• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tehnički pregled - signalni trokut

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,768
Budem zval onda tehnicki, al s obzirom da rasprava za trokut pa pitam... glupa mi je pozicija za trokut. Smeta mi i za otvaranje zadnjeg stakla i za retrovizor za iza i jos ga svaki put strgam...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
@
Trokut ti je dosta😉rotirke su samo ako voziš kaj vangabarita.
6komada ih moraš imat napred na traktoru i 2 iza na prikolici, /kolima.
Konta čovjek da mu je trokut dosta, on bi umjesto trokuta stavil rotirku ;)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Ja sam se uključil jer sam skontal da ti ne razumiješ kaj forumaš pita.
On pita jedno, a ti potrošiš stranicu da bi ga uputil na tehnički.... vidiš kak je Mane od prve napisal ;)

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,928
Budem zval onda tehnicki, al s obzirom da rasprava za trokut pa pitam... glupa mi je pozicija za trokut. Smeta mi i za otvaranje zadnjeg stakla i za retrovizor za iza i jos ga svaki put strgam...
Imao trokut na zadnjim vratima kabine raketlina.
Došao na TP i likson traži da se postavi na blatobran. Ajd postavit ću ga na blatobran samo da prođem TP.
Poslije podne došao ponovo na TP i.... "ne može trokut biti tu jer je van gabarita traktora".
A ja onak po rvacki "gdje da ga metnem u 3pm, smeta za vrata, smeta za retrovizor"!
Pa gdje je prije bio?
Na vratima kabine!
Onda ga metni tam i da slikamo!

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Vec mi na zivce ide trokut. Do sad sam trgal trokute, pa sam kupil onaj savitljivi i sad sam u sumi strgal onaj metalni nosac. Ima netko da ga je zamjenil rotirkom? Citam pravilnik i pise rotirka ili trokut. Moze netko potvrditi da je tako, da prosel tehnicki samo s rotirkom na raketi. Imam kroz 2 tjedna tehnicki pa da ne.kupujem rotirku bezveze ako traze oboje.
Traktor je kategorija do 30 km/h. Probao sam malo čitati pravila za tehnički pregled i registraciju traktora u Hrvatskoj:
Na stranicama pravilnika CVH:
MINISTARSTVO POMORSTVA, PROMETA I INFRASTRUKTURE
PRAVILNIK O TEHNIČKIM UVJETIMA VOZILA U PROMETU NA CESTAMA
(pročišćeni tekst - "Narodne novine", broj 85/16, 24/17, 70/19 i 60/20)

Članak 52.

(1) Motorna vozila i priključna vozila koja se zbog konstrukcijskih razloga, na ravnoj cesti ne mogu kretati brzinom većom od 30 km/h ili se na cesti kreću brzinom manjom od 30 km/h kada obavljaju pojedine radove u prometu, moraju biti obilježena znakom »sporo vozilo«, sukladno odredbama Pravilnika ECE-R69.

(2) Na vozilu iz stavka 1. ovoga članka mora postojati najmanje jedan znak »sporo vozilo«, postavljen na stražnjem dijelu vozila. Ako je na vozilu samo jedan znak »sporo vozilo«, znak mora biti postavljen tako da se nalazi na lijevoj strani vozila.

(3) Znak »sporo vozilo« mora biti postavljen na visini ne manjoj od 250 mm do donjeg ruba znaka i ne višoj od 1500 mm do gornjeg ruba znaka, mjereći od tla do ruba znaka.

(4) Odredbe ovoga članka ne primjenjuju se na vojna vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Moj je zaključak da je ta oznaka za traktor "trokut".

Dalje sam našao i ovo:
Trokut na traktoru.jpg
Pretražujuči Internet uočio sam da u susjednoj državi vrijede nešto malo drugačija pravila:

Tehnički pregled traktora se najčešće obavlja pri promeni vlasništva, odnosno kada je potrebno izdavanje nove saobraćajne dozvole, kao i pri registraciji traktora. Ipak, s obzirom na to da je počeo da se primenjuje novi zakon o bezbednosti saobraćaja, očekuje se povećanje broja traktora koji će morati da idu na tehnički pregled.

• Da bi traktor prošao tehnički pregled, između ostalog, mora da ima odgovarajuću svetlosnu signalizaciju, što podrazumeva oborena poziciona svetla, stop svetla, katadioptere, pokazivače pravca, svetlo za označavanje zadnje registarske tablice. Takođe, traktor mora biti označen tablom za spora vozila, odnosno trouglom sa zasečnim temenima, a mora imati i žuto rotaciono svetlo. Da bi ovi svetlosni uređaji prošli tehnički pregled, potrebno je da imaju odgovarajuće oznake, to jest moraju biti homologovani.
    To, nažalost, nije tako na terenu. Poljoprivrednici vrlo često, kako bi prošli jeftinije, svetlosnu signalizaciju kupuju na vašarima i pijacama. Ova signalizacija ne retko ne zadovoljava potrebne standarde, to jest nema odgovarajuće oznake koje potvrđuju ispunjenje traženih standarda. Kako je fotografisanje svetlosnih uređaja neophodno, a oznake su dokaz o standardu, neodgovarajući uređaji onemogućuju da vozilo uspešno prođe tehnički pregled- kaže radnik tehničkog pregleda “Autotehna” u Kočanu Dušan Zlatanović.
Izvornik koji sam citirao je ovo:

Moj je zaključak, da je u Hrvatskoj prilikom tehničkog pregleda i registracije obavezno imati signalni trokut za označavanje sporog vozila, na lijevoj strani traktora.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,768
Sa stranice cvh.hr

3. Da li vozilo T kategorije mora biti obilježeno znakom za „spora vozila“ ako se ne može kretati brzinom većom od 30 km/h?

