• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

TORPEDO

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,807
Zvaditi nije problem ni bez klješta (treba samo nježno pritisnuti cjevčicu da se ne zdrobi), a kod montaže se može i drotom poslužiti (oni kojima se kliješta neda slagati)

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Alat za postavljanje opruga se za par minuta napravi i na terenu.
Bez ikakvog alata mozes samo sjesti i plakati cak i ako skidas glave.Inace otpustati glave zbog zamjene gumica na cijevima je smijesno za cuti.

Posljednje uređivanje:

MF158

Član
Tu od
30 Pro 2011
Poruka
235
Danas probao naštelati kvačilo na torpedu da bude mekše po ovoj šemi ali nema šanse :icon_cry:

i da li ovo mora ići do kraja nazad što je označeno strelicom?

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Bice mekse kad zamjenis tanjirastu oprugu u potisnoj korpi.Uglavnom je ona uzrok tvrdog kvacila.

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Slažem se, no i sama podešenost "capica" je vrlo bitna. Naime potisna ploča "klizi" na tri oslonca , te ukoliko capice nisu jednako "visoke" potisna ploča ne klizi ravnomjerno punim profilom, nego se "kosi" i tako "riba" o rubove oslonaca (vrlo je mala tolerancija, zazor) i tu dolazi do efekta "tvrdog kvačila".

2301986

Član
Tu od
21 Ruj 2010
Poruka
311
torpedo 75 treba mi dimenzija semeringa koji se nalazi iza kočionih doboša jel neko možda zna

imaš dvije izvedbe....najbolje rastavi pa vidi koji su gore...

jedna verzija je 60*80*10, a druga neznam točno, čini mi se 65*75*5 (neznam točno, pišem napamet)

Posljednje uređivanje:

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
ako me netko ne preduhitri,sutra pogledam u katalogu pa ti kažem ako ima točno dimenzije...

MF158

Član
Tu od
30 Pro 2011
Poruka
235
Dizne skinute i odnite majstoru pa ako se pokaže dogodine farbanje i sređivanje :icon_weed:

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
U vožnji poskakuje a kad je ugašen motor, prazne poluge preko noći padnu za 15 cm iz max. gornjeg položaja (dakle ne padnu skroz, ali popuste).
Problem traje, cca 3godine. Prošle godine sam izvadio glavni regulacioni, sve gumice su bile gore i u ok stanju. Pošto sam kupio set novih, zamijenio sam dvije gumice oko i na nepovratnom ventilu, te gumicu oko samog gl. reg. ventila, sve bakrene podloške, te manžetu na klipu i gumicu (na poklopcu, šarafu cilindra).

Vratio sam glavni reg. prema pravilima, okrenuo za 90 stupnjeva kad je ušao u kućište hidraulika do kraja.

Rezultat? Osjetno lakše podiže priključke (stara manžeta je bila tvrda), no hidraulika i dalje poskakuje, ugašena pada.

Ništa, vozio sam tako godinu dana, donedavno kada sam kupio novi set gumica (najkvalitetnije cijenom i okom šta sam mogao pronaći). Rastavio ponovo, i vidio da fali komad gumice oko nepovratnog vetila (recimo 1/4 gumice fali, pukla i otišla u ulje).

Prerešetao sam cijeli glavni regulacioni ventil. Ispolirao tanko, do prvog sjaja dosjede gumica, poznali su se tragovi starih gumica (kako su se površinski zalijepile) pa sam to očistio poliranjem. Oprao cijeli ventil i sve klipiće, opruge, vijke u specijalnom ulju, izuzetno niskoviskozno (kao nafta), dobro otapalo nečistoća, i odlična antikorozivna zaštita, dobro došlo na gumice i sve brtve, nije agresivno.

Nepovratni ventil sam sat vremena pripremao, ispuhao maksimalno, kuglica je kao ogledalo, glatka, sjajna. Ostavio sam u njoj benzina, stoji 20min, istina nema neki pritisak osim atmosfere ali mislim da je barem neka utjeha. Ponovo sam ga oprao u tom ulju i postavio gumicu na ležište u vrhu.

Oprezno sam vratio glavni regulacioni ventil u kućište, lagani konus na ulasku u kućište hidraulika je dobro progutao gumicu i ostala je u predviđenom mjestu na glavnom regulacionom ventilu, kasnije sam zakrenuo za 90...

Ponovo sam, kad je već sve bilo vani promijenio i manžetu i gumicu na klipu.

Rezultat? Hidraulika radi odlično, komande precizne, snažan, no.. sad je ona situacija na početku poruke, iznad crte. Dakle bolje je, ne padaju poluge skroz, manje trza nego prije, ali opet nije kako mora biti.

i dalje te nisam pitao. Hidraulik poskakuje samo iz jednog razloga, iza klipa pada tlak, poluge hidraulike se spuštaju, a polužje udara po ventilu (sa zadnje strane, iz kućišta) glavnog regulacionog ventila koji automatski podiže visinu, i tada dolazi do tog "skoka".

detalj 1.
2qb7gap.jpg

a4t07p.jpg

Zašto pada tlak iza klipa? Prvi koji bi trebao onemogućiti pad tlaka je nepovratni ventil? Da, ali nije tako.. Ulje prije nego što stlači kuglicu nepovratnog ventila (žuti krug,tu pomaže i opruga) na koju nailazi direktno (ravno, u smjeru zelene iscrtkane linije) ima mogućnost "skrenuti" lijevo i desno u kanalić u glavnom regulacionom ventilu. Ako skrene desno, prema rezervoaru ulja, ne može, ima čep, samo čep ušarafljen u razvodnik, čvrsto. Ako skrene lijevo (prema pedali kočnica) dolazi do klipića (onog kojeg možeš izvaditi ako s vanjske strane imbus ključem otpustiš vijak, ispod kojeg je opruga a ispred nje klipić, taj o kojem govorimo).

detalj 2.
fu9z54.jpg

15z0ehd.jpg

2hx9b3a.jpg

2dw94r7.jpg

Također, na cilindru je ušarafljen sigurnosni ventil, ispod kojeg je bakrena podloška, kao brtva. Recimo da su to mjesta na kojima jedino, može padati tlak.

detalj 3.
vpgenn.jpg

14cea6r.jpg

Trebaju li slike, ili pratiš?

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,807
Trenutno nisam u stanju razmišljati, navečer.

Slobodno ti dotle još malo razloži i potkrijepi slikama.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,807
Neznam.
Ja sam ovoga rastavljal ni sam neznam kolko put i nisam problem riješil dok se nije ubacil novi.
Više ne spušta, a dokle .....

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Rastaviti nekoliko puta, znaci sva procedura ispocetka, svo rastavljanje ili ima precac? Jesi li vidio kakve promjene nakon svakog rastavljanja i novog sastavljanja?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,807
Nikakvih promjena nije bilo, čak sam i dodatnu brtvu metal na klip jer sam sumnjal na njega, ali 0 bodova.
Valjda se jednostavno poderal

Najnoviji postovi

Na vrh