• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

TORPEDO

Tajo pajo

Aktivni član
Tu od
22 Kol 2011
Poruka
538
Evo da i vas pitam. Pitao sam na susjednom forumu pa nisam dobio baš jednoznačan odgovor. Dakle ovako: zanima me gdje je točno Adriatic TD 45/48 ubrzan u odnosu na TD 4506? Meni moj 4506 ide dosta sporo, ima 12.4/28'' gume.

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
adriatici su ubrzani na konosno-tanjurastom pare,bar ovi veči,a manje kak je tvoj neznam...

Tu od
24 Srp 2012
Poruka
89
evo da se ubacim...čitam IMT temu i vidim odprije neka prepucavanja u torpedu kako je loš naspram IMT-a... kum ima torpeda 4506 S, traktor ima 13
500 sati motor nije diran nit je mastan, ima na sebi košare za nosit metrice, godišnje 1000 i više metara drva iznese, a do prije dvije godine je i cijepao na cjepač na svrdlo s njim... ni getriba ne za****va ni niš...traktor je neuništiv, a IMT neželim spominjat... ko ima imalo pameti zna što je IMT-NIŠTA!
tolko od mene...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,499
Tajo Pajo, ak tam nisi dobil točan odgovor, nebuš ga ni ovdje dobil ;)

Čika Franc: nemoj pisati ovakve poruke, jer na taj način potpiruješ raspravu koji je bolji, a to nikad ne završi dobro.
Svakom je neki dobar ili bolji, ali to nemre biti opće mjerilo.

MF158

Član
Tu od
30 Pro 2011
Poruka
235
To ti sve zavisi od primjerka do primjerka,ja sam nedavno kupio torpeda 4006 na satu mu piše 4000rh a ima vjerojatno 6,7tisuća.Skinuo sam poklopac mjenjača da vidim kakvo je stanje unutra,zubčanici su ko novi,jedino zezala me hidraulika jer je pukla mandžeta,to sam sad riješio i radi odlično :icon_mrgreen:

haz0r

Član
Tu od
1 Lip 2012
Poruka
460
Ako negdje zapne slobodno se javi i pokusacemo da odapnemo.

Eh Kemo zapelo evo :)

Ovaj lezaj oznacen crvenom strelicom, on se nalazi u ovom kucistu spojnicke osovinice, eh sad na njemu ima zeger (na ovom starom) a novi koji sam kupio u SKF Germany radnji ista sifra ali nema kanalica za zeger. Prodavac provjeri sifru starog lezaja i sifra ne pokazuje kanalic i on pretpostavlja da je tokar urezao taj kanal.. Da li treba tu zeger ili ?? Znaci to je onaj veci valjkasti lezaj koji se nalazi na spojnickoj, ne ovaj oznacen plavom strelicom.

I da li je na vratilu gornjeg snopa samo jedan ovaj zeger mali koji odvaja zupcanike il ima dva ?

A da li se onaj valjkasti lezaj na kraju vratila gornjeg snopa steluje podloskama pa zatim onaj veliki zeger posle podloske ??

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
To je namjenski lezaj.Znaci u standardu ga nema.Oznaka je RNU 207 EM NR 44X72X17
Zeger mora biti.
c53y.png

ar0e.png

Na snopu ima nazubljena podloska i taj jedan zeger.Podloska ima utor u koji ulazi zeger da ne iskoci.Znaci moras paziti kako ces okrenuti podlosku.

Namontira se komplet gornji snop.Stavi se veliki zeger otpozada.Tad se stavi podloska iiglicasti lezaj na vratilo .Zatim postavis spojnicku osovinu i stegnes.Uzmes spijun i mjeris zazor. Podloske se ako se dobro sjecam mogu kupiti u par debljina.Tu nemoze doci obicna podloska.Mora biti tvrdo kaljena.

Uploaded with ImageShack.us

Iza velikog valjkastog lezaja netreba da bude podloska,ali u nekim slucajevima se moze i postaviti da bi se dobio pravilan zazor na prednjoj podloski.Kao u ovom slucaju zazor je napred bio prevelik.Ovaj distancer se moze praviti kod tokara.Uglavnom sve moras namontirati bez ove podloske,provjeriti zazor na prednjoj podloski i ako je prevelik tad se moze zazor ganjati nazad.

Posljednje uređivanje:

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Lisnik,

može u dostupnosti slobodnog vremena, na slici (predzadnja, žuta i zelena strelica), prikazati tok snage i mometa, točnije, koji zupčanik je koji stupanj prijenosa i kako se ostvaruje hod unazad. Sudeći prema brzini kretanja koja je u brzohodnoj i sporohodnoj grupi ista za drugu brzinu i hod u nazad, dali je preko istog para ostvaren i hod u nazad?

Hvala.

haz0r

Član
Tu od
1 Lip 2012
Poruka
460
To je namjenski lezaj.Znaci u standardu ga nema.Oznaka je RNU 207 EM NR 44X72X17
Zeger mora biti.
c53y.png

ar0e.png

Na snopu ima nazubljena podloska i taj jedan zeger.Podloska ima utor u koji ulazi zeger da ne iskoci.Znaci moras paziti kako ces okrenuti podlosku.

