U vožnji poskakuje a kad je ugašen motor, prazne poluge preko noći padnu za 15 cm iz max. gornjeg položaja (dakle ne padnu skroz, ali popuste).
Problem traje, cca 3godine. Prošle godine sam izvadio glavni regulacioni, sve gumice su bile gore i u ok stanju. Pošto sam kupio set novih, zamijenio sam dvije gumice oko i na nepovratnom ventilu, te gumicu oko samog gl. reg. ventila, sve bakrene podloške, te manžetu na klipu i gumicu (na poklopcu, šarafu cilindra).
Vratio sam glavni reg. prema pravilima, okrenuo za 90 stupnjeva kad je ušao u kućište hidraulika do kraja.
Rezultat? Osjetno lakše podiže priključke (stara manžeta je bila tvrda), no hidraulika i dalje poskakuje, ugašena pada.
Ništa, vozio sam tako godinu dana, donedavno kada sam kupio novi set gumica (najkvalitetnije cijenom i okom šta sam mogao pronaći). Rastavio ponovo, i vidio da fali komad gumice oko nepovratnog vetila (recimo 1/4 gumice fali, pukla i otišla u ulje).
Prerešetao sam cijeli glavni regulacioni ventil. Ispolirao tanko, do prvog sjaja dosjede gumica, poznali su se tragovi starih gumica (kako su se površinski zalijepile) pa sam to očistio poliranjem. Oprao cijeli ventil i sve klipiće, opruge, vijke u specijalnom ulju, izuzetno niskoviskozno (kao nafta), dobro otapalo nečistoća, i odlična antikorozivna zaštita, dobro došlo na gumice i sve brtve, nije agresivno.
Nepovratni ventil sam sat vremena pripremao, ispuhao maksimalno, kuglica je kao ogledalo, glatka, sjajna. Ostavio sam u njoj benzina, stoji 20min, istina nema neki pritisak osim atmosfere ali mislim da je barem neka utjeha. Ponovo sam ga oprao u tom ulju i postavio gumicu na ležište u vrhu.
Oprezno sam vratio glavni regulacioni ventil u kućište, lagani konus na ulasku u kućište hidraulika je dobro progutao gumicu i ostala je u predviđenom mjestu na glavnom regulacionom ventilu, kasnije sam zakrenuo za 90...
Ponovo sam, kad je već sve bilo vani promijenio i manžetu i gumicu na klipu.
Rezultat? Hidraulika radi odlično, komande precizne, snažan, no.. sad je ona situacija na početku poruke, iznad crte. Dakle bolje je, ne padaju poluge skroz, manje trza nego prije, ali opet nije kako mora biti.
i dalje te nisam pitao. Hidraulik poskakuje samo iz jednog razloga, iza klipa pada tlak, poluge hidraulike se spuštaju, a polužje udara po ventilu (sa zadnje strane, iz kućišta) glavnog regulacionog ventila koji automatski podiže visinu, i tada dolazi do tog "skoka".
detalj 1.
Zašto pada tlak iza klipa? Prvi koji bi trebao onemogućiti pad tlaka je nepovratni ventil? Da, ali nije tako.. Ulje prije nego što stlači kuglicu nepovratnog ventila (žuti krug,tu pomaže i opruga) na koju nailazi direktno (ravno, u smjeru zelene iscrtkane linije) ima mogućnost "skrenuti" lijevo i desno u kanalić u glavnom regulacionom ventilu. Ako skrene desno, prema rezervoaru ulja, ne može, ima čep, samo čep ušarafljen u razvodnik, čvrsto. Ako skrene lijevo (prema pedali kočnica) dolazi do klipića (onog kojeg možeš izvaditi ako s vanjske strane imbus ključem otpustiš vijak, ispod kojeg je opruga a ispred nje klipić, taj o kojem govorimo).
detalj 2.
Također, na cilindru je ušarafljen sigurnosni ventil, ispod kojeg je bakrena podloška, kao brtva. Recimo da su to mjesta na kojima jedino, može padati tlak.
detalj 3.
Trebaju li slike, ili pratiš?