Ja sam ranije imao IMT 533, kasnije sam ga zamjenio za novi VTZ (1996.)
Evo i mojih iskustava i usporedbi: prvo što mi se kod IMT-a nije dopalo je smještaj rezervoara, koji se nalazi iznad motora, pa ako se samo želi podesiti zazor ventila, mora se skidati kompletni rezervoar, a poslije su uvijek problemi oko brtvljenja sistema za gorivo, jer nafta curi na sve strane. Raditi nešto oko dizni (na pr. odzračiti sistem ubrizgavanja) je posebno umijeće na IMT-u, potrebni su savijeni i odrezani viljuškasti ključevi, prava muka od posla.
Kad sam u šumi na brdu (ili čak u drugoj šumi na ravnici) porušio neka stabla (hrastovi i bukve), trupce su morala vući u tandemu dva IMT-a, jer samo jedan je bio preslab, dizao se na zadnje kotače, pa su mi zbog toga popucali rukavci prednjih kotača (oba dva).
U šumi na brdu kod vuče trupaca (u tandemu) propustila mi je brtva na glavi motora, motor je usisavao rashladnu tekučinu, i puhao u sistem hlađenja. Kasnije je propustio i hladnjak, i oko održavanja traktora bilo je puno previše posla i problema. Poklopac mjenjača i hidraulike skidao sam više puta, regulacija vuče nije dobro radila, podešavao sam kulise hidraulike na donjoj strani poklopca, ali nitko od iskusnih servisera nije to uspio složiti kako treba. Oranje ili bilo koja radnja na oranici s takvom hidraulikom bilo je mučenje, trebala je hrpa živaca i strpljenja.
Kad sam napokon kupio novi VTZ, preporodio sam se. Mašina je slobodna, sve oko nje može se raditi s jednom rukom, potrošnja goriva gotovo da se je prepolovila. Hidraulika - spustiš oruđe na zemlju i ubaciš ručicu u plivajući položaj, dalje sve ide samo od sebe. U šumi traktor je zvijer u odnosu na IMT. Nema dizanja na zadnje kotače, traktor će se ukopati ako ne može povuči, ali neće se diči. Kabina je prostranija, veča i puno udobnija u radu, skoro hermetički zatvorena, s ventilatorom na krovu kabine. Radijus okretanja malo je veči nego kod IMT-a, ali sam odmah malo pobrusio graničnike na prednjim kotačima, i dobio bolje performanse kod manevriranja na malom prostoru.
Brzina ima 6 u normalnom pogonu, svih 6 ide i u rikverc (invertor). U vinograd na brdo popnem se s praznom prikolicom u 6. brzini, istoj onoj s kojom se vozim u ravnici! Znam da mi neki možda neće vjerovati, ali nemam razloga lagati sam sebe.
Hidraulična pumpa može se jednostavno isključiti, ako se traktor koristi samo u prijevozu, potrošnja goriva tako još više padne. Pumpa i cilindar nalaze se izvana, pristup i održavanje bitno su lakši. Cilindar radi u oba smjera, traktor može podiči sam sebe, ako za to ima potrebe.
Hidraul. cilindar su na VTZ-u mogli izvesti kvalitetnije, sa pravim klipom i uljnim karikama, umjesto sa gumicama koje se dosta brzo potroše. Ali za zamjeniti gumice dovoljno je sat vremena, ako vam mehanika i šarafljenje nije veliki problem. Sad vidim da u ponudi postoji bolji cilindar, sa pravim klipom, cijena je smješna, ali sajt je ukrajinski. Moguće je da ga ima u Mađarskoj, nisam se tamo interesirao oko nabave. Armirana crijeva za gorivo (tri kratka komada) bila su nekvalitetna, brzo su ispucala, ali to je zanemariv trošak, i uskoro sam ih sva zamjenio sa boljima.
Traktor estetski nije neki ljepotan, ali za mene to je bila prava revolucija nakon IMT-a.