Vec mi na zivce ide trokut. Do sad sam trgal trokute, pa sam kupil onaj savitljivi i sad sam u sumi strgal onaj metalni nosac. Ima netko da ga je zamjenil rotirkom? Citam pravilnik i pise rotirka ili trokut. Moze netko potvrditi da je tako, da prosel tehnicki samo s rotirkom na raketi. Imam kroz 2 tjedna tehnicki pa da ne.kupujem rotirku bezveze ako traze oboje.
Traktor je kategorija do 30 km/h. Probao sam malo čitati pravila za tehnički pregled i registraciju traktora u Hrvatskoj:
Na stranicama pravilnika CVH:
MINISTARSTVO POMORSTVA, PROMETA I INFRASTRUKTURE
PRAVILNIK O TEHNIČKIM UVJETIMA VOZILA U PROMETU NA CESTAMA (pročišćeni tekst - "Narodne novine", broj 85/16, 24/17, 70/19 i 60/20)
Članak 52.
(1) Motorna vozila i priključna vozila koja se zbog konstrukcijskih razloga, na ravnoj cesti ne mogu kretati brzinom većom od 30 km/h ili se na cesti kreću brzinom manjom od 30 km/h kada obavljaju pojedine radove u prometu,
moraju biti obilježena znakom »sporo vozilo«, sukladno odredbama Pravilnika ECE-R69.
(2) Na vozilu iz stavka 1. ovoga članka mora postojati najmanje jedan znak »sporo vozilo«, postavljen na stražnjem dijelu vozila. Ako je na vozilu samo jedan znak »sporo vozilo«, znak mora biti postavljen tako da se nalazi na lijevoj strani vozila.
(3) Znak »sporo vozilo« mora biti postavljen na visini ne manjoj od 250 mm do donjeg ruba znaka i ne višoj od 1500 mm do gornjeg ruba znaka, mjereći od tla do ruba znaka.
(4) Odredbe ovoga članka ne primjenjuju se na vojna vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.
Moj je zaključak da je ta oznaka za traktor "trokut".
Dalje sam našao i ovo:
Pretražujuči Internet uočio sam da u susjednoj državi vrijede nešto malo drugačija pravila:
Tehnički pregled traktora se najčešće obavlja pri promeni vlasništva, odnosno kada je potrebno izdavanje nove saobraćajne dozvole, kao i pri registraciji traktora. Ipak, s obzirom na to da je počeo da se primenjuje novi zakon o bezbednosti saobraćaja, očekuje se povećanje broja traktora koji će morati da idu na tehnički pregled.
- Da bi traktor prošao tehnički pregled, između ostalog, mora da ima odgovarajuću svetlosnu signalizaciju, što podrazumeva oborena poziciona svetla, stop svetla, katadioptere, pokazivače pravca, svetlo za označavanje zadnje registarske tablice. Takođe, traktor mora biti označen tablom za spora vozila, odnosno trouglom sa zasečnim temenima, a mora imati i žuto rotaciono svetlo. Da bi ovi svetlosni uređaji prošli tehnički pregled, potrebno je da imaju odgovarajuće oznake, to jest moraju biti homologovani.
To, nažalost, nije tako na terenu. Poljoprivrednici vrlo često, kako bi prošli jeftinije, svetlosnu signalizaciju kupuju na vašarima i pijacama. Ova signalizacija ne retko ne zadovoljava potrebne standarde, to jest nema odgovarajuće oznake koje potvrđuju ispunjenje traženih standarda. Kako je fotografisanje svetlosnih uređaja neophodno, a oznake su dokaz o standardu, neodgovarajući uređaji onemogućuju da vozilo uspešno prođe tehnički pregled- kaže radnik tehničkog pregleda “Autotehna” u Kočanu Dušan Zlatanović.
Izvornik koji sam citirao je ovo:
www.koprijanradio.com
Moj je zaključak, da je u Hrvatskoj prilikom tehničkog pregleda i registracije obavezno imati signalni trokut za označavanje sporog vozila, na lijevoj strani traktora.