Da li je moguce na ovaj lezaj koji sam ja kupio i pritom skupo platio urezati mali kanal za zegera kod tokara ? Platio sam taj SKF lezaj 75 KM??

A ta podloska 'nazubljena' to je ona koja klize po vratilu, po kanalima vratila ? I nju sam novu kupio.

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
-crvena strelica : 1--2 brzina
-zelena strelica : 3--4 brzina
-zuta strelica : brzohodne ---sporohodne
-plava strelica : rikverc

Posljednje uređivanje:

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Ta podloska uz pomoc zegera drzi zupcanike 3--4 brzine da ne setaju.
Utor na lezaju se moze napraviti kod tokara.Bitno je da bude precizan sa mjerama.

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Njemu su 3ća i4ta brzina sinhronizirane.

Prema postavljenome, ispada da tok snage i momenta s motora, u prvom redu ostvaruje zupčanik s unutranjim ozubljenjem (unutarnje ozubljenje je u zupčaniku koji pokazuje žuta strelica) koji je u tom slučaju (brzohodna grupa brzina) u zahvatu s "stepenastim" zupčanikom u kojeg upire bijela strelica? Tada je prigonsko vratilo spojeno na vratilo motora, te imamo na izbor 4 stupnja prijenosa.

Sporohodne brzine idu preko zupčanika žuta strelica ali tada preko vanjskog ozubljenja, a tok snage prvo odlazi na donji snop, pa se vraća na taj žuti zupčanik kako bi dodatno reducirali broj okretaja.

Lisnik, vidio si u živo, slažeš li se?

Posljednje uređivanje:

haz0r

Član
Tu od
1 Lip 2012
Poruka
460
Ta podloska uz pomoc zegera drzi zupcanike 3--4 brzine da ne setaju.
Utor na lezaju se moze napraviti kod tokara.Bitno je da bude precizan sa mjerama.

Ako sam te dobro shvatio, to je ova podloska koju sam zaokruzio, mada ovdje vidim dvije takve podloske a kod mene je bila samo jedna ? I onda u ovaj prvi kanalic ide onaj osigurac mali na koji se naslanja zupcanik prve i druge brzine, a onda ide podloska koja se osigura zegerom da ne bi setala ?

Pa nek pravi tokar prema starom lezaju, prilicno je kvalitetan majstor te se nadam da ce lijepo uraditi.

Posljednje uređivanje:

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Njemu su 3ća i4ta brzina sinhronizirane.

Prema postavljenome, ispada da tok snage i momenta s motora, u prvom redu ostvaruje zupčanik s unutranjim ozubljenjem (unutarnje ozubljenje je u zupčaniku koji pokazuje žuta strelica) koji je u tom slučaju (brzohodna grupa brzina) u zahvatu s "stepenastim" zupčanikom u kojeg upire bijela strelica? Tada je prigonsko vratilo spojeno na vratilo motora, te imamo na izbor 4 stupnja prijenosa.

Sporohodne brzine idu preko zupčanika žuta strelica ali tada preko vanjskog ozubljenja, a tok snage prvo odlazi na donji snop, pa se vraća na taj žuti zupčanik kako bi dodatno reducirali broj okretaja.

Lisnik, vidio si u živo, slažeš li se?

Ako sam dobro procitao slazem se u potpunosti.

@haz0r

I ide jedna podloska i zeger.Neka te ne zbuni slika.Do podloske ide zeger bez rupica za skidanje.Kad se sve namontira on mora uci u utor(žlijeb) na podloski.

Posljednje uređivanje:

haz0r

Član
Tu od
1 Lip 2012
Poruka
460
[QUOTE
@haz0r

I ide jedna podloska i zeger.Neka te ne zbuni slika.Do podloske ide zeger bez rupica za skidanje.Kad se sve namontira on mora uci u utor(žlijeb) na podloski.
[/QUOTE]

Aha, znaci zupcanik 4te naslanja se na podlosku koju zadrzava zeger, i kada se postavi gornji snop i podesi zazor, bez osovinice za kardan koja prolazi kroz vratilo da li smije vratilo imati lufta naprijed nazad ? Gore dole ne smije niposto ?

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Mislis na ovo suplje vratilo na kojem su zupcanici .Pa o tome zazoru citavo vrijeme govorimo.Mora imati lufta naprijed nazad onoliko koliko ostavis zazora na podlosci kod spojnicke.Znaci oko 0,5mm.Ako nema zazora opet ce da se zapusi iz mjenjaca.Ako je prevelik zazor mozda bude iskakao iz brzohodne.
Evo ti i slike iz kataloga ,
m7cj.png

2di9.png

6jxb.png

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,499
Zupčanici treće i četvrte jesu u stalnom zahvatu, a kandža za uključivanje je izvedena valjčićima, ali NISU sinkronizirane,.

Na vrh