• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tomo Vinkovic problemi vezani za mehaniku (getribu i sl.)...

isalopek

Aktivni član
Tu od
15 Ruj 2010
Poruka
527
moguce supljine izmedju mjenjaca i suhe komore su:
semering spojnicke
dvije vodilice potisnog lezaja
osovina zupcanika za podmazivanje
cep za lezaj prenosnog vratila

imate iskustva sa skidanjem motora, a steci cete ga jos

sta vas je kostalo sacekati dan i priupitati na forumu
Evo....skinuto opet...promijenjen ležaj spojničke, semering spojničke, stavljene nove cu brtve na vodilice potisnog ležaja i novo brtvilo na osovini za zubčanika za podmazivanje + naravno nova brtva lijevog rukavca...sve u svemu posao od 5 sati...za sad zadovoljan :)

hvala na savjetima..

Posljednje uređivanje:
N

njoki

Guest
Poštovani kolege,

molim pomoc, curi mi ulje iz mjenjača na semiringu kardana, nisam siguran jeli na pogonskom ili na kardanu za frezu. Traktor mi nije kod kuće idem za vikend tamo i ponio bi oba semeringa i kažu da je dobro promijeniti i ležaje jer su vjerojatno i oni otišli, a nisam siguran da majstor ima te dijelove, pa bih ponio i jedan i drugi komplet ako treba mijenjati, a ne znam dimenzije. Stoga molim ako mi netko može javiti dimenzije za oba semeringa i oba ležaja.

hvala, njoki

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
Poštovani kolege,

molim pomoc, curi mi ulje iz mjenjača na semiringu kardana, nisam siguran jeli na pogonskom ili na kardanu za frezu. Traktor mi nije kod kuće idem za vikend tamo i ponio bi oba semeringa i kažu da je dobro promijeniti i ležaje jer su vjerojatno i oni otišli, a nisam siguran da majstor ima te dijelove, pa bih ponio i jedan i drugi komplet ako treba mijenjati, a ne znam dimenzije. Stoga molim ako mi netko može javiti dimenzije za oba semeringa i oba ležaja.

hvala, njoki

ako si koristio frezu zadnjih dana onda tipujem na zdrobljene lezaje izlaznog vratila, najcesce samo kuglicni.....naravno razvaljen semering

imas tamo kataloge za download, skini, pogledaj, ako ne skontas opet pitaj

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
ako si koristio frezu zadnjih dana onda tipujem na zdrobljene lezaje izlaznog vratila, najcesce samo kuglicni.....naravno razvaljen semering

imas tamo kataloge za download, skini, pogledaj, ako ne skontas opet pitaj

Katalog nije merodavan,,, ima odstupanja...:scratch
Najsigurnije je povaditi,,,pa tek posle kupovati nove...
pozzz joe!:mrgreen:

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
Katalog nije merodavan,,, ima odstupanja...:scratch
Najsigurnije je povaditi,,,pa tek posle kupovati nove...

jbg sad sam iznenadjen, nikad nisam naisao na odstupanje u lezajima izlaznog vratila...jedino na trostepenom, nekad su kuglicni nekad valjkasti, dimenzije iste

ovo za prvo rasklapanje, defektaza pa tek onda u potragu si 100% u pravu

isalopek

Aktivni član
Tu od
15 Ruj 2010
Poruka
527
"čahura"

Poštovani pitanje...

vidio sam da mi donji kardan ima lufta tamo gdje ulazi u čahuru. Dakle pretpostavljam da bi ga trebao rastaviti na čahuri. sad kako se čahura vadi van (ujednino mislim i zamijeniti gumice koje drže mast unutra jer mi sttalno šiba mast van.."nadrukam" mastu preko mazalica i ne traje niti 10 minuta i već dobije lufta). Dakle pitanje bi bilo...kako se čahura vadi van na tom zglobu (da li drži samo onih 4 šarafa sa svake strane ili). riječ je o tv 522

hvala

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
@isalopek objasni sta zoves cahurom, pretpostavljam obrtni zglob

u tom dijelu (prema zadnjem kraju) kardan i vratilo nisu spojeni zatikom, znaci kardan ima i treba da ima slobodu aksijalnog pomjeranja.....nerijetko se desi da hoda gdje stigne.....mada nisu iskljuceni ni lezajevi na vratilu 6006zz

provjeri prvo sta je u pitanju.....ako bude hodalo na spoju vratilo-kardan, onda ide zamjena ili vratila ili karadana ili i jednog i drugog
da bi zamijenio lezajeve, potrebno je rastaviti zglob, skinuti podeste za noge, otpojiti sajlu kvacila, (u sustini sve sto smeta, da ne nabrajam sad) odvojiti zadnji kraj na one cetiri matice, skinuti polutke koje drze zglob na okupu i izvuci trn vani, tad imas pristup i gumicama i uvidu u stanje trna i zenskog dijela zgloba, cisto sumnjam da ces zamjenom gumica postici nesto znacajno, al eto...probaj

isalopek

Aktivni član
Tu od
15 Ruj 2010
Poruka
527
@isalopek objasni sta zoves cahurom, pretpostavljam obrtni zglob

u tom dijelu (prema zadnjem kraju) kardan i vratilo nisu spojeni zatikom, znaci kardan ima i treba da ima slobodu aksijalnog pomjeranja.....nerijetko se desi da hoda gdje stigne.....mada nisu iskljuceni ni lezajevi na vratilu 6006zz

