio sam i svinjac,i tretirao sve površine oko i unutar svinjca,ali opet se pojavila bolest,no međutim ovaj puta sam bio spreman.
Ne tvrdim da netreba tretirati antibiotikom,samo iznosim vlastito iskustvo.
 

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,224
Ako si rijesio bez antibiotika, svaka cast. Ja radim puno preventive samo da izbjegnem antibiotik.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,877
Ovaj puta sam uspio,tko zna da li ću sljedeći puta uspjeti...volio bih se riješiti toga zla...
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,820
To je bakterija koja se nalazi u prostoru gdje borave svinje i na svinjama samo što najčešče oboljevaju prasci od 1 do 6 tjedna starosti starije svinje imaju jači imunitet te im ta bakterija nemože nanjet štetu!!
Ja sam isto imao čađavost prasaca i to dva legla za redom,prostor sam dezinficiro i nije vrijedilo dok nisam i svinje okupao PLIVASEPT šamponom jer kako sam naveo bakterija se nalazi i na svinjama!!
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,877
Kupit ću i plivaseptt ako treba...Sad smo se nedavno preselili u novu kuću,pa i svinjac proširujem,pa od početka idem definitivno sa dezinfekcijom prostora i životinja da nebude kasnije problema..a krmače su baš dobre majke i oprasile su jedna 15 a druga 19 odojaka!
 

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
647
Sebacil nisam mogao nigdje nabavit, s vapnom ih nisam kupal jer mi je rekel veterinar da sam lud kad sam mu to pričal. Jedino kaj sam napravil je to da sam ih 3 puta pikal sa sustrepenom 3 dana za redom i nakon toga je stalo krepavanje... odojci imaju još po koju ranicu na obrazima i tu i tamo se koji češe ali krepavanje je stalo isimpto mi se povlače... kaj se tiče vapna to mi sečini ok jer je vapno dezinficijens i ubija bakterije ali neznam kak da izvedem to da ih okupam a t im ne uđe u oči ili usta, tj. znam al onda opet dezinfekcija nije potpuna jer mu glava opet nije okupana i bakterije opet tam ostanu.

ALI NAJZANIMLJIVIJE JE to kaj svaki veterinar priča svoje i neznaju točno kaj napravit, a najjača im je tvrdnja kaj preživi preživi kaj ne-ne, i to ti je tak, tak su mi rekla tri veterinara...
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,765
Imal sam i ja neko sr... ovo proljeće. Isto svaki priča svoje. Jedan mi je rekel za neku boleštinu koja kaže uništava čitave farme. Reko mi je da moram sve riješiti, i odojke i krmače i sve ispočetka. Na kraju ispraznio prostoriju oprao dobro i pošpricao sa Taktikom dva puta i za sad je dobro. Ako imaš drvene ograde ta gamad se i tamo zadržava i čeka priliku da se pojavi opet.
 

maschio

Član
Tu od
17 Sij 2015
Poruka
464
Pozdrav dečki,situacija je ovakva,krmača(nazimica) ima mlijeka već 40 sati ali još nije ni jednog oprasila.Danas joj je 115 dan(brojano od 2. UO).Još su tri bile oplođene isti dan i one su se oprasile jučer.Ali kad već 40 sati ima mlijeka onda valjda ima i prasadi??? I ima li išta da poduzmem(osim onog strpljen-spašen)?Znam da se drip(oxytocin) ne smije davati sve dok ne oprasi prvo prase..
Makar imam kamere u prasilištu,sve jedno ne spavam kak treba 3 noći :(rofl):
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,877
I ja ću morati,pošto mi je sada svinjac 80ak metara od kuće,pa da si koji korak ušparam.
Imate kakve linkove za kamere itd?
 

Fendt939

Iskusan lik
Tu od
26 Stu 2014
Poruka
1,366
Pa da imaš uvid u stanje u svinjcu, što se događa, da možeš uletit kad zatreba, bla bla...
 

maschio

Član
Tu od
17 Sij 2015
Poruka
464
Evo dečki,sad sam ulovio malo vremena.
Kako je kolega adonis rekao tu noć se prasila :(rofl):.

Kamere(2) sam postavio prošle godine,tu imam (4 boksa,uklještenje,prasilište kako tko zove).Gadno mi je nakon nekoliko noći presvlačiti se i odlaziti gledat jel su se oprasile,i onda ako nisu,tuširanje,pa opet za dva sata isti postupak..A imam neke nazimice koje su iznimno opasne prvih par sati nakon prašenja i onda ako nisam tamo i ako joj nedamo nešto za smirenja pokolje cijelo leglo (prosjek 14 kom),što je u najgoroj situaciji 3500 kn,A ja sam uložio u kamere 3000 kn i imat ću ih 100 godina kak se kaže...
Sad sam kupio nekakvi "puding" od fixkrafta 20 kg 450 kn.Pa dajem malcima od 1 dana života da su uvijek siti..
 

Najnoviji postovi

Na vrh