Gledaj, sad mi i kolega TX75 s foruma tupi preko MSN-a da na torpedo pasu dijelovi s deutza... Ako cemo igrati na tu kartu, pasu i na IMT dijelovi od MF-a
Tak da ono. Ako vec idemo u tom smijeru, IMT ima i dan danas u ponudi Traktor s Original perkins motorom, potpuno sinhroniziranim mjenjacem i reverzerom (10+10), koji se poceo prodavati vec 80-ih godina. Model je 5135 i ima 135Ks po DIN standardu i danas kosta novi nekih 300 000Kn.
Torpedo nije opstao zbog drugih stvari, ali se niti IMT-u zadnjih godina ne pise dobro. Stalno od ljudi iz Srbije cujem kako ce malo malo IMT netko kupiti, ali od tih glasina nista. Prave manje traktore punom parom a vece izvoze u Kinu i Indiju. I davnih dana su izvozili u Saudijsku arabiju i slicne zemlje traktore specijalno pripremljene za teske uvijete rada (velike vrucine i puno pijeska u zraku).
Ne znam kako hvalite toliko taj torpedo, kad su na svakom "prijestupnom" modeli mjenjaci namijenjeni slabijem modelu? To ne izmisljam, vec je to istina. Kao sto je bio i veliki problem u obliznjoj poljoprivrednoj zadruzi sa RX serijom traktora. Pregrijavali su se u oranju i Tvornica im je besplatno napravila generalku i priznala da se radi o tvornickoj gresci nazvanoj "problem sestog cilindra". raspitajte se, pa cete cuti da je i to istina. Profesor na fakultetu mi je to takodjer potvrdio i objasnio mi zasto su se ti traktori grijali. zato jer su u torpedu isli praviti jednostavniji sustav hladjenja gdje hladan zrak koji dolazi do prvog cilindra ide skroz do zadnjeg, i tako se sesti cilindar pri maljim okretajima samo grije, umijesto da se hladi. To su valjda kasnije popravili. taman se zaratilo, i zadruga se raspala, te su traktori danas razbacani uzduz i poprijeko zupanijem, a u svojim danima poslije generalke su samo s njima vukli prikolice...
Uglavnom, svaka rasprava s normalnim, nenapadnim tonom ce se tolerirati, tj, takve su rasprave pozeljne, ali komentari tipa "Torpedo je 50 puta bolji od IMT-a i nema IMT sto kraj njega traziti" i slicni njima se nece tolerirati, jer svi vrlo dobro znamo da su to traktori podjednake kvalitete i netko je bio zadovoljan s necime. Kod nas se torpedo pokazao los, dok se u baranji pokazao kao pun pogodak. ja u to vise necu ulaziti, jer ste me uvjerili da torpedo ipak nije toliko los koliko sam bio uvjeren da je.
Uglavnom, normalno nastavimo o ovoj temi i sve ce biti u redu. Svi znamo sto je dobar traktor, a sto los, pouceni vlastitim iskustvima ili obliznjih nam ljudi, pa se tako i ponasamo.
I ja priznajem da je IMT imao promasenih traktora, ali ne mozete mi reci da ih torpedo nije imao...
Ispricavam se na poduzem postu.