• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

TORPEDO

haz0r

Član
Tu od
1 Lip 2012
Poruka
460
Mislis na ovo suplje vratilo na kojem su zupcanici .Pa o tome zazoru citavo vrijeme govorimo.Mora imati lufta naprijed nazad onoliko koliko ostavis zazora na podlosci kod spojnicke.Znaci oko 0,5mm.Ako nema zazora opet ce da se zapusi iz mjenjaca.Ako je prevelik zazor mozda bude iskakao iz brzohodne.

Hvala Lisnik puno.

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Nije problem kolega.Sve sto mogu da pomognem pitaj.U svakom slucaju lakse i jeftinije ti je ovako nego da dolazim u Srebrenik.Ako se slucajno nekih detalja nebudem sjecao oko tog mjenjaca sjetice se neko drugi na forumu(npr.kolega muhanicar)

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Zupčanici treće i četvrte jesu u stalnom zahvatu, a kandža za uključivanje je izvedena valjčićima, ali NISU sinkronizirane,.

U mojem području, nisam naišao na takvu konstrukciju spoja zupčanika i vratila. Pošto nema konusnih spojnica koje se u pravilu koriste za "sinhroniziranje" zupčanika, izmjena stupnja prijenosa ipak nije, kao u "sinhroniziranom" mjenjaču. Za pojam "kanđa" sam čuo, vezano za Zetora, ali nisam nikad imao dojam što to ubiti je.

Što donosi takva konstrukcija?

haz0r

Član
Tu od
1 Lip 2012
Poruka
460
Nije problem kolega.Sve sto mogu da pomognem pitaj.U svakom slucaju lakse i jeftinije ti je ovako nego da dolazim u Srebrenik.Ako se slucajno nekih detalja nebudem sjecao oko tog mjenjaca sjetice se neko drugi na forumu(npr.kolega muhanicar)

Kolega moj, da te pitam jel kada se ubaci onaj veliki lezaj sa zegerom (odnio sam tokaru kaze nije problem urezati) , ide u kuciste do te mjere dok ne dodje do zegera ? znaci par mm izviruje iz kucista ?

I da li se zamjena ona dva lezaja na spojnickoj osovini dugoj koja ide u zamajac moze izvrsiti kada se spoji mjenjac na traktor i onda razvuce naprijed na onim imbusima kod zamajca ?

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,499
TD45
Ovakvim načinom šaltanja smanjili su maksimalno razmak između zupčanika. Da imaš kandže izvan zupčanika, kao na sinkro mjenjaču, trebal bi im veći razmak.
Prijenos momenta ide sa zupčanika na centralni komad, gdje je ogrlica s valjčićima, koji je u zahvatu sa šupljim vratilom. Ogrlica s valjčićima se vozi na dijelom na unutarnjim prstenima zupčanika 3. i 4. brzine, i na taj način ih dodatno ukrućuje, odnosno sprečava sile koje bi gurale valjčiće te uzrokovale ispadanje iz brzina.
Ovakva kanža je masivnija, a da nije prevelikih dimenzija.
Ako bolje pogledaš, shvatil buš da su ovak i bitno pojednostavnili izradu zupčanika i kandži na njima, te centralne ogrlice. Dakle, smanjili su troškove izrade, no nisu smanjili efikasnost.

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Lezaj iz kucista spojnicke ne viri par mm vec siri dio lezaja od zegera viri van.Siri dio lezaja ide u kuciste mjenjaca .
ln3.JPG

Ako mislis na lezaj naprijed u kucistu to mozes skinuti kad odvrnes ove vijke .Prije toga skidas druk lezaj i vilicu van.Tu ima jedan kuglicni lezaj .Drugi lezaj je u zamajcu.
q9w0.jpg

ovako izgleda otpozada.lezaj je oznacen strelicom.

Uploaded with ImageShack.us

Posljednje uređivanje:

haz0r

Član
Tu od
1 Lip 2012
Poruka
460
Lezaj iz kucista spojnicke ne viri par mm vec siri dio lezaja od zegera viri van.Siri dio lezaja ide u kuciste mjenjaca .