Stavak 5 članka 150. Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (NN broj: 85/16 i 24/17) propisuje da ako je vozilo kategorije T opremljeno rotacijskim i/ili treptavim svjetlom, ne mora biti opremljeno znakom za spora vozila.

Sukladno navedenom, ako se u STP pojavi traktor koji je opremljen jantarnim („žutim“) rotacijskim i/ili treptavim svjetlom ne treba zahtijevati obilježavanje znakom za „spora vozila“.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,263
Je kad sam prvi put registriral Casea rekao mi je da stavim trokut ili rotirku. Mada piše u knjižici 30km/h, al rekli su mi da piše 31km/h nebi trebal ništa.
Ja sad imam oboje, pa nek si odaberu kaj im najbolje paše. Trokut se nalazi na lijevom blatobranu, rotirka s lijeve strane kabine.
Ostali traktori imaju samo trokut na lijevom blatobranu koji se skida odma poslje tehničkog.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Čitajući ovo ispada da ništa osim trokuta ne smije biti na traktoru.
E sad, zadnji puta kad sam bio na tehničkom pitao sam ispitivača jel mogu imat rotirku, rekao je da, upravo zato jer i sam idem u šumu i često potrgam trokut jer ga zaboravim skinut ili kad radim neke usluge zapnem negdje za neku granu. Rotirka je ipak manja i lakše ju skinem.

Je kad sam prvi put registriral Casea rekao mi je da stavim trokut ili rotirku. Mada piše u knjižici 30km/h, al rekli su mi da piše 31km/h nebi trebal ništa.
Ja sad imam oboje, pa nek si odaberu kaj im najbolje paše. Trokut se nalazi na lijevom blatobranu, rotirka s lijeve strane kabine.
Ostali traktori imaju samo trokut na lijevom blatobranu koji se skida odma poslje tehničkog.
E upravo tako je i meni rekao, da piše u prometnoj 31 ili više km/h ne bi trebao imati ništa.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,500
Po novom kako su meni rekli pred nekoliko godina na tehničkom da mora biti ili trokut ili rotirka, ja sa rotirkom ga registriram već jedno 4 godine i nikad prigovora nije bilo.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,768
E pa upravo to. Stavit cu rotirku za registraciju i poslije toga ide dolje, jedino kad idem na cestu ide gore.
Pitam ovo zato jer je mene i za tablicu zahebaval i prosle godine mi rekel da.me nebude pustil. Imam tablicu zakacenu sa strane kraj stakla i na tehnickom ju samo prislonim iza kaj slikne. Rekel mi da moram imati nosac sa svjetlom. Sad sam slozil nosac u kabini lijevo gore u kutu iza zadnjeg stakla pa bum videl kaj bude sad rekel...
A dok vidim rakete po cesti kak imaju sve slozene tablice nije.mi jasno kak produ tehnicki..

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
E pa upravo to. Stavit cu rotirku za registraciju i poslije toga ide dolje, jedino kad idem na cestu ide gore.
Pitam ovo zato jer je mene i za tablicu zahebaval i prosle godine mi rekel da.me nebude pustil. Imam tablicu zakacenu sa strane kraj stakla i na tehnickom ju samo prislonim iza kaj slikne. Rekel mi da moram imati nosac sa svjetlom. Sad sam slozil nosac u kabini lijevo gore u kutu iza zadnjeg stakla pa bum videl kaj bude sad rekel...
A dok vidim rakete po cesti kak imaju sve slozene tablice nije.mi jasno kak produ tehnicki..
Kolega, ne bi ja dalje raspravljao, otišlo bi to totalno u krivi smjer.
Podebljao sam kako ti imaš registracijsku pločicu. To apsolutno nije po nikakvom pravilu, niti propisu, tim više što na "tom tvojem mjestu" nije po propisu osvijetljena itd.
Jedno je kada je nešto po propisu, a drugo je kada mi ovakvi kakvi jesmo prije tražimo, ili bušimo rupe u propisima - nego li isti stupe na snagu.

Isto tako jako su važan faktor u svemu tome tehničari koji rade te tehničke preglede. Ima kvalitetnih osoba, ali ima i mutikaša.
Jasno mi je da bude večina skočila na noge i meni sada za vrat, ako konstatiram da se neki red mora znati svagdje, da bi jednog dana postali kakva takva uređena država. Po takvome ne treba imati ni ispravne kočnice, ili žmigavce, ma ništa. Samo zakon jačeg i glasnijeg...

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,768
Ja cu sloziti sve po pravilniku. Tehnicka ispravnost mehanickih dijelova je za mene ne za njih i to uopce.ne moramo raspravljati. Zato pitam i za pravilnik o trokutu ili rotirki. Slozio sam i tablicu, samo ni nije jasno kakko neki onda produ a imaju tablicu usarafljenu naprijed na maski.

Najnoviji postovi

Na vrh