• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Traktorska kosilica ili traktorčić

vocarcg

Aktivni član
Tu od
3 Ožu 2015
Poruka
946
Bit će da je otišao lager na remenici, tako i kod mene ista situacija samo kaj je meni otišao ležaj na španeru remena kosišta.
Što velis brate ? 😭😭😭😭 A kako cu sad da skidam sve ovo😭😭😭😭

vocarcg

Aktivni član
Tu od
3 Ožu 2015
Poruka
946
A znam nego prispjelo za kosnju.... Mislio sam da to (ovo sto sam oznacio) nije remenica nego neki klizac ili natezac, mislim, nadao sam se 😭😭😏😏

U manuelu od kosilice nigdje ne mogu da vidim koji je ovo kais u pitanju(probao bih ga narucit preko aliija ili temua jer je mnogo jeftini, od ovih ovdje koji se krecu do 100 e)

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,121
Ako misliš kositi kupio budeš originalni remen. Možeš se školovati pa kupiti te zamjenske žvakače, budu jeftine ali kosio ne budeš.
Za pripremu kosilice za sezonu ti si se nadao, čekao, molio da problem sam od sebe nestane. Super i drugi bi tako, ali uglavnom ne ide.
Alat u ruke, uključi pamet, demontiraj, rastavi, defektiraj i napravi što je potrebno.

Vrištanje da ti nešto šušti je baš simpa, ali više pomaže pljunuti u šake i navaliti. Zato hajde primi se posla, trava raste, možeš ti to, majstor si univerzalni. Javi nam kad popraviš i riješiš vrstu remenja za nastavak života kosilice. :ppozdrav: :coffee:🥃

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,603
Imaš zamjenskih remena (recimo marka PIX), samo moraju odgovarati originalnom (po profilu i kataloškom broju) i moraju biti sa aramidnim nitima (kevlar).

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,898
Kupiš original remen, košta ko zlato! Ili kupiš za isto vremensko razdoblje korištenja, nekoliko bezimenih i .... dođeš na isto po orejima, ali si vremenski u Q.
Dobro za to veijeme izmjena malo pročaćkaš po stroju - napraviš leteći servis

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,316
Pa ja za kombajn uzimao remen i neki zamjenski koji je 6x jeftiniji vrti i dan danas.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,526
Ne igra, probao ja jednom uzeti običan remen za pogon, skoro se zabio, nije odvajao koliko je krut bio

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,121
Kriva usporedba je kombajn i traktorek kosilica. Zato stoji onaj stav - probaj. Ja sam probao i neke meni drage na poslu i važne osobe su bile uvjerene da je zamjenski remen best baj, a ispalo je "stoga nikaj".
Ako mi ne vjeruješ još uvijek imaš u igri "probaj". ;) :devilish:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,121
Šteta što se nije malo uključio i @brgud da iznese koju usporedbu za "originalni" remen za MIO frezu, u usporedbi s klasičnim, odnosno tzv. zamjenskim.
Interesantna je i zamjena remena za pogon samohodne vrtne kosilice, ne svih, ali nekih, kako več koja ima aktivaciju pogona.

Remen je remen - nije.

(Imao sam jednog šefa davno koji je bio strašno pametan, njemu je bilo: "krista lebove majke, motor je motor, uzmi motor od dajca, stavi u fapa i idemo dalje", za tehniku je bio "glup kao top", ali je bio veliki šef. Imao sam i još jednog pijanicu koji me obrisao: "je*eš majstora koji ne može popraviti jednu sijalicu". Ja sam ustrajao da trebam novu, ili ispravnu žarulju da ju zamijenim.)

Imao sam sreću da je u VŽ Gumiimpex sa stotinama vrsta remenja, pa su mi jednom kupili po ubrzanom postupku 3 remena za traktorek kosilicu, ako se ne varam za nekakvih 120 kuna. Ja sam se naljutio i nasmijao, ugradio i čekao. Za vrlo kratko vrijeme je kolega koji je kosio došao natrag - pa to ne vleče, ne kosi, to ne valja nikaj, čim je došlo u travu.
E pa kupila su gospoda oriđiđi i opet se kosilo, da koštali su puno, ali kosili.

