• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

TORPEDO

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
ha ha , pa ovo izgleda kao spojka od apn-a 4.

mislim da bi problem mogao biti i u gumama jer bi trebale biti 12,4-24.

hmm pa kak to kaj nisu onda stavljali vece u tvornici? jer kolko znam tvornicke su 11.2

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
mozda je i stvar u prednjoj vuči koje su gume pa je tu možda razlika kaj su na torpedovoj 11.2 a na talijanki su možda 12.4..nezz to je sam moje mišljenje

samed1972

Član
Tu od
18 Sij 2012
Poruka
602
Ide on i sa ovim gumama, ali mislim da bi mu bolje legle 12,4 ovako na tvrdom se bas vidi da malo koce u krivini je jos gore. Mislim da mogu i jedne i druge ali kako kome odgovaraju, ja prednju vucu palim vecinom na tvrdom jer nemam sta da orem i radim u njivama

bornakutina

Aktivni član
Tu od
5 Tra 2010
Poruka
1,194
Da li na torpedu 7506 dv prednja vuca radi u rikverc i da li koci pri spustanju tereta niz brdo mislim da li se smije upliti nizbrdo prilikom spustanja nekog tereta...
Isao sam gledat jednog torpeda 7506dv 82.g. ali na bloku pise dajc da li je to neto kvalitetniji traktor od ovog adrijatika?

samed1972

Član
Tu od
18 Sij 2012
Poruka
602
Da li na torpedu 7506 dv prednja vuca radi u rikverc i da li koci pri spustanju tereta niz brdo mislim da li se smije upliti nizbrdo prilikom spustanja nekog tereta...
Isao sam gledat jednog torpeda 7506dv 82.g. ali na bloku pise dajc da li je to neto kvalitetniji traktor od ovog adrijatika?

adrijatik ti je samo brzi od njega za 5km/h, prednja vuca radi u rikverc i pali se rucno tako da drzi niz brdo i koce prednji tockovi kada je upaljena prednja.

IMT555

Član
Tu od
11 Srp 2013
Poruka
821
Gledam malo po oglasima i vidim traktore Torpedo RX, pa me zanima kakvi su ti traktori, jel su kvalitetni, kakve su preformanse.

haz0r

Član
Tu od
1 Lip 2012
Poruka
460
Između spojnicke osovine i gornjeg vratila ima odstojna podloska .Ako je bez zazora i kao sto u tvom slucaju se zadimilo iz mjenjaca to znaci da u tom dijelu zaribava podloska i samim tim pri pritiskanju kvacila na silu odlijepi.Otud zvuk tup-tup pri stiskanju kvacila.To ces sve lako provjeriti ako skines poklopac mjenjaca.Ako zakasnis sa rjesavanjem tog problema mozda ces morati kupovati gornje vratilo i mozda ce ti poceti cak iskakati mala rucica mjenjaca iz brzohodnih brzina.Na te zvukove moze uticati jos ako nije nastelan donji snop zupcanika i ako nije nastelana na lezajima osovina na kojoj je tanjirasti zupcanik.Tacnije da bi neko radio mjenjac na Torpedu treba da ima dobro iskustvo i poznavati tolerancije u zazorima.

U tvom slucaju najvjerovatnije je ovaj spoj zaribao zbog premalog zazora i sad kad stisnes kvacilo nasilu odlijepi i tad se cuje zvuk tup-tup.

Uploaded with ImageShack.us
Ovde se stela donji snop i konusni zupcanik.
uilk.jpg

Ovo je osovina na kojoj bude tanjirasti zupcanik i sa strane su dva konusno valjkasta lezaja na kojima se stela zazor između tanjirastog i konusnog zupcanika.
jcsd.jpg

Eh danas sam rasklopio Torpeda da rijesim ovaj problem, i ono sto sam odmah zakljucio jeste da vratilo gornjeg snopa ima lufta (gore dole), te da je onaj zupcanik na malom spojnickom vratilu pocrnio i navodno treba mijenjati ali nema tog dijela u obliznjoj radnji gdje inace kupujemo. I da, primjetio sam da ima malo lufta na konusno tanjirastom zupcaniku.

Evo slika:

agle.jpg

Da li znas koja je cijena ove spojnicke osovine i koja je cijena vratila gornjeg snopa?

Posljednje uređivanje:

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Znaci moje pretpostavke su bile tacne.
Spojnicka osovina je oko 250 KM.Vratilo je oko 200 KM.Cijene govorim po sjecanju.Ako zelis precizne cijene ovamo kod mene u trgovinama nije problem.Nazvacu trgovce i javim ti sutra.
Inace moras kad budes kupovao spojnicku da kupis i taj valjkasti lezaj u setu.Problem je sto ima dijelova sa raznoraznim mjerama.

haz0r

Član
Tu od
1 Lip 2012
Poruka
460
Znaci moje pretpostavke su bile tacne.
Spojnicka osovina je oko 250 KM.Vratilo je oko 200 KM.Cijene govorim po sjecanju.Ako zelis precizne cijene ovamo kod mene u trgovinama nije problem.Nazvacu trgovce i javim ti sutra.
Inace moras kad budes kupovao spojnicku da kupis i taj valjkasti lezaj u setu.Problem je sto ima dijelova sa raznoraznim mjerama.

