• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Trimeri

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Pa, pital sam jel bilo lomova (naj)slabijeg dijela trimera. Očito nije i onda dobro.

ŽeljkoKa

Iskusan lik
Tu od
18 Stu 2020
Poruka
569
Kod mene nije bilo problema niti sa kardanom ni reduktorom. Većinom košen voćnjak u brdu, ne koristim kojekakve noževe i nastavke koji su zapravo najštetniji za reduktor. Jedino kružna pila za kupine sa vanjske strane ograde od grunta. I fergazer bez membrana je vrlo zahvalan, nikad problema...

• Like
Reactions: ZJ

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Pa, pital sam jel bilo lomova (naj)slabijeg dijela trimera. Očito nije i onda dobro.
Skužil sam sad , ti pitaš jel nakon 20 godina upotrebe bilo problema sa cijevi i reduktorima jer ti to izgledaju najslabiji dijelovi flakserice

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Da, pitam zato jer su promjeri cijevi i veličina reduktora kao na FS44 ili sličnim trimerima reda 1ks.
Ali ako duraju, odlično (y)

spawn

Član
Tu od
24 Tra 2022
Poruka
35
Ja imam kawasaki tj53, Ramda izvedbu. Kaj te zanima?

Prvo me zanima sta je Ramda izvedba ?
Onda ono sto sam vec pomenuo da su ovi stranci poredili sa FS 450 i 545 RX i kazu da je trimer jaci jer ima motor vece kubikaze i veci obrtni momenat sto i stoji u specifikaciji.. 3 Nm za Kawasaki a 2.6 Nm za 545 rx...
Kao i vidno manju potrosnju.. pa me zanima da li je neko radio direktno poredjenje sa TJ53E i nekim trimerom od druge marke iste konjaze ( oko 2.6 - 2.8 HP ) a brendiranog proizvodjaca Stihl, Husqvarna, Dolmar, Oleo Mac, Echo.. pa da licno kaze da li stvarno trimer ima vecu snagu a manje trosi ?

Svi se slazu da je motor bas izdrzljiv ali me zanima u tom poredjenju snage i potrosnje, jer je osetno jeftiniji od konkurencije i po tim komentarima stranaca se namece kao ubedljivo najbolja moguca kupovina..

ŽeljkoKa

Iskusan lik
Tu od
18 Stu 2020
Poruka
569
Mogu ti barem dati odgovor na prvo pitanje. Kawasaki motore su ugrađivali na trimer koji se prodaje pod markom Ramda kao i još neke druge, npr. moj trimer je marka Solo.
IMG_20220509_142155.jpg

spawn

Član
Tu od
24 Tra 2022
Poruka
35
Aha, jasno upravo sam nasao model Stiga SBC 653 KD nosi njihov motor isto.
Da li je ovo obelezeno na slici 2002 godina proizvodnje motora znas li ?

Edit. Prica se da je najbolja izvedba Blue Bird navodno Italijanska sa vecom kardanskom cevi i vecim zubcanicima u samoj kardanskoj glavi..

Prilozi

• 2002.png
    2002.png
    188.8 KB · Pregleda: 13

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Na Croagri mi je na Stihlovom štandu rekel njihov čovjek da bi trimerima sa sajlom trebalo jemput godišnje izvuči sajlu i namazati je mašću. Imam Stihlov najmanji trimer FS38.
Kud može mast koja je stavljena tvornički nestati? Ne vjerujem da u godinu dana može izgubiti svojstvo podmazivanja.
Radi li to tko? Ako je stvarno potrebno, kakav je postupak za vađenje i ponovno stavljanje sajle?

cloos

Iskusan lik
Tu od
19 Sij 2021
Poruka
793
Radi li to tko? Ako je stvarno potrebno, kakav je postupak za vađenje i ponovno stavljanje sajle?
Vecer. Ja radim to. Rastavi se, zavisi kako je izradjeno. Ja imam brzi stift kojeg izvucem i rasklopim drzac od motora. Izvadim zajlu, namazem, okrenem in pazljivo stavim da firkant sjedne na mjesto. Onda spojim drzac sa motorom, isto treba paziti da firkant "padne."
Zanima me kad je zajla potrebna da se mijenja? Kad nije vise ravna?

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Vecer. Ja radim to. Rastavi se, zavisi kako je izradjeno. Ja imam brzi stift kojeg izvucem i rasklopim drzac od motora. Izvadim zajlu, namazem, okrenem in pazljivo stavim da firkant sjedne na mjesto. Onda spojim drzac sa motorom, isto treba paziti da firkant "padne."
Zanima me kad je zajla potrebna da se mijenja? Kad nije vise ravna?
Kad pukne...

• Like
Reactions: ZJ

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,913
Ajd da čujem stručno mišljenje.

Mijenjao bi Husqvarna 535 rxt jer mi je slabija od stare 335 koliko god oni pričali i stavljali na papir da to nije tako.

Radim s trokrakim nožem i već sam u 4 godine 2 puta mijenjao kardan, sto na staroj u 5 godina nisam ni jednom.

Osjeti se razlika na full gasu i očito je slabije konstrukcije nego stara. Kap koja je prelila čašu je što sam 2 mjeseca čekao amortizer u Husqvarna ovlaštenom servisu.

Šta se preporuča, a da nije Husqvarna ni Stihl?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Stihl FS 3xx ili 4xx sigurno nije promašaj, ali su dosta teže (i skuplje) od H.
Echo? Oleo Mac?

cloos

Iskusan lik
Tu od
19 Sij 2021
Poruka
793
Kad pukne...
Hvala. Tada treba svakako mijenjati...
Mozda bi trebalo jos prije, kad nije ravna? Jer tada struga po kucistu ili se varam? Jel ravna kad ju opteretimo...

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,913
Stihl FS 3xx ili 4xx sigurno nije promašaj, ali su dosta teže (i skuplje) od H.
Echo? Oleo Mac?
Ako bi opet uzimao Husqvarnu ili Stihla ipak bi bolje uzeo 545 rx od Husqvarne.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Moja 335Rx je iz 2007. Kupljena je radi odnosa snage i mase (a i cijene, jer mi je Stihl preskup).
Da sad kupujem...ne znam. 545Rx je teđka kao i gore navedeni Stihlovi modeli, pa jej je prednost samo u cijeni.
Ima ti član @aag14v i H545 i Stihlove, pa malo potraži njegonu usporedbu ovdje u temi. I jedni i drugi imaju srtrato motore i nižu potrošnju goriva od običnih 2t modela. Ne znam ima li strato još koja marka (osim Zenoah, čiji je to i patent).

Ja bi pogledal i Echo.

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
717
@ZJ je u pravu, djelomično je i on odgovoran što sam kupio Husqvarnu :D.

Husqvarna je dobra, imao sam nekih problema s njom u samom početku ali to je riješeno na produženju garancije - podešen je rasplinjač.

Da kupujem sad trimer dao bih više za Stihl, ergonomija je bolja i osjećaj kad je u travi je da puno bolje kosi...

spawn

Član
Tu od
24 Tra 2022
Poruka
35
Od Husqvarne imas i 553RS koji je jeftiniji od 545RX...
Imas takodje i Oleo Mac 746T, 753T i 755 Master, kao i Echo SRM-420ES/U i SRM-520ES/U.

Mada mene najvise privlaci ovaj Kawasaki TJ53E, kada vidim snimke po dzunglama da sa njim rade i sta sve rade, nije to dzabe tako.. A i najjeftiniji je sa cenom.

Najnoviji postovi

Na vrh