• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Traktorski viličari

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,262
Ja bi rekel da se tu ova mativa na vrhu ventila odšrajfi u nutra bi inbus trebal biti..
Al to je vjerojatno samo sigurnjak..
Prigušnica se more i na brze spojke stavit..

Pretpostavljam da je viličar dosta teški.. Kaj se planira z njim zdigati?
Dužina vilica 115?

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,721
Veli prodavač da ima preko 700 kg. Imam doma ploču na garaži pa ju mislim natkriti i tu sušiti lješnjake pa mi bude koristil za manipulaciju gore-dole. Glavni posel mu bude dizanje operatera za vezanje sajle na drvo za rušenje uz pomoć vitla. To sam delal sa lojtrom pa mi se baš nije pokazalo sigurno. Noge su mi drhtale kak prijatelu Kupljencu na spomen vožnje u helikopteru ;) Dužina vilica 105 cm.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,262
Uh.. Znači išlo se prvenstveno na takav viličar radi visine dizanja, a ne mase..
Preporučam izradu korpe za operatera koji bude vezal sajlu 👍
Bude si kupljenec povezal noge s gurtnom pa bude išel na đir s helikopterom 😎😎

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,721
Korpa je gotova i čeka početak radova, bez nje ni pomisliti delati. Život je samo jedan.
Čekam da se javi gospodin Muha, on je radil sa viličarima i sigurno ih pozna u dušu.

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Najbolje bi bilo da nabaviš razvodnik od viljuškara sa tri komande, tako ćeš riješiti brzinu dizanja i moći ćeš koristiti pomak, koji baš puno znači.
Ovako smo mi sebi riješili
DSC_0632.JPG

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Danas sam traktorom prevalil 90 km da dopremim viličar Jungheinrich triplex. Viličar je prepravljen da se može koristiti na traktoru. Ima i bočni posmak, ali to neću koristiti jer na Zetoru imam samo 2 izvoda za hidraulične priključke (nemam ni povrat).
Isprobal sam ga i za sada (prazan) radi bez problema, diže preko 6 metara u visinu.
Ono što mi se ne dopada je da diže i spušta brzo i moram na ručici jako pomalo pritiskati da ide polaganije. Ne znam kako se bude ponašal pod opterećenjem? Pitanje je da li se može na njemu poštelati pritisak da se uspori? Poslikal sam sigurnosni ventil, ali tu ne vidim ništa za štelanje. Ako se ne da štelati onda ću morati kupiti prigušnicu sa regulacijom pritiska da riješim situaciju.
To mi izgleda dosta veliki i teški jaram.
Da su barem poluge bliže traktoru....

Kaj se tiče brzine dizanja i spuštanja, jel si probal usporiti sa onom ručicom na traktoru kojom možeš smanjiti protok, ona skroz desno napred?

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,721
Viličar nemre bliže traktoru. Težina viličara bi mogla biti cca 700 kg. Toplink poluga je zašarafljena do kraja. Danas sam probal na leptiru u traktoru smanjiti protok. Ide sporije, ali moram jako pomalo pritiskati polugu za dizanje. Nadam se da bude to ok i da nebum moral stavljati prigušnicu. Fala vam na savjetima.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Inače malo i sam uspori kad je pod težinom,ali ako ti ne paše i još ti je prebrzo možeš i sam odradit prigušnicu
Znači uzmeš jednu podlošku i ubaciš ju u holender gdje s spajaju cijevi za cilindre i za početak krećeš sa rupom od 3,5 mm i povećavaš rupu dok ne dobiješ protok tj.brzinu koja ti odgovara
Viličari znaju tako imati tvornički postavljeno prigušenje,znam da smo u firmi za bočni pomak bušili 3,5 mm i to je bilo taman,tvornički je bilo još manje

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Viličar nemre bliže traktoru. Težina viličara bi mogla biti cca 700 kg. Toplink poluga je zašarafljena do kraja
Po slikama bi ja rekel da donja strana more još nliže gumama, a toplink se stavi krači ili kruti.
700 kila je dost veliki teret pa kad na vilice još nekaj dojde.... nebu to baš puno moglo tereta diči. Možda bu to tebi dost, ja samo na glas razmišljam.

Ako je još uvijek prebrzo za pomoč sam htel predložiti upravo to kaj je @bane1978 napisala.
Ako ti se to baš ne dopada javi se, mislim da imam još koju prigušnicu i spreman sam ti ju pokloniti. Moram samo videti jel koja još ostala.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,721
Fala na savjetu. Meni taj viličar ni nebu koristil za neke velike terete. Kak sam već napisal, bitna mi je visina dizanja jer budem na njega namontiral korpu da se iz nje može vezati sajla ili lanac na drvo prilikom rušenja da se ne moramo pentrati po lojtri. Još mi samo fali na netko padne sa nje (to bi prvi mogel biti ja jer se pametni ne pentraju gdje je opasno). Ovak bude sigurnije, samo da nije prevelika brzina dizanja i spuštanja da se operater u korpi ne pati, a i ako bude ikada trebalo utovarati/istovariti kakvu paletu da to bude napravljeno kak treba bez stresa. Fala na ponudi za prigušnicu, ako ima koja na zalihi možda bude trebala kad ga još malo preispitam u radu. (y)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Potražim pa javim, a imam negde i još jedan elektro magnetni ventil sa (ako se ne varam dva izvoda) pa si operater more iz korpe sam komandirati ;)
Mogel buš i žarulje od ulične rasvjete mjenati kao kooperant HEP-u 🤭

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,721
Nesmem nikakav obrt ni firmu imati jer mi uzmu penziju :cry: Samo na crno i po noći😉
Puno fala, čujemo se.(y)

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,721
Ili izolirati operatera 😉

kaj je najbitnije košara koju imam je izolirana- iznutra je sva u plastici.
Naime, za košaru budem koristil bazen od 1000 l koji ima okvir od aluminija i na plastičnoj je paleti. Sa gornje strane sam sve odrezal tak da mi može koristiti i za prikupljanje kišnice i kao bazen za kupanje:ppozdrav:budući da si penzići teško budu mogli priuštiti more. Ako se zapomognem elektromagnetskog ventila onda se morem sam podići i kupati na 6 metara visine. To bi bilo kupanje na viskokoj nozi. :hahah:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Dok je operater izoliran dobro je, samo da ga ne uzemlje 🤪

Idem glet u skladište kaj je ostalo za darovanje pa stavim sliku ovdje

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Nesmem nikakav obrt ni firmu imati jer mi uzmu penziju :cry: Samo na crno i po noći😉
Puno fala, čujemo se.(y)
Na taj dio na crno i po noći je Muha i mislil,kad je predložio mijenjanje žarulja,tad najbolje vidiš koju treba promjeniti :ROFLMAO: :hahah: :cool:

• Haha
Reactions: ZJ

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Nažalost prigušnice više ni jedne, sve sam ih podijelil. Ostal je samo još koji nepovratni ventil i ventil maksimalnog pritiska.
Protok možeš smanjiti i ugradnjom ovakvog ventila.
1648621983240.png

Elektro razvodnik još uvijek imam i njega ti mogu pokloniti ako ti treba.
Nije u nekom vizualno ljepom stanju, ali je ispravan, skinut sa prednjeg utovarivača

Najnoviji postovi

Na vrh