Pretpostavke tacne svakako, svaka cast :icon_wink:

Zvao sam 'Zlatno Polje' i rekoše mi da imaju ovu kratku spojicku osovinicu (s jedne strane sitni zubi,s druge ovaj mali zupcanik) i kosta 145 KM. Nisam vidio da je pocrnilo od zagrijavanja vratilo gornjeg snopa , samo ovaj mali zupcanik na spojickoj te se nadam da necu morat kupovati i to vratilo :)

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Na ovoj slici mozes da primjetis kako izgleda kad vratilo pocrni od pregijavanja.Obavezno promjeni tu podlosku(distanc plocicu) između spojnicke i vratila i iglicasti lezaj..

haz0r

Član
Tu od
1 Lip 2012
Poruka
460
Na ovoj slici mozes da primjetis kako izgleda kad vratilo pocrni od pregijavanja.Obavezno promjeni tu podlosku(distanc plocicu) između spojnicke i vratila i iglicasti lezaj..

Da li to pregrijavanje (kao u slucaju sa slike) ucini vratilo neupotrebljivim ili ? Posto kod mene kako sam vidio nije toliko pocrnilo. Kada rukom cimam vratilo gornjeg snopa gore dole ima lufta i to cuje se luft bas u prednjoj strani prema spojnickoj, jel to samo lezaj ili ?

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Na ovoj slici mozes primjetiti i crnilo i ostecenje vrhova kronera.Zazor napred nazad regulise odstojna podloska.Ako se dobro sjecam moze se kupiti u dvije debljine.To nije obicna podloska vec tvrdo kaljena.Ako se klima vratilo u spojnickoj onda je crko i iglicasti lezaj.Ti bi po opisu dosad trebao kupiti:spojnicku osovinu,iglicasti lezaj,valjkasti lezaj na spojnickoj,valjkasti lezaj nazad na vratilu.,odstojnu podlosku.Ako neznas koji treba biti zazor mogu ti i to napisati.

haz0r

Član
Tu od
1 Lip 2012
Poruka
460
Na ovoj slici mozes primjetiti i crnilo i ostecenje vrhova kronera.Zazor napred nazad regulise odstojna podloska.Ako se dobro sjecam moze se kupiti u dvije debljine.To nije obicna podloska vec tvrdo kaljena.Ako se klima vratilo u spojnickoj onda je crko i iglicasti lezaj.Ti bi po opisu dosad trebao kupiti:spojnicku osovinu,iglicasti lezaj,valjkasti lezaj na spojnickoj,valjkasti lezaj nazad na vratilu.,odstojnu podlosku.Ako neznas koji treba biti zazor mogu ti i to napisati.

E hvala ti puno Kemo, ajde napisi mi i koji zazor treba da bude naprijed na odstojnoj podloski da ne bi opet zaribala. Nadam se da kad se ovo sve sklopi da nece vise zezati niti lupkati. Svi zupcanici su citavi unutra bez i jednog ostecenja, a kroneri na vratilu nisu osteceni niti je toliko pocrnilo.

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Zaboravih napisat da trebas jos zamjeniti lezaj oznacen plavom strelicom i semering.Ustvari semering moras u svakom slucaju zamjeniti jer ga moras vaditi zbog zegera ispod.
Zazor treba biti od 0,25--1,3mm.Inace ja najvise volim da bude oko 0,5mm.Najmanja sansa da zariba i da neiskace iz brzohodnih brzina.

Ako negdje zapne slobodno se javi i pokusacemo da odapnemo.

samed1972

Član
Tu od
18 Sij 2012
Poruka
602
Lisnik druze ono sto sam pisao u vezi paljenja na mojem torpedu, i dalje nista nisam uradio, probao sam drugi akumulator ali isto, ovaj na njemu je 145, moze li biti problem do alansera da je spor ili slicno jer kada ga pustim na guru da pali i samo ga malo pripomognem na kljuc i pali odma.

haz0r

Član
Tu od
1 Lip 2012
Poruka
460
Zaboravih napisat da trebas jos zamjeniti lezaj oznacen plavom strelicom i semering.Ustvari semering moras u svakom slucaju zamjeniti jer ga moras vaditi zbog zegera ispod.
Zazor treba biti od 0,25--1,3mm.Inace ja najvise volim da bude oko 0,5mm.Najmanja sansa da zariba i da neiskace iz brzohodnih brzina.

Ako negdje zapne slobodno se javi i pokusacemo da odapnemo.

E Kemo druze evo kupio sam spojnicku, iglicaste lezajeve, semering (veliki i mali), i ostale lezajeve i nadam se da ce se prekosutra pocet to raditi i da ispadne sve OK.
Sad da te pitam jel imas neku sliku gdje se zavrce sajla od obrtomjera koja ide iz sata? Danas kupio novu, jer traktor mi je dosao bez nje pa ne znam gdje tacno ide.

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Nemogu naci trenutno sliku uzivo. .Zavrce se na aluminijski poklopac iza alternatora.Nadam se da moze pomoci ova iz kataloga.

@samed1972 malo sam zaboravio u cemu je problem.Ako moze u kratkim crtama da opises sta se desava.

Posljednje uređivanje:
Na vrh