Ako mislis na lezaj naprijed u kucistu to mozes skinuti kad odvrnes ove vijke .Prije toga skidas druk lezaj i vilicu van.Tu ima jedan kuglicni lezaj .Drugi lezaj je u zamajcu.

Hvala za informacije o lezajevima na spojnickoj.

Sredio sam lezajeve u kucistu spojnicke, sve super.
Naprijed su mi bile dvije podloske, ne jedna ? :S
Eh dok sam stelovo sve super jedna podloska naprijed i spijun 0.5mm sjeda izmedju podloske i spojnicke.
Eh interesuje me jel onaj pozadi lezaj onako hoda unutar, pozadi ne moze dalje od onog velikog zegera al kad sam ga danas postavljao moze proci skroz naprijed, jel ima neki zeger i s prednje strane ? Jer kako ustelati zazor kad komplet zadnji lezaj moze ici naprijed kolko oces dok ga nazad drzi veliki zeger :icon_scratch:

I da, dok je mala rucica u brzim a velika na leru teze se okrece spojnicko vratilo rukom.. Malo teze se salta uopste ovako dok je razvucen..

Posljednje uređivanje:

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Ne razumijem kako moze hodati kad unutarnja kosuljica lezaja ima zub koji se okrece prema zupcanicima.Nasjeda na mesinganu cahuru cija jedna polovina ujedno piksna zupcanika pete brzine.Iza ide manji zeger na vratilo tako da cahura nemoze nazad.Neznam da li taj mjenjac radi neki majstor ili ti sam.Mislim da onaj ko ga je rastavio ima ozbiljnih problema u tom poslu.
Na slici imas dva zegera otpozada.
76pl.jpg

Na ovoj drugoj slici imas zub na kosuljici sprijeda.Bas me interesuje kako lezaj moze setati.
ly5n.jpg

haz0r

Član
Tu od
1 Lip 2012
Poruka
460
Na slici imas dva zegera otpozada.

Na ovoj drugoj slici imas zub na kosuljici sprijeda.Bas me interesuje kako lezaj moze setati.

Jel taj zub u sklopu lezaja, covjek je donio lezaj i postavio ali nisam primijetio da ima takav zub? Sutra ce doci da zavrsi pa cu mu pokazati ovo, sve se radi po tvojim slikama jer kao sto sam ti rekao privatno, nije nikad radio Torpedov mjenjac.

Ta dva zegera su pozadi, mali sam nasao u ulju prepolovljen, pa sam uzeo novi.

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Mjenjac je mjenjac.Nije bitno od kog traktora.Onaj koji ne poznajes rastavljas sporije.Ono sto mislis da se moze pogresiti u montazi to obiljezis i sl.
Moje licno razmisljanje da majstor nemoze koristiti ispriku da nikad nije radio mjenjac za eventualne pogreske.Mada to sad nije bitno.Zavrsicemo taj mjenjac pa makar ti bio daleko 1000km,a ne 250km.
Ko nebude znao sa foruma raditi Torpedov mjenjac kad ti svoj zavrsis bice kaznjen.Malo sale nadam se da nesteti.

Da mi nastavimo dalje.To je cilindricno-valkasti lezaj sa oznakom NJ 1009 M .
Izgleda ovako.

Posljednje uređivanje:

haz0r

Član
Tu od
1 Lip 2012
Poruka
460
Mjenjac je mjenjac.Nije bitno od kog traktora.Onaj koji ne poznajes rastavljas sporije.Ono sto mislis da se moze pogresiti u montazi to obiljezis i sl.
Moje licno razmisljanje da majstor nemoze koristiti ispriku da nikad nije radio mjenjac za eventualne pogreske.Mada to sad nije bitno.Zavrsicemo taj mjenjac pa makar ti bio daleko 1000km,a ne 250km.
Ko nebude znao sa foruma raditi Torpedov mjenjac kad ti svoj zavrsis bice kaznjen.Malo sale nadam se da nesteti.

