belarus 105
Član
- Tu od
- 26 Ruj 2011
- Poruka
- 482
ha ha , pa ovo izgleda kao spojka od apn-a 4.
mislim da bi problem mogao biti i u gumama jer bi trebale biti 12,4-24.
ha ha , pa ovo izgleda kao spojka od apn-a 4.
mislim da bi problem mogao biti i u gumama jer bi trebale biti 12,4-24.
Da li na torpedu 7506 dv prednja vuca radi u rikverc i da li koci pri spustanju tereta niz brdo mislim da li se smije upliti nizbrdo prilikom spustanja nekog tereta...
Isao sam gledat jednog torpeda 7506dv 82.g. ali na bloku pise dajc da li je to neto kvalitetniji traktor od ovog adrijatika?
Između spojnicke osovine i gornjeg vratila ima odstojna podloska .Ako je bez zazora i kao sto u tvom slucaju se zadimilo iz mjenjaca to znaci da u tom dijelu zaribava podloska i samim tim pri pritiskanju kvacila na silu odlijepi.Otud zvuk tup-tup pri stiskanju kvacila.To ces sve lako provjeriti ako skines poklopac mjenjaca.Ako zakasnis sa rjesavanjem tog problema mozda ces morati kupovati gornje vratilo i mozda ce ti poceti cak iskakati mala rucica mjenjaca iz brzohodnih brzina.Na te zvukove moze uticati jos ako nije nastelan donji snop zupcanika i ako nije nastelana na lezajima osovina na kojoj je tanjirasti zupcanik.Tacnije da bi neko radio mjenjac na Torpedu treba da ima dobro iskustvo i poznavati tolerancije u zazorima.
U tvom slucaju najvjerovatnije je ovaj spoj zaribao zbog premalog zazora i sad kad stisnes kvacilo nasilu odlijepi i tad se cuje zvuk tup-tup.
Uploaded with ImageShack.us
Ovde se stela donji snop i konusni zupcanik.
Ovo je osovina na kojoj bude tanjirasti zupcanik i sa strane su dva konusno valjkasta lezaja na kojima se stela zazor između tanjirastog i konusnog zupcanika.
Znaci moje pretpostavke su bile tacne.
Spojnicka osovina je oko 250 KM.Vratilo je oko 200 KM.Cijene govorim po sjecanju.Ako zelis precizne cijene ovamo kod mene u trgovinama nije problem.Nazvacu trgovce i javim ti sutra.
Inace moras kad budes kupovao spojnicku da kupis i taj valjkasti lezaj u setu.Problem je sto ima dijelova sa raznoraznim mjerama.
Na ovoj slici mozes da primjetis kako izgleda kad vratilo pocrni od pregijavanja.Obavezno promjeni tu podlosku(distanc plocicu) između spojnicke i vratila i iglicasti lezaj..
Na ovoj slici mozes primjetiti i crnilo i ostecenje vrhova kronera.Zazor napred nazad regulise odstojna podloska.Ako se dobro sjecam moze se kupiti u dvije debljine.To nije obicna podloska vec tvrdo kaljena.Ako se klima vratilo u spojnickoj onda je crko i iglicasti lezaj.Ti bi po opisu dosad trebao kupiti:spojnicku osovinu,iglicasti lezaj,valjkasti lezaj na spojnickoj,valjkasti lezaj nazad na vratilu.,odstojnu podlosku.Ako neznas koji treba biti zazor mogu ti i to napisati.
Zaboravih napisat da trebas jos zamjeniti lezaj oznacen plavom strelicom i semering.Ustvari semering moras u svakom slucaju zamjeniti jer ga moras vaditi zbog zegera ispod.
Zazor treba biti od 0,25--1,3mm.Inace ja najvise volim da bude oko 0,5mm.Najmanja sansa da zariba i da neiskace iz brzohodnih brzina.
Ako negdje zapne slobodno se javi i pokusacemo da odapnemo.