Ja sam svoje kušnje iskusio, Vama opisao, ne morate mi vjerovati, probajte, ja se ne budem ljutio.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
614
Ovo sa remenjem što piše plus je istina. Razlike u kvaliteti remenja mogu biti ogromne. Problem je u tome da svo remenje - na prvi pogled - izgleda jednako, ali nije jednako kvalitetno. Jedino bih dodao da ima i kvalitetnog zamjenskog remenja - ali obični to nije ono najjeftinije koje se može naći (a niska cijena je glavni motiv kada se traži zamjensko remenje). Posebni je problem kada imaš neko zahtjevno mjesto gdje se vrši prijenos snage ili posebne uvijete koje remen mora zadovoljiti (remen otporan na više temperature, male promjere remenica, neke posebne dužine, itd.). Kada ja trebam kvalitetan remen - onda to tražim kod Bizplime, oni imaju u ponudi neke prilično egzotične (za naše prilike) proizvođače remenja. Za jedan malčer (pogono sa 6 remena, može ugasiti traktor od 140 Kw) jedino kod njih sam našao remenje koje traje više sezona. Od ostalih ponuđača ne može izdržati jednu cijelu sezonu. Kako se uvijek mijenja svih 6 remena odjednom to je prilično skupi sport.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,121
Jako bi zamarao sve oko sebe, ako bi produbio raspravu o remenju za strojeve. Zapravo sve to o remenju, mnogi ljudi ni ne žele niti trebaju znati.
Ja sam se profesionalno bavio održavanjem i organizacijom pripreme i održavanja jako puno vrsta strojeva u industriji, gdje su pogreške u zastojima strašno skupe.
Naravno da i vrhunski poljoprivredni strojevi moraju imati i vrhunsko remenje.

U svemu tome traktorske su kosilice nešto kao male bebe. Ljudi olako previde, zanemare na uvjete rada remena za pogon dva, ili tri noža, koji se savija oko jeftinih limenih remenica, lomi i podmazuje pritom prašinom, sočnom travom itd. Ništa nije lakše niti pogonskom remenu prema getribi i on prolazi istu muku.

Za razliku od toga remenje na čekičarima, cirkularima i drugdje doma je po opterečenosti igračka.

Nastojao budem da Vas više ne davim s time, jer ako sam ja na tk profi deformiran ne morate tk postati i Vi. :ppozdrav: ;)

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,898
Jedan je popizdil kad je kupio remen po broju, a nije gledao ona slova - vanjski ili unutarnji promjer!

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,383
Nije samo jedan🤭. Ja sam kupil remen za samohodnu kosilicu u gumiimpexu 10x700. Dojdem v gorice (tu je bila kosilica),kad ono kur..., ne paše. Daj me , naj. Ja v Ludbreg v servis i pitam majstora dal ima 10x700 remen za takvu kosilicu. Veli on LI ili LA? Pojma nemam kaj ti je to. Ali, hvala majstoru, znal je kaj ide na tu kosilicu.
P.S. v gumiimpexu me nije pital koji

Posljednje uređivanje:

vocarcg

Aktivni član
Tu od
3 Ožu 2015
Poruka
946
Evo da javim. Nije u pitanju bilo kosiste vec pogonski remen i remenica. Skinuo sam remenicu stavio drugu napunio lager masti jer je bio suv ko barut vratio ga na mjesto. Sto se tice kaisa, samo je na jednom mjestu malcice ostecen nista bar za sad alarmantno, tako da sam odlucio da ga ne mijenjam za sada iako ga u prodavnici i to ovlascenom servisu nemaju ni jedan ni drugi. Kosilica podmazana gdje treba, upalio i kosio nekih cca 3 sata bez prestanka. Nikakvih problema nije bilo nit šištanja. Vidjecemo dalje sta ce biti.

Najnoviji postovi

Na vrh