E preko glave mi je mjenjac vise, imam traume od njega. 2 majstora su odbila radit ga uopste jer navodno se taj mjenjac ne moze nikad dovest u red, onaj koji je prije radio se ne javlja nikako. Placam ljude da mi dovoze drva i oru. Valjda se nekako zavrsi da budem rahat, kupujem sve novo sto mi majstor kaze u nadi da ispadne sve ok :) A tebi Lisnik hvala vise nego ikome.

MF158

Član
Tu od
30 Pro 2011
Poruka
235
Pošto mi je na loncu od auspuha na torpedu bila cjev od yuge odlučio sam se stavit cjev fi55,ali u loncu ima cjev sa puno rupa dužine oko 25cm,pa me zanima jel to tvornički takvo i jel je bolje maknuti ili ostaviti?

Posljednje uređivanje:

fićona

Član
Tu od
29 Kol 2010
Poruka
509
pozdrav,imam jedan td 75adriatic,i u mjenjacu dok se vozim mi dosta zuji,nesto slicno kao na ursusu dok mu pustim gas,ali samo u 4 brzini na crnom zecu,i jos jedno pitanje,mjenjal sam ac pumpu na njemu,i dok sam ju maknul u bos pumpi nije bilo ulja nego je bilo nesto malo nafte,jel je moguce da ac pumpa nije valjala pa je povukla sve ulje i propustila naftu u bos pumpu?i jos jedno pitanje gde se toci ulje u bos pumpu,tamo na onom cepu gdje je regulator ili ima jos koji otvor???

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Koja godina je traktor? Ima podmazivanje PVP iz motora ili odvojeno?

Ukoliko je odvojeno;
Nafta, tj. razrijeđeno ulje naftom je normalna pojava te takva tekućina uobičajeno izlazi pri svakoj zamjeni ulja u pumpi.

Izmjena ulja u PVP:

Crvena - vijak za ispust ulja, ujedno i kontrolni vijak. Dakle odviti vijak i ispustiti preostalo ulje, mješavinu nafte i ulja. Ostaviti vijak otvoren.
Zelena - otvor za ulijevanje ulja (imbus..10?, da) točiti ulje u pumpu, kako bi inercijom i zakonom fizike (odnosi se gustoću) podiglo razrijeđeno ulje i naftu sa dna pumpe i istjeralo kroz vijak za ispust. Kada vidiš da kroz vijak za ispust počne curiti čisto ulje kakvo i ulijevaš, prekini ulijevanje ulja.

To je to, zavrni crveni vijak, a ja osobno volim doliti još malo ulja (do 1dcl) kada stavim vijak za ispust, tako da razina bude preko granice, pa da izbaca višak ulja kroz čeličnu cijevćicu (žuta strelica), tada sam siguran da ga ima onoliko koliko treba biti.

Nemoj pretjerivati ukoliko i sam misliš uliti malo ulja preko max. razine. A to, bacanje viška ulja kroz žutu cijevćicu neće biti momentalno nego kroz par dana, kako će traktor raditi, po malo će iskapati.

2njc4z.jpg

Pripazi! Nemoj pretjerivati kod dotezanja vijka za ispust. Radi se o aluminijskom poklopcu, obrati pažnju na to. Vijak je mislim, ključ 11, i ispod vijka je bakrena podloška.
U pumpu ide motorno ulje.
Prikazana pumpa je RBR, ne znam dali je takva i na tvojem 75.

Što se tiče zujanja, više "tuljenja"? u najvećem stupnju prijenosa (4) najveće grupe stupnjeva prijenosa (crni zec), jesi li siguran da zvuk ne dolazi iz doboša kočnica? Mokre kočnice? Loše podešene? Mijenjane obloge?

Posljednje uređivanje:

fićona

Član
Tu od
29 Kol 2010
Poruka
509
e kolega hvala ti puno,nije takva pumpa,ova ima membransku ac punpu i drugacije je kuciste regulatora gasa,ali uglavnom to je to,mislim da se to zujanje cuje u diferencijalu najvise,nevjerujem da su pakne potrosene ili je nekaj z njima,a gde se provjerava ulja v getribi,diferencijalu i hidrauliku,dal ima on to sve zajedno ili?

Na vrh