provjeri prvo sta je u pitanju.....ako bude hodalo na spoju vratilo-kardan, onda ide zamjena ili vratila ili karadana ili i jednog i drugog
da bi zamijenio lezajeve, potrebno je rastaviti zglob, skinuti podeste za noge, otpojiti sajlu kvacila, (u sustini sve sto smeta, da ne nabrajam sad) odvojiti zadnji kraj na one cetiri matice, skinuti polutke koje drze zglob na okupu i izvuci trn vani, tad imas pristup i gumicama i uvidu u stanje trna i zenskog dijela zgloba, cisto sumnjam da ces zamjenom gumica postici nesto znacajno, al eto...probaj

na pomak šarafcigerom ima lufta pola cm (milimtar tamo vamo) gore-dolje i u stranu lijevo desno...da li je to puno ili boljeda ne diram. Gornji kardan nema lufta nikamo :)
Prvenstveno me zanima jer mislimo kroz koji dan spojiti cjepač na tomu pa da ne bi bilo veselja kasnije... :)

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
kad klimas sarafcigerom, prvo savij traktor u jednu stranu, da bi vidio vrh vratila, klimaj kardan i gledaj dali se klima vratilo.......

isalopek

Aktivni član
Tu od
15 Ruj 2010
Poruka
527
evo bacio pogled...nazad se uopće ne miče vratilo, dok prednje ima cca milimetar lufta, najviše lufta ima na križu kardana i to onom drugom, tj prema natrag...

M

maksolino

Guest
osovina promjena smjera

Pozdrav ljudi…

Imam Tomo Vinkovica 421. Imam problem s osovinom promjene smjera. Lezište osovine na bloku motora (vidi sliku) se proširilo i izobličilo u elipsasti oblik, tako da osovina ima lufta. Osovina nije kriva posto sam kupio novu. Ne mogu primjetit dali se osovina okreče u ležištu ili se samo pomiče naprijed nazad.

Ima li tko koje preporuke kako da riješim taj problem.

Hvala!

Prilozi

• forum-tv.jpg
    forum-tv.jpg
    57.6 KB · Pregleda: 418
M

maksolino

Guest
Ako sam dobro razumio deklo bi bio blok?

Pitao sam u Bjelovaru i nemaju novi blok.
Trebao bi rješit problem s blokom motora kojeg imam. Razmišljao sam o bušenju veće rupe i ubacivanju piksle, al neznam dal je to potrebno i da li postoji bolje riješenje. Pitanje je dal se ta osovina vrti ili se vrti samo zupčanik, koji je povezan s valjastim lezajem, a osovina je statična.
Uglavnom ne ne razumjem točno kako radi ta osovina. Ide li naprijed nazad??

Molim Vas objasnite mi malo njezin princip rada.

Unaprijed zahvaljujem.

Maksolino

M

maksolino

Guest
ta informacija mi jako znaci jer kada je nesto fiksno je lakse dobit cvrstocu.

Imam dve solucije:
1. prosirit osovinu varom, istokarit i ubacit je na tvrdo (da osovina bude koji mikron veca od rupe)
2. istokarit piksnu.

Ako tokarim piksnu koji materijal mi preporucate da upotrijebim?

ne bojim se centriranja pošto rupa nije toliko puno izdeformirana. Do zeljene debljine doci cu postepeno tako da rupa ce odrzati svoj pocetni kut.

Posljednje uređivanje od moderatora:
M

maksolino

Guest
:D

rupa u deklu je u jako dobrom stanju. Tamo nema problema.

Od kojeg materijala da dam istokarit piksnu? Koja debljina piksne je preporucena?

T

Tomo732

Guest
do neki dan ja tomo upalim vuce ko lud nakon 30 m po ravncii mi pusi i gubi snagu usparava i na kraju stane i ne da makne iz mjesta u ravnici,reko šta je odvucem ga mehanicaru nekom kaze on lamela ja lamelu zamjenim,opet ista stvar sta da radim.Zamjenio sam ulje u motoru.A ostalo sve nisam mjenjo od kad sam ga kupio u bjelovaru i sve je u dobrom stanju.Mada malo su mi diftunzi na glavi motora popustili ali nije toliko strasno to oko vuce , ja mislim.:(

gvozdeni1

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
284
Pozdrav Momci!
Na koji kraj izlazi osovina kardana u zadnji diferencijal? Od zadnjeg dela traktora prema zglobu ili od zgloba prema pozadi? Fakticno na koji kraj treba tuci? Treba da rastavim diferencijal, jer je nesto drobljeno unutra. Mislim da su planetari...:madmana:
Unapred hvala i Pozdrav!!!

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
Pozdrav!
Zašto hoćeš izbijati osovinu izlaznog vratila?
Zar nije dosta ispustiti ulje, i skinuti zadnji desni rukavac...da bi izvadio zadnji diferencijal?
Ja bi prvo samo to odradio, ako sumnjaš na diferencijal:scratch...a kad skineš rukavac, videćeš posle dali treba rastavljati traktor na pola, i otvarati deklu na zadnjem trapu, itd...
Nedaj Bože...al kod TV-a se, nikad nezna šta te čeka kad ga otvoriš :(